Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Alei Lipowej... 12:08, 13 paź 2012

Do góry
Tu mi się zepsuło niechcący, więc widać jak to jest zrobione

Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:06, 13 paź 2012

Do góry
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:04, 13 paź 2012

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 12:04, 13 paź 2012

Do góry
I na koniec widok z tarasu na pusty ogród-dlatego niektórzy się dziwią dlaczego moja lista zakupów jest tak olbrzymia. W drugiej fotce pies wszedł w kadr, ale już tak zostawiłam.

Jak widać mam tło świerków od sąsiadów. Wycieliśmy w tym roku śliwkę, którą halny złamał. W planach przyszłorocznych będą 2 szpalery po obu stronach hortensji zamykające koło trawnika. A w planach dalekosiężnych z tyłu za hortensjami będą jakieś drzewo(a) i ławeczka lub huśtawka.

I jeszcze lawenda się ukorzenia w donicach

Co z drzewami w przyszłości? 12:02, 13 paź 2012

Do góry
Irenko, pieknie napisałaś o drzewach, naprawdę rewelacyjny pomysł z tym przypisaniem drzew bliskim ...

ale te stare drzewa w ogrodzie to musiałaś odziedziczyć po kimś....

moje drzewa zostały posadzone po zakupie ziemi na wsi - to nie była żadna działka budowlana, tylko kawałek pola z nieurodzajną glebą ...i M zaczął sadzić pierwsze drzewa, to były kilkunastocentymetrowe sadzonki z leśnictwa...

a tu fotka z ubiegłego roku na metasekwoję pięknie przebarwiającą się podczas jesieni ...
Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:02, 13 paź 2012

Do góry
A teraz z wlasnego podworka. Tutaj juz powycinalam szalwie, bo pousychala i zrobilo sie bardzo brzydko

Wydziergalam na szybciocha jesienny wianek - szalu nie ma, ale cos tam wisi na drzwiach

A teraz aktualne fotki
Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:57, 13 paź 2012

Do góry
Irenku, sciskam Cie mocno i caluje w czubek noska

Jeszcze kilka foteczek z cieplejszego miejsca. Takie nasadzenia niby od niechcenia, niby nic, a urokliwe nieslychanie

Blaski i cienie nowego życia 11:56, 13 paź 2012

Do góry
Obiecane fotki
Rozplenica od Alinki obsadzona wokół jednego kręgu koło szamba. Mam 3 takie, ale muszę zobaczyć jak będą ustawiały się do słońca. I w przyszłym roku sobie je podzielę. Narazie dookoła chwasty rosną, bo tam dużo do kopania mam -ale to rabata na wiosenne czasy.

Rozplenica druga

Rozplenice przy hortensji ogrodowej, którą miałam przesadzić z pelnego słońca-ale żal mi się zrobiło kiedy zaczęła puszczać nowe listki i pąki. Okryję ją na zimę, może zakwitnie. A w przyszłym roku przesadzę w bardziej spokojne miejsce. A tutaj będzie cały pas lawendy.

A z tyłu widać Little Zebrinuska i żurawki-to rabata w początkach tworzenia po drugiej stronie Szmaragdów

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:53, 13 paź 2012

Do góry
Rajski ogród Ani 11:50, 13 paź 2012

Do góry
Pozdrawiam wszyskich zaglądających
Miłego weekendu życzę

Co z drzewami w przyszłości? 11:49, 13 paź 2012

Do góry
Mój poprzedni ogród "był" ze mną przez około 15 lat. Sadziłam małe krzewy i drzewa. Stworzyły jak dla mnie bardzo ładną kompozycję. Tak było przez kilka lat. Najpiękniejszy okres jak dla mnie to 5 - 6. rok od posadzenia. Niby czytałam ze po iluś tam latach (najczęściej 10 lat, tak podawano w czasopismach) osiągną taką a taką wielkość. Zaczęłam myśleć podczas pewnego spaceru przy świeradowskiej pijalni wód obserwując mijane egzemplarze, wśród których rozpoznałam kilka dorosłych egzemplarzy moich maluchów z ogrodu. To były całkiem spore drzewa. No i za kilka lat mój ogród zmienił zupełnie swój charakter. Zamiast poprzednio całkiem ładnej kompozycji pojawił się las, przybyło cienistych miejsc, których i tak wcześniej u mnie nie brakowało. Posadzone byliny z trudem sobie radziły. Jakiś wpływ miało to że przez kilka lat zabrakło czasu na systematyczną opiekę. Wydawało mi się że nie zapanuję nad moim "przychówkiem". Sytuacja poprawiła się gdy zaczęłam ciąć, krzewy nabrały kształtu, zrobiło się więcej miejsca dla kolorowych roślin.
Muszę dodać że tyle zgromadziłam na około 200 m kw.

rok mniej więcej 1997- 1998

2006

2011

2011 - widok w drugą stronę, to samo miejsce

Boćkowe perypetie ogrodkowe 11:48, 13 paź 2012

Do góry
Przepraszam, czy tu bija????

Kochani, bardzo, bardzo, bardzo dziekuje Wam wszystkim za pamiec, za to, ze jestescie i ze zagladacie. Dziekuje za wszystkie cieple slowa i troske i za zyczenia i za kwiatuchy. Bo nie tylko udalo sie dzieki Waszemu ogromnemu wsparciu zapisac 200 stron, ale na dodatek minal moj pierwszy rok na Ogrodowisku

Ten rok byl/jest wyjatkowy z wielu wzgledow. Ostatnio sporo wyjezdzalam w celach milych, srednio milych i tych bardzo przykrych. Poza tym zwykle codzienne bieganie i branie sie za bary z wieloma rzeczami oraz nieustajace awarie i inne techniczne psikusy uniemozliwily mi bycie na Ogrodowisku, co nie znaczy, ze niebyt byl tez w ogrodzie.

Przede mna kolejne wyjazdy, remont i Bog wie co jeszcze. Ale mam wielka nadzieje na swiatelko w tunelu (jeszcze za zycia) Dzisiaj tez wyjezdzam, wiec gdzie zdaze zajrzec to zostawie slad jakis, a reszta jak i kiedy sie uda

Takze wybaczcie moja nieobecnosc przeszla i przyszla

I na poczatek kilka fotek z daleka a potem z bliska

Rajski ogród Ani 11:48, 13 paź 2012

Do góry
Zakątek do którego rzadko zaglądam

Rajski ogród Ani 11:46, 13 paź 2012

Do góry
Klony jak na razie nie chcą sie ubierać w kolorowe listki

Rajski ogród Ani 11:44, 13 paź 2012

Do góry
Przebarwia się pęcherznica

Rajski ogród Ani 11:43, 13 paź 2012

Do góry
Od samego rana aż do teraz było pochmurno i nieciekawie wyszłam do ogrodu żeby zrobić kilka fotek ale nie mam takieko talentu jak Weronika, lepiej mi wychodzą fotki słoneczne ale co tam pokażę co mi mignęło przed obiektywen

Coraz więcej czerwieni

Ogród średniowieczny i nie tylko 11:40, 13 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
a chcesz takie irysy? a zawilce bardzo delikatne miałam w tym roku

Pewnie że chcę
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:29, 13 paź 2012

Do góry
mirka napisał(a)
Co to za patyczaki?

Moja kolekcja zbieracza storczyków... to patyczaki, bo sterczą sobie takie patyki...
Upchane gdzie się da... same patyczaki.... każde okno ile wlezie...
Lecę je moczyć.... zabawa na bity dzień.. napewno ponad 40... ale nie liczę ich...

Mój ogródek pod Gdańskiem 11:27, 13 paź 2012

Do góry
Moniika napisał(a)

Witam!
Jaki śliczny kącik!
Co to takiego ładnego stoi na dole, z prawej strony obok kosza z wikliny?
Pozdrawiam
Mój ogródek pod Gdańskiem 11:19, 13 paź 2012

Do góry
Dosadziłam sobie trochę zimno-zielonych roślin pośród bylin - licząc na lepszy efekt w tych mniej zielonych porach roku...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies