Ogródeczek jagody99
16:46, 21 gru 2012
Sorki, że dopiero dziś tu trafiłam... moje diagnozy są diagnozami postawionymi przez samouka..
Po pierwsze chore storczyki postaw w oddali od zdrowych, bo storczyki zapadają na choroby zakaźne... Diagnoza chorób u storczyków jest trudna, bo różne plamy na liściach mogą powstać z powodu złego oświetlenia, złego podlewania....... Jeżeli nie jest żal to chore najlepiej wyrzucić na wszelki wypadek...
Ten storczyk mi wygląda na cierpiącego na fytoflorozę... to groźna choroba.
Jeżeli nie dotarło do głównego pędu i wierzchołka, a chory jest tylko liść..to urwij go lub odetnij (narzędzia którym cięłaś musisz odkazić!!!!) Miejsce cięcia posmaruj sypkim cynamonem (ja mam amerykański od brata, gotowac nie gotuję ,ale cynamon używam do storczyków) lub węglem drzewnym (jest np w tabletkach np na sraczkę). Dobrze byłoby opryskać i podlać go co tydzień minimum 2-3 razy Sandofan Manco 64WP - 0,2% (najlepiej różnymi środkami), Previcur Energy 0,15% zmieszany z Sarfunem 0,07%. Jeżeli zaatakowany masz środek rośliny niestety musisz go wyrzucić.... przykro mi.. mam też dużo storczyków i wiem jak to boli....