Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

justi 18:11, 25 lis 2012

Też lubię wyroby z brzozowej kory. Widziałam w sklepie z dekoracjami serduszko wielkości dłoni, koszt około 5 zł. Na choinkę kilkanaście trzeba, żeby było widać. Może i ja coś zrobię ale małe bo mam mało drewienek brzozowych.

Zaglądnęlam na stronkę podaną przez Krisa i znalazłam to:

http://www.etsy.com/shop/urbanplusforest?page=1
Enya73 22:36, 25 lis 2012

Justyna- dzięki wielkie za ciekawą inspirację

Na dobranoc Moja słodka kotka

sylllwia 22:58, 25 lis 2012

Ale słodziak , fotka idealna na dobranoc
Mariusz 10:03, 26 lis 2012

Enya73 napisał(a)
Hortensjom robię kopczyki z bardzo drobno zmielonej kory wymieszanej z torfem. W zeszłą zimę straciłam 2 hortensje, więc w tym roku też je bardziej zabezpieczę.
Azalie pontyjskie zabezpieczam zawsze, gdyż u mnie wystawione są na silne zimne wiatry i niestety lubią przemarzać. Pierwszej zimy po ich posadzeniu też miałam straty, tak więc radzę jednak zakryć.

Niższe azalie japońskie też będę owijać agro i kopczykować Klony japońskie podobnie

Masz rację, azalie pontyjskie wystawione na wiatr lubią przemarznąć, ale w zaciszu wystarczy podsypać torfem. Swoją, przed każdą zimą podsypuję grubo kwaśnym torfem, tym bardziej, że azalia lubi się wypiętrzać i odsłania korzenie. W jedynym rezerwacie Azali Pontyjskiej w Polsce "Kołacznia" prawie stracono te rośliny - zadeptane, odsłonięte korzenie, zarośnięte. Dawno tam byłem i nie znam dalszych losów, wiem tylko, że zastosowano ściółkowanie.
Urszulla 19:13, 26 lis 2012

Fajna ta ostatnia inspiracja brzozowa.
I czekam na Twoje dzieła, albo Twoje z Anią.

Ja też podsypałam już liśćmi niektóre roślinki w ogrodzie. Zobaczymy jak przezimują pierwszy sezon.
Kuklik 23:03, 26 lis 2012

Anitko, przywitam się w końcu, ale po Twoim ogrodzie chodzę już dobrych kilka dni. Zachwyciłam się i chcę spokojnie obejrzeć wszystko, trochę mi się zejdzie bo ostatnio rzadko mam czas na ogrodowisko. Pięknie u Ciebie Urzekł mnie szpaler tawułek... ja wspominając moją babcię i dziadka, sadzę wszędzie piwonie i sieję maciejkę...Ogrom włożonej pracy....płynne linie i rozczochrane trawy...Hosty i jeżówki...kamień...drewno...fantastyczne dzieciaki...wsparcie męża...wyczucie i smak w rozwijaniu ciągu dalszego....przepięknie idę jeszcze trochę pochodzić (dopiero 27 strona), powolutku obejrzę resztę
Na przywitanie jesienny listek truskawki
grembosia 23:20, 26 lis 2012

No, już rzeczywiście trzeba się zabierać za okrywanie. Od jutra też zaczynam.
Pozdrawiam cieplutko.
Agacia 06:25, 27 lis 2012

czytu czytu... i nowy awatarek widzę Pozdrowienia zostawiam
betysia 06:44, 27 lis 2012

Anitko...doczytuje z najwieksza radoscia....
oj juz sie nie moge doczekac az zdradzisz co nie co....ja jestem glodna inspiracji !!!!
jak u ciebie czysciutko wokol domku i juz zabezpieczylas wrazliwe "skarby" ....
no nic sciskam mocno....i czekam na motywacje- inspiracje to tu...tub tam....
kasik778 09:36, 27 lis 2012

Ja w tym roku niestety pożegnałam moje hortensje ogrodowe, nie zakwitły kilka lat z rzędu, mimo okrywania, stwierdziłam, że w ich miejsce posadzę coś mniej chimerycznego a horti ogrodowe pewnie zawitają u mnie w donicach

Anita twój ogród się pięknie prezentuje jesienią