Ogród ogrodniczki
10:20, 19 gru 2012
Ale ładnie !!!
To samo miejsce co na ostatni zdjęciu już jest zagospodarowe: na końcu rosną warzywa, jest coś ala kompostownik, huśtawka dla dzieci, domek ze zjeżdżalnią wykonany przez M., piaskownica
(widać jak wcześniej były ułożone cegły, ale źle się kosiło i M je wkopał - trochę po zimie się rozpadły, ale to też ma swój urok)
![]()
![]()
to jakieś wcześniejsze, tylko z wyznaczonym miejscem
![]()
i w zeszłym roku
![]()
przedstawiamy moją skimmię...
.... A także bluszcz errecta... Ma wszystkie zalety bluszczu - jest zimozielony i ma piękne liście.. Niestety lubi cień i wolno rośnie.... Ja namierzyłam go w Casto i kupiłam , bo się zakochałam... Choć był - i jest nadal-maciupeńki
i efekt końcowy
![]()
Zależy w jakiej odległości chcesz posadzić, i czy chcesz żeby przysłoniły, czy żeby nie przysłoniły? One mają koronę docelową około 3 m, cień nie jest duży, meble w razie czego można odpowiednio usytuować.
Mam ogromna tremę w sprawie ogrodu, więc pomyślałam, że może na początek pokażę kilka pejzaży z mojej okolicy... A o ogrodzie ciągle myślę i pewnie spróbuję coś pokazać
![]()
![]()
![]()
Niezła kolekcja lilii - wpędzasz innych w kompleksy. Ale dawaj więcej tych kolorów - rozjaśniają tą szarość wokół. Czasem spoglądam na to zdjęcie - ach żeby choć raz jeszcze takie śniadanie (nie wszystkim było dane). Pychota
![]()
Zeta... jakie u mnie inspiracje... teraz to zakomplemenciłaś....Ale przyjmuję
Łechtam moją próżność ogrodnika.....tak mimo woli się połechtało
Martek - astry posadziłam pierwszy raz...I nie wiem co wymyślę w przyszłym sezonie.. ale ja raczej skłaniam się ku bylinom.. mniej z nimi zachodu. Krócej kwitną, ale ... wymagają mniej pracy ..... a ja niestety muszę dążyć do ogrodu bardziej bezobsługowego .... czasowo nie wyrabiam i tak... na zimę tylko róże trochę podsypałam.... zapowiadają duże mrozy, zero śniegu.. oj, oj, oj...... niedobrze...
Pszczółka... zapraszam pożyczę te karabiny.. takie mogą być??
![]()
Dziękuję kolejnym zaglądającym Ogrodowiskomaniakom i posyłam kolejne gorące kolorki, zapowiadające nowe trendy ogrodowe. Na dolnym zdjęciu widnieje moja trawka Anemanthele lessoniana
![]()
![]()
![]()