Jeszcze takie ujęcie, róże ('Happy Wanderer') świetnie wyglądają z bylicą, ale pierwszy i ostatni raz ! Bylica pontyjska jest potwornie agresywna (teraz wiem), na wiosnę użyjemy Roundup'u !
Aniu siewek nie zauważyłam, natomiast rozłazi się po rabacie korzeniami (nie tak bardzo kłopotliwie), próbowałam te odrosty przesadzić ale niestety nie przyjęły się. On ma korzenie zupełnie inne niż wszystkie powojniki, nie takie wiązkowe tylko długie i gołe, może dlatego trudno się przyjmują. Ja swój kupiłam ale widziłam w sklepie nasiona więc pewnie można wysiewać. Tylko to pewnie będzie gatunek a nie odmiana - powojnik tangucki.
Elu, to cię przebije. Mnie udało się w Netto kupić żurawkę z jednego zeta. Nawet zupełnie dobrze wyglądała, tylko była ostatnia. Oznaczenie gdzieś się podziało. Rośnie ładnie. Ktoś na forum rozpoznał ją jako Stoplight. Sprawdzałam w necie i wygląda na to, że się zgadza. A oto ta tania żurawka.
Takich okazji tobie i sobie życzę.
nowy mieszkaniec ogrodu, Phoenix roebellinii - wprawdzie tylko na lato, ale jest
schizachyrium 'Kairo' w towarzystwie szałwii i perowskii; nie wykłada się i niedługo zacznie przebarwiać się na czerwono
na pierwszym planie rozplenica 'Little Bunny'
Phygelius x rectus 'African Queen' - 4 zimy w gruncie (prawie bez okrywania)
z imperatą - super trawa i na szczęście nie kwitnie u nas !
Znalazłam. I rozpłynęłam się w zachwycie.
Ale trawy nie rozpoznaję: jakieś proso o niebieskim odcieniu?
Ewo ja też zachwycam się jej naturalnością, płatki ma cudne.
Trawa to kostrzewa sina (w czasie pierwszego kwitnienia Nevady prosa jeszcze nie kwitną), kupiłam nasiona i sama wysiewałam, jest to chyba gatunek, bo jest znacznie wyższa od odmianowych i nie tak niebieska. Z racji swej wysokości może spotkać się z różą, która z kolei ma tendecję do spotkania się z niższą trawką
Można też dosadzić proso, będzie kwitło w czasie drugiego kwitnienia róży.
Pozwólcie, że się podepnę. U mnie niedawno też się pojawiły grzyby. Rosną jak szalone. I chyba się rozsiewają, bo za każdym razem w nowym miejscu się pojawiają. Mam nadzieję, że popryskanie ich na wiosnę pomoże. I tak mam zamiar się zabrać za chwasty więc i grzybkom się przy okazji dostanie
Fajna ta trawa molina MOORHEXE. Zapiszę sobie, jak bym ją gdzieś widziała to by szybko znalazła u mnie miejsce. Ma taki fajny pokrój.
Bożenko zrobiłam dziś zdjęcie molinie, by była widoczna w całości,(widać jak już rudzieją jej kłosy) a obok niej rośnie molina "Variegata", można porównać wysokości.
i dalej
miskant 'Zwerg Zebra' - świetnie przezimował, ładnie kwitnie i do tego nieduży - same zalety
miskant 'Korea' - zalety jak wyżej
w bukszpanowym też coś się dzieje - dosadzamy bukszpany i robimy kanciki
duże pacioreczniki, duże kopry włoskie 'Purpurea' i rekordowa paulownia - urosła ponad 5 m od wiosny !
Ogród ciągle dorasta - mamy znowu lato i roślinom też się to podoba . Wprawdzie w zeszłym tygodniu mieliśmy dwa przymrozki, ale dużych zniszczeń nie ma . Jedynie bazylie i koleusy trochę przymarzły.
Poniżej kilka świeżych zdjęć :
róże znowu kwitną, a bylica się rozrasta jak szalona
turzyca muskengońska 'Oehme' - jedna z ładniejszych z tego gatunku, imperata zaczyna już tworzyć smugi
jesienna rabatka
Fuchsia magellanica 'Ricartonii' - już po czwartej zimie i z każdym rokiem ładniejsza
Nie wiem w jakiej odległości posadzić te kule od siebie czy tak jak jest na zdjęciu czy bliżej tej dużej kuli?
A gdybym tą trzmielinę na pni podsadziła tymi czerwonymi żurawkami ,a w miejsce żurawek posadziła malutkie bukszpany?
Może coś takiego?
Aniu...witam Cie bardzo cieplutko!!!!!
u Ciebie tak kolorowo, energetycznie....oj mozna oczy nacieszyc i naladowac akumulatorki....
pozdrawiam serdecznie i zycze cudnego dnia
Betysiu trzeba łapać tyle słonecznych promieni ile się da, zapamiętać najpiękniejsze barwy lata, bo słotny i ponury listopad, smutna zima, ostatnio bezśnieżna pozbawia nas tych energetyzujących kolorów Cieszę się, ze dzięki moim wesołym fotkom można ładować osobiste akumulatorki
ale fajne zdjęcie.Pozdrawiam Aniu.
Bożenko lubię miechunkowe lampioniki, w każdej fazie przebarwiania tylko tak bezpardonowo się rozrasta, wyprowadziłam ją wiec na obrzeże ogrodo pod modrzew, obok starego pnia i chyba jej tam dobrze, i niech się rozrasta
Ja jej z tego powodu nie mam ale to fajnie wyglądająca roślina.Niestety nie mam nawet wolnego obrzeża , wszystko obsadziłam rh.
...i dlatego fajnie jest zaglądać do twojego ogrodu żeby podziwiać imponujące rh,coczynię często ja nie mam do nich wiedzy i warunków zadowalam się więc mniej kłopotliwymi roślinami jeśli podobają się innym to chętnie zapraszam w moje progi