nie zawsze można ... sprawdza się tylko na płaskich powierzchniach ... a szczota potrzebna aby wydłubać miękkie drewno ... tam gdzie się dało używałam i szlifierki i papieru ... ale drewno było dopiero centymetr pod tym czymś ... a prace dorywcze
Na czym pięknie wybielonym leży hortensja????? Plizzz, ślicznie wygląda!
na stole ... lata walki z wiekową paćką go pokrywającą ... miesiące szorowania papierem i szczotą drucianą ... no i już po kilku latach voila ... jest taki jak chciałam ... własnymi ręcami ... żeby nie było za różowo to nogi jeszcze do dopieszczenia
Pięknie. Nie szybciej byłoby przejechać szlifierką z papierem ściernym?
Jolu ona od pierwszego dnia buszowała po całym ogrodzie i chowała się, że trudno ją było upilnować. Wiem, że kiedys muszę ją zostawic i czekać aż sama wróci, ale syn strasznie się o nią boi.
Wczoraj niewiele zrobiłam na ogródku. Przygotowałam tylko truskawki do sezonu jesiennego. Nie miałąm czasu na prace, bo musiałam pilnować Kici. Nasza Kicia zaczyna poznawać otaczający ją teren. Oczywiście wszyscy jej pilnują ale ona nic sobie z tego nie robi - idzie na całość.
Zaczęło się od obserwowania otoczenia.
Te kwiatki wszystko mi zasłaniają. Muszę stanąć na łapkach.
Przesadziłam te żurawki. Już dziura nie drażni
Za to drażni pustka, bo roślinki takie tycie, że ich nie widać po dosypaniu kory
Trawy się rozmazały na wietrze
Ziąb dzisiaj u nas...nawet Tośka nie chce biegać...brrr
Jak się chcesz zasłonić to przesadź część tuj na korzyść świerków. Żeby świerki nieco "rozluźnić" daj trawy... miskanta Variegatus...
Gosiak.. łaaaaaał..... ale pięknie.....mi się wszytko podoba, cokolwiek w ogóle JEST .. tamten projekt z Umbra też mi się spodobał .. oba są piękne!....
Żeby nie było łatwiej niż zwykle jest "ale"....
ale z przesadzaniem musiałabym poczekać - chyba do wiosny, bo tujki ledwo co się przyjęły.... no i nie wiem, gdzie miałabym posadzić te "wysadzone".. a tak na oko byłoby ich z 10 sztuk .. niemało...
Mam jeszcze pytanie odnośnie serbów - wiem, ze rosną szybko. Ale jak zahamować ich wzrost, kiedy osiągną dostateczną wysokość?. .. ściąć im czubek?...
I jeszcze chciałam zapytać o tuje - kolumnowe. Jak szybko osiągną wysokość 3-4 metry?...
Gosiak - dziękuję
no no no ..... szczęka mi opadła ! Gośka zakłąda szkółkę, a jak tak delej pójdzie to i projekty będzie trzaskac
świetna koncepcja Gosia
1) nie mam pomysłu czym ją obsadzić,
2) strona południowa/południowy-zachód,
3) chciałabym na samym dole posadzić rośliny, które zakryją palisadę, jakieś fajne zwisające, ale irgi nie lubię, więc może jakieś trawy dałyby radę lub coś innego ?
4) nie wiem też co mogłoby tutaj stanowić wyższe piętro, żeby ciekawie się to prezentowało zarówno z góry, jak i z poziomu trawnika ?
Megi witaj..podoba mi się Twój ogródek tak na szybko, może tą rabatę obsadź właśnie rozchodnikiem okazałaym i trawami np. turzycami, zasłonią palisadę. Obok masz hosty więc też z nimi grać będą.
No i sekundo, przy zejściu z tarasu powstała rabata, na której już wcześniej zasadziliśmy buk. Dopełniliśmy ją wczoraj bukszpanami, żurawkami i resztką trawy, która mi została, ale nadal łyso o brakuje mi tutaj wypełnienia w środku rabaty.
Może mądrym głowom, coś przyjdzie na myśl ?
A nie myślałaś, żeby te trzy kule bukszpanowe dać własnie na ten środek, bliżej buka (tak nieregulanie raczej), a w ich miejsce coś innego?
Byłaby ta rabata taka troszkę mniej symetryczna, ale kule podkresliłyby urodę buka.
I dodałabym - koniecznie - trawek do tej rabaty. Do kulek bukszanowych pięknie pasuje hakone All gold albo Aureola, może też być Carex elata Aureola.
Zastrzegam - jestem tu znana z tego, że na projektowaniu się nie znam
A pod limki żeby przykryć łodyżki i żeby było cały rok zielono, można dać żurawki.
Pocieszyłaś mnie Jolu informacją o podziale żurawek w październiku w takim razie dzielę swoje
Pinky Winky śliczna, niech pięknie rośnie i cieszy Twoje oczy
Ja swoją działeczkę traktuję teraz trochę jak przygodę - lubię eksperymentować Teoria wiadomo zawsze jest teorią, praktyka innych też jest rzeczą cenna, ale jak się wypróbuje u siebie ...