Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik mimo woli 14:05, 16 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Koniec lata (to lepiej brzmi) to
hortensje..

hosty i trawy

berberysy łapiące kolory

jeżówki

drugi raz dziś w konfrontacji z obrazami u Ciebie lub prawie u Ciebie krzyczę "rany boskie" ... hosta absolutnie króluje ... berberys ... no fiesz popracuj wiem, że jest ładniejszy ... jezówki obrzydliwie i powalająco piękne ... !!! ... dlaczego ja miesiąc temu nie kupiłam ... 15 zł i wulkan wybuchającego prostego a oczywistego piękna ... jestem zła ... bardzo zła ... na siebie naturalnie ...

buźka niedzielna
Ogrodnik mimo woli 14:02, 16 wrz 2012

Do góry
Koniec lata to barbula.... niebieskooka...

perowskia łobodolistna.......też niebieskooka, w tym roku to osąnęła rozmiar wielki, aż część sie połamało pod swoim ciężarem.... a myślałam, że sie obraża za przesadzanie w maju

I wrzosowisko......... nr 1 końca lata
Ogrodnik mimo woli 13:59, 16 wrz 2012

Do góry
Koniec lata (to lepiej brzmi) to
hortensje..

hosty i trawy

berberysy łapiące kolory

jeżówki

Ogrodnik mimo woli 13:57, 16 wrz 2012

Do góry
I detale...... trawkowe....

Ogrodnik mimo woli 13:57, 16 wrz 2012

Do góry
Teraz trawkowo.... w różnych ujęciach..... traw mam dużo, ale wrażenie robią tylko duże kępy.... jakimś cudem na pozostałych nigdy aparatu nie zawieszę..... i z uporme maniak tylko te fotografuję... i Was zanudzam...

Ogrodnik mimo woli 13:55, 16 wrz 2012

Do góry
Majeczko... dzięki za wizyte...... krokusiki KONIECZNIE

Wracamy do klimatów wczesnojesiennych

Po pierwsxe na różach odkryłam z 5 rodzajów gąsienic... i jeden rodzaj mszycy........ za to w ilościach nieprzeliczalnych..... nie zajmowałam sięogrode i sobie wszystkei żyjątka zrobiły ucztę.......

Tradycyjnie kilka strzałow szalonego fotoreportera...... czyli też prawie krokusy

Te wykopałam, ale jakieś resztki cebulowe sie zostały.... i znów mam w trawniku zimowity ....

Różaneczniki - choroby i szkodniki 13:52, 16 wrz 2012

Do góry
Witam serdecznie pasjonatów pięknych ogrodów

Niestety mam problem z moim 3 azaliami i bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu:

Wygląda to nie najlepiej, liście na w półsuche, poplamione
:

1.

1

2.
2.
3.

3.

Rośliny ponumerowałem, co by było łatwiej rozmiawiać. Najgorzej wygląda azalia nr. 3 ale od podłoża pojawiły się 3 nowe liście, co daje mi promyk nadziei na dalszą "drogę"

Ph to 5.5, wsadzone były w Maju, podłoże użyłem gotowe, z worka (ziemia do roślin wrzosowatych) dołek 2x większy od bryły korzeniowej.Oryginalna ziemia jest ciężka, gliniasta. Podłoże wy ściółkowane korą. Nie nawoziłem, opryskałem 4tyg Bravo.

Magja_ może coś podpowiesz?

Pozdrawiam i czekam na ratunek
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 13:06, 16 wrz 2012

Do góry
vita napisał(a)

Witam sąsiadkę
Masz śliczny ogród, te twoje zakątki są rewelacyjne, pokoiki czysto zadbane, super

Witajcie. To jest zaleta ogródka przy ścieżce. Nawet jak poszczególne zakątki są zaniedbane (tak jak w tej chwili), wystarczy dzień pracy aby ścieżka udawała czysty i zadbany ogródek.

Nieszko, do piwonii mam stosunek szczególny. Kilkadziesiąt odmian gromadzonych z trudem, czasami ściąganych z daleka. Właśnie dlatego, że krótko kwitną warto docenić ich inne atuty. Wybarwiające się liście jesienią i cudowne nasienniki u piwonii botanicznych. Ech...

Jesiennie i bardziej aktualnie

Werbena cudna taka dorodna.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:47, 16 wrz 2012

Do góry
Dziękuję za zaproszenie na trawki
Mój mały raj na ziemi :) 12:41, 16 wrz 2012

Do góry
Elfik napisał(a)

Anulku, fantastycznie to wymyśliłaś! I jeszcze ten "wodotrysk" z trawy na końcu - taka klamra spinająca rabatę. Cudo! A róże wypasione, że hej! W tle ławeczka, czyli tylko przysiąść i się gapić... Buziaki!

Już któryś raz oglądam tę rabatę- jest bardzo ładna. Jaka to odmiana róż?
I gratuluję nagrody!
Co z tym ogródeczkiem począć 12:41, 16 wrz 2012

Do góry
Niszko posadzę trzy tuje szmaragd przed nimi trzy hortensje .podoba mi się miskant Morning Light myślę żeby go tam wkomponować ,tylko teraz nie wiem czy posadzić za hortensją czy przed jak poradziła Marta .

tak to miało by wyglądać .ale nie wiem czy tak posadzić tuje żeby hortensja była pomiędzy czy tak może zostać.
Oczywiście jak pisałam wcześniej wszystkie rosnące tam teraz roślinki pójdą do przechowalnika

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:39, 16 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
W trakcie prac:

Jakiż, bliski memu sercu obrazek! Ale, wybacz, nijak ma się do moich przyzm kompostowych!
U mnie tony odpadków, co roku, najczęściej w listopadzie, przewalam z miejsca na miejsce.
Teraz będę miała problem, bo powstaje w miejscu kompostowników, domek ogrodnika...w ogródku coraz ciaśniej.
Ogród zapachów u Jasi 12:16, 16 wrz 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Tak mi przykro, że nie moglam skorzystać z zaproszenia i ogród Twój, Jasiu, jest dla mnie dalej niewiadomą. No może już nie tak zupełną, bo dziewczyny wraz z Tobą pięknie go przedstawiły, ale co na własne oczy się widziało, to na długo pozostanie w duszy
Pozdrawiam cieplutko

Basiu może przyszły rok będzie łaskawszy

Cardiocrinum giganteum 12:06, 16 wrz 2012

Do góry
Dwa razy podchodziłam do uprawy cardiocrinum.
Pierwszy raz, dzisięć lat temu, byłam jeszcze zupełną ignorantką i uprawa zakończyła się niepowodzeniem. Dwa lata temu udało mi się. To długa i bardzo ekscytująca historia, którą lubię opowiadać ze szczegółami, ale teraz się powstrzymam, bo mam skłonności do ględzenia, a nie każdemu może to odpowiadać Zakwitło w drugim roku od posadzenia i gdyby nie fatalna zima ubiegłoroczna, miałabym pięć własnych cebulek przybyszowych. Wszystkie zmarzły, ale to moja wina, nie powinnam była sadzić ich w listopadzie, nie zdążyły się ukorzenić. Wiosną posadziłam nową cebulę i chciałabym kiedyś sukces powtórzyć.

Ogród zapachów u Jasi 12:05, 16 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Na pewno będzie skarpa wyglądała ślicznie, masz dobry gust Jasiu do nasadzeń
na tym zdjęciu za różami to aster wielkolistny?

Aniu na skarpie posadziłam rośliny które rosły już w innej części ogrodu , chcę się przekonać którym z nich będzie odpowiadała to stanowisko. , o estetyce też myślałam
Masz rację to aster wielkolistny.
Niestety nie wiem jaka to odmiana hortensji, gdy ją kupowałam sprzedający jeszcze nie nie myśleli o tym żeby uzupełnić nazwę o odmianę.

Ogród zapachów u Jasi 11:52, 16 wrz 2012

Do góry
Poziomko jak nazywa się ta hortensja ?
Ogród zapachów u Jasi 11:47, 16 wrz 2012

Do góry
Ewo Pszczółko, w tym roku gwiazdami jesiennymi w ogródku warzywnymi są astry , zdetronizowały aksamitki

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 11:44, 16 wrz 2012

Do góry
muszę oswoić się z niższymi temperaturami ... aktualnie przeżywam szok termiczny i szoknięta ewakuuję się pod leciutki ale jednak kocyk z nosem w książce udaje, że ciągle jeszcze jest lato ... a lato się zawija i zostawia takiego durnie rozmarzonego człeka sam na sam z wiatrem i chłodem ... nie żebym narzekała ale do tego muszę się przyzwyczaić ... i to jest weekend aklimatyzacyjny ...

kfiatków nie ma ... jest za to piesa ... umilała nam ranek ...

dla wszystkich ... miłej ... jakimś cudem ciepłej niedzieli
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:41, 16 wrz 2012

Do góry
A tu mój upragniony bardzo zwykły domek dwufunkcyjny na narzędzia i drewno

skobelek

Ogród zapachów u Jasi 11:30, 16 wrz 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wszystkie hortensje się ukorzeniły.

Bogdziu dla przypomnienie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies