Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:50, 01 sie 2011

Do góry
Stachys macrantha "Superba" z Anglii

Siewka werbeny sobie wyrosła

Hortensje

Wyjątkowo wysokie bukszpany do łatania dużej kuli

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:41, 01 sie 2011

Do góry
Masa pęków róż

Najwięcej teraz mam białego koloru

Głównie floksy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:39, 01 sie 2011

Do góry
Róża "Schneewitchen"

A obok niej już się przebarwia winobluszcz

Zacznie lada moment kwitnąć świecznica i bordowych liściach

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:37, 01 sie 2011

Do góry
Lena napisał(a)
Danusiu może jakieś nowe zdjęcia?

Mam, no poszłam, "zgrabałam się" bo słoneczko wyszło

Zakwitł powojnik bylinowy Clematis heracleifolia 'Cassandra'. Jego liczne delikatne kwiaty bardzo przyjemnie pachną.

Spotkanie w ogrodzie Jotki listopad 2011 13:00, 01 sie 2011

Do góry
jotka napisał(a)
upsss, wyszedł dubelek

To zamiast tego pokaże Wam kwiatka jakiego dostałam od Hani (Hunuś zapomniałam jak on się nazywa, przypomnij proszę). Właśnie przymierzam mu nowa doniczkę

zauważyłam, że będzie niedługo kwitł

Rhoeo spathacea (reo meksykańskie) - dziwna nazwa do napisania i zapamiętania
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 12:49, 01 sie 2011

Do góry
Jak ładnie za oknem
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 11:26, 01 sie 2011

Do góry
No cały czas od początku oglądam, ale mi się ciepło na duszy robi

Zbysio zmierza tanecznym krokiem

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:08, 01 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Być we Włoszech i nie zobaczyć bukszpanu - niemożliwe

No nie powiem, liczyłam na to
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:08, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Za chwilę polecę pooglądać co na tych zlotach było - szkoda, że nie ja

Szczególną uwagę zwróć na wszystkich zlotowiczów i fotki z Rchie Działo się

Frunę oglądać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:06, 01 sie 2011

Do góry
Witaj Sebciu u mnie w ogrodzie Tylko koszę bo ulewa za ulewą. mam nowe ostróżki i bukszpany do załatania tego wielkiego dziurawego co go pokazywałeś ale nie mam wcale nastroju na robienie zdjęć.
Może dziś się zgrabię
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 11:04, 01 sie 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Za chwilę polecę pooglądać co na tych zlotach było - szkoda, że nie ja

Szczególną uwagę zwróć na wszystkich zlotowiczów i fotki z Rchie Działo się
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:52, 01 sie 2011

Do góry
No Nasza zguba się znalazła, witaj Sebciu. Opalenizna na buzi świetnie wygląda, zauważyłam, że łydki nieco mniej. A my tutaj po dwóch zlotach jesteśmy
Ogród - początek 10:19, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dominiko, witaj na Ogrodowisku

Bardzo ładnie się zaczyna, a nawet widać, że jesteś kreatywna i lubisz chyba zmiany, jak my wszyscy.
Ja ze swojej strony doradziłabym przesunąc magnolię w prawo, na tło ściany, żeby nie zasłaniała okna. Będzie lekko wchodziła, zaglądała do okna, ale nie powinna zasłaniać widoku na furtkę.

Co do tui, jeśli myslisz o niższych iglakach to ładny jest Platycladus orientalis "Aurea Nana" o stożkowycm wzroście i złocistych galązkach.

Dziękuje za ciepłe przyjęcie.

Oto zdjęcia frontu z dzisiaj:
(ściana z oknem w tle ma szerokość 5,7m)

Może rzeczywiście należałoby przesunąć magnolię lekko w prawo ale boję się, że będzie wtedy na przeciągu - za rogiem domu zaczyna się "strefa wietrzna". Jeśli chodzi o widok na bramę wjazdową - jest całkiem z boku działki - (postaram się dzisiaj naszkicować cały układ działki) to magnolia nie zasłania i w przyszłości nie będzie zasłaniać widoku.

Wklejam jeszcze kilka zdjęć kwiatów w skrzyniach przed domem:
(w zeszłym roku ze skrzyń wylewały się krwisto czerwone pelargonie a w tym roku zaszalałam z kolorami, a co mi tam - raz się żyje!)

beczki:

Koszenie zbyt długiej trawy 10:06, 01 sie 2011

Do góry
Annka miała na myśli rabaty wsypowe, wycięte w trawniku i obsadzone roślinami. Wtedy mniej jest do koszenia, ale więcej do pielenia

Wolę pielić niż kosić
Michael my Garden 10:00, 01 sie 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Danusiu ale w "psiej" części to niema żadnych kółeczek ?? chyba,że coś mi na ten temat nie wiadomo i coś przed chwilką działałaś w moim ogrodzie he he he
przyznaj się

Miałam na myśli zrobienie takich kółeczek "kantowych" wokół każdego iglaka

Jak rozmnożyć cisy 09:20, 01 sie 2011

Do góry
Jeśli chcemy rozmnożyć cisy we własnym zakresie, możemy to zrobić na dwa sposoby:

- przez siew

Dotyczy to egz. żeńskich, które wytwarzają owoce i nasiona. Owoce dojrzałe są czerwone.
Uwaga: wszystkie części cisa oprócz osnówki sa trujące!
Często pod takim drzewem już rosną malutkie siewki, trzeba je wykopać i przesadzić w dobrą ziemię, dbać, podlewać. Takie rośliny często różnią się od siebie, bo siewki nie powtarzają cech rośliny matecznej. Wiesia nazbierała w tym roku całym ogrodzie i posadziła w lepsze miejsca i ma już całkiem spore. Ja także w tym roku pod bukiem znalazłam dwie siewki cisa, bo obok jest mały ekranik.
Szukaj siewek w okolicy cisów.

Moja rada: rozejrzyj się gdzie jest owocujący cis i jak spadną owocki, pozbieraj je i wysiej.

- przez sadzonkowanie

Sadzonki pobieramy późną jesienią po pierwszych przymrozkach i traktujemy ukorzeniaczem. Bardzo długo się ukorzeniają (koło 6 m-cy) i dość trudno. Duży procent się nie ukorzenia.
Inni specjaliści jako termin ukorzeniania podają wiosnę (marzec-kwiecień) a tak naprawdę to nikt nie poda właściwego, bo dbają o tajemnicę produkcji. (tak myślę). Trzeba poeksperymentować

Sadzonki odrywamy (nie wycinamy) z piętką ( kawałkiem starego drewna z pędów półzdrewniałych ). Skracamy do około 1 cm. Podobno z piętką lepiej się ukorzeniają. Długość sadzonki około 10 cm. Obrywamy igły od dołu, maczamy w ukorzeniaczu, potem patyczkiem robimy otwór, aby ukorzeniacz nie starł się przy wciskaniu sadzonki w ziemię. Usiskamy i przykrywamy odwróconą butelką np. Łatwo będzie wietrzyć sadzonki. W jedną wiekszą doniczkę można wsadzić kilka sadzonek.

Jako podłoża możemy użyć torfu odkwaszonego zmieszanego z piaskiem. (3:1)

Mój pracownik kiedyś wszystko z cięcia konserwacyjnego rozmnażał, poza tym dawno temu pracował w takiej szkółce - żłobku małych roślin i tysiącami sadzili, robili sadzonki z iglastych. Z cisa bardzo słabo się przyjmują - bardzo nikły procent.
Jeśli nam się nie uda - kupmy małe sadzonki już ukorzenione.

Mój mały raj na ziemi :) 09:17, 01 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A co z tym koszeniem trawnika?

Danusiu, zapraszam do mnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:54, 01 sie 2011

Do góry
Mój naczelny ogrodnik wszystko z cięcia konserwacyjnego rozmnażał, poza tym kiedyś pracował w takiej szkółce-żłobku małych roślin i tysiącami sadzili, robili sadzonki z iglastych. Z cisa bardzo słabo się przyjmują- bardzo nikły procent.

Ale jest lepszy sposób, popatrz pod cisem z którego spadają owoce, zawsze gdzieś jakas siewka wzejdzie. Wiesia nazbierała w całym ogrodzie i posadziła w lepsze miejsca i ma już całkiem spore. Ja także w tym roku pod bukiem znalazłam dwie siewki cisa, bo obok jest mały ekranik.

Moja rada: rozejrzyj się gdzie jest owocujący cis i jak spadną owocki, pozbieraj je i wysiej.

Nie wiem tylko, czy one nie muszą przejść przez przwód pokarmowy ptaka No to już nici. Tylko czekac, że jakiś ptaszek ci zasieje cisy na działce. Szukaj siewek w okolicy cisów. Jak znajdziesz koniecznie daj znać. Ja poszukam u Babci Jasi.

Dokładne instrukcje zamieściłam w wątku Jak rozmnożyć cisa
Mój mały raj na ziemi :) 08:46, 01 sie 2011

Do góry
A co z tym koszeniem trawnika?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 08:45, 01 sie 2011

Do góry
Sebek dziś podobno wraca
Ciekawe... co najpierw napisze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies