Gosiu u mnie tego sporo i to wielkoludy więc trzeba już wiązać. W przyszłym tygodniu już ma być chłodniej więc powiazę jutro jak będxie słonecznie.
I tak już jest zastój w przyrodzie.
Dzisiaj przycinalam róże trochę jeszcze zostało.
Jest różnica przy ludności okolo 70 mln z 11 tys zmarłych i 38 mln zmarłymi 7 tys. U nas w październiku zmarło o 13 tys więcej niż rok temu. Wniosek ludzie umierają w domu bo na leczenie z innych powodów nie mają szans.
U nas pogoda beznadziejna mrzawka nie można nic zrobić chociażby powiązać trawy mokre, ale jest ciepło. Jutro ma być lepiej to zrobię. Kupiłam trochę traw, palczatki, molinie i trawę preriowa to trzeba posadzi i jakieś tam porządki z liśćmi. Róże przyciąć bo jesienią przycinam wiosna tylko poprawiam. Przez zimę badyle przeschnąć i wiosna spalę.
Trzeba czekać do wiosny może z lepiej będzie.
Tak kupowany w donicy i to dużej. Może jutro sprawdzę co tam się dzieje z tymi korzeniami. Od czasu do czasu kret przy pniu wykryje bo często podlewany bo patelnia i może robaki się legną może go coś podgryza.
On ma ok 4 metrów wypuszcza na gałązce po 2 listki i to wszystko takie ma przyrosty cholerniki.
Elu wszystkie moje buki zwykłe i odmianowe sadzone były na pełnej patelni. Im długo zajmuje korzenienie się w grunt, u nas blisko trzy lata praktycznie stały w miejscu dopiero w tym sezonie wystrzeliły w górę teraz już nabiorą rozpęduTak myślę. Twój z donicy sadzony? miał korzenie rozluźniane?
Jutro napiszę co z korzeniem tego buka. Mam jeszcze jednego dałam za niego kupę forsy i ledwo zipie. 4 lata i przyrosty po 5 cm może źle posadzony. Przesadziłabym, ale to ryzyko. Buki powinny rosnąć w półcieniu lub cieniu a mój rośnie w słońcu pewnie tu jest przyczyną.
Nie zależnie od kapryśność i są piękne no nie. Te wyhodowane z małych witek leśniczy mu dsł. Każdego roku wiosna przycinane i da gęste.
Dla Kasi Pestki to fioletowe to medlnics, niebieskie dzwonek. Mydlnica dosyć długo kwitnie i bardzo szybko rośnie z małej sadzonki po 4 latach tak wygląda.
Nie udało się uratować i nie wiem co się stało pięknie rósł wiosna wypuścił pędy ok 20 cm i zaczął schnac. Jutro będę wykopywać korzeń zobaczymy co się stalo.
Też często myślę nad moim oczkiem i jestem co najmniej zbulwersowana. Nie raz na usta się Cisna słowa że niektórym by dęba włosy stanęły. Trudno przyszło nam żyć w czasach głupców na stolcach.
O polityce nie rozmawiamy a pies ,......
Ogród masz bardzo uroczy i te zwierzęta ale zachodu też dużo.
Też w tym roku szklarenke nabyłam i już co nie co schowałam.
Schowałam o ile się nie mylę szałwię omaczona i przeżywa czy to pierwszy raz wstawiłaś? Jeszcze chciałam się zapytać czy sama wialas szałwię czy kupowalas gotówce.