Aniu, gratuluję tępa i ilości roślin w twoim ogródku, można się pogubić Pozdrawiam Cię jesiennie i jak zawsze serdecznie pozdrawiam. Żegnam się chwilowo jesiennym kwiatkiem
Lotos, tyle można powiedzieć nie widząc kwiatu. Nelumbo lutea pochodzi z Ameryki Północnej oraz Nelumbo nucifera z Azji - w zasadzie od delty wołgi do Japonii. Ten drugi często uprawiany jest w Europie zachodniej i południowej w klimacie nieco cieplejszym od naszego. W naszej strefie klimatycznej wstawiamy go do oczka gdy woda osiągnie 20*C, na zimę liście ścinamy i przechowujemy w chłodnej piwnicy (0 - 4*C) bądź w polu pod grubym okryciem liściowym i foliowym.
Uprawiam te dwa gatunki wymienione wyżej, nie jest łatwo osiągnąć ładne kwitnienie - trzy lotosy wydało w obecnym sezonie 14 kwiatów.
Ten kwiat wielu z Was już widziało na żywo, to jest moja fotka z dnia pobytu Ogrodowiska w Bolestraszyckim ogrodzie - jaki ten świat mały.
Marto, dziękuję Ci za miłe słowa. Pragnę pogratulować 3 setki, bo później mogę nie mieć okazji i oczywiście jesiennie Cię pozdrawiam Jak będe miał możliwość na pewno się odezwę.
Niestety już go nie mam
Miałam różne rodzaje,ale chyba się pozapylały (tak myślę)między sobą i zostały 2 najbardziej spotykane
Najbardziej żal mi właśnie tego żółtego
Pozdrawiam
Listopad:
Pszczoły dziś troszkę spacerowały.
Bardzo podoba mi się kolor tej trawy i derenia 'Flaviramea'
Drzewka owocowe wyplewione, okopane i nawiezione obornikiem.
Fajne kolory.
Ośmiał (od Elfika) - ma świetny kolor.
Galeria oczy cieszy
Zamykasz czasami pszczółko okiennice te malutkie ?
Urocze zdjęcie, Danusiu Ślicznie wyglądasz
Pozdrawiam wieczornie, zaglądam stale, nie piszę, bo i tak tłok u Ciebie, ale jestem na bieżąco
Słonecznego tygodnia Ci życzę
Ta rabata ma tylko bukszpana na miejscu i hortensję,trawa też zostanie jak nie zmiecie jej zima inne rzeczy zmienią miejsce
Płotek zabezpiecza "szkółkę" żurawek.