Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:44, 27 sie 2012

Do góry
Wczoraj mój Teść kupił jakiegoś nowego iglaka.
Ja paczę - Omorika

Piękna!

No i decyzję już podjęłam.
Tak jak marzył mój Mąż zrobimy sobie iglasty, pachnący "lasek", a na jego tle trzy Brzózki pożyteczne w trawach.
Mój M. wolałby żywopłot sosnowy - ale one są dla mnie takie bardziej przaśne, wiejskie, a świerki takie bardziej "miastowe", eleganckie i ogród dzięki nim wygląda na starszy.
Bardzo nie lubię widoku rzędu tych żywotników od sąsiada i muszę je czymś zasłonić.
Wszystkie obecne tam rośliny wywożę w ten weekend na wieś.

Mam zatem kilka pytań.

Proszę o pomoc zwłaszcza Danusię, bo ma żywopłoty "w małym palcu" i ogromne wyczucie estetyki oraz takich ogrodowych niuansów.

Oto mój wał:

1. Wał ma szerokość około 1,5 metra + spadek. Czy wystarczy posadzić świerki 70 cm od siatki czy to za mało?
2. Czy dwie Omoriki na jedno przęsło (mam 3 czyli w sumie będzie 6 drzewek) wejdą? Czy ogólnie nie będzie im tam za ciasno?
3. Moje osiedle domków jest nowe. Trochę boję się, że mój żywopłot będzie taki wysoki i będzie to dziwnie wyglądało. (Choć może nowi mieszkańcy tez coś wyższego posadzą?)
Oto zdjęcie osiedla obecnie:

Danusiu - czy to wszystko by u mnie "zagrało"?
Po bokach mam taki bałaganik i chciałabym tym jednorodnym tyłem (tylko Serby+Brzozy) złagodzić to wrażenie.
Z góry dziękuję za pomoc
zielonastrefa 17:43, 27 sie 2012

Do góry
Taka biedronka wpadła nam wczoraj do sypialni. Chyba się opiła tego ciemnego soku z bzu

zielonastrefa 17:35, 27 sie 2012

Do góry
a teraz dowody działania w kuchni
soki z jednej reklamówki dzikiego bzu

i z drugiej

z ciekawości z tych ugotowanych owoców zrobiłam jeszcze na próbę konfiturę. Przetarłam przez sito. Wiecie, że nawet fajne wyszło Takie inne.
zielonastrefa 17:28, 27 sie 2012

Do góry
c.d
przy schodach

kwitnące od niedawna lilie. Miały być Canovy, ale jak zwykle chyba nie są
Jedną dostała w bukiecie na ślub moja kuzynka i oszalała z zachwytu Te lilie pachną cudnie, nawet z daleka bardzo mocno je czuć
A teraz niespodzianka - miesiąc temu znalazłam pod balkonem mojej teściowej storczyka. Przestraszyłam się, że go wyrzuciła, bo ona niestety tak robi jak już nie kwitnie. Przeskoczyłam więc przez barierkę i go uratowałam. Żeby było śmieszniej, później się okazało, że ona go mogła tam wyeksmitować, bo on podobno musi mieć duże różnice temperatur, żeby zakwitł. Trudno, mam go już u siebie i nie oddam. Po przywiezieniu do domu, naczytałam się, że raczej mi już nie zakwitnie bo jest trudny w uprawie. Zaniosłam go więc na okno do spiżarni i zapomniałam. Po miesiącu odkryłam to

Pachnie obłędnie
Wiem już, że to jakieś oncidium, ale jakie? ktoś może wie? I jak z nim postępować?
zielonastrefa 17:11, 27 sie 2012

Do góry
no to skoro odpaliłam komputer i uwolniłam z iPad'a zdjęcia to proszę nowa dostawa świeżutkich widoków spod domu
moja "patyczkowa"hortensja ukorzeniana w tamtym oku wydała pierwszego w swym krótkim życiu kwiatka moja własnoręczna lubię ją bardzo

a tutaj jest ta uratowana z Kościoła przed wyrzuceniem po Wielkiejnocy. Przekwitła wiosną i zamiast odpoczywać zaskoczyła mnie totalnie pączkami

Tutaj wreszcie zakwitła zaszczepiona od znajomej pelargonia angielska

Lecę w kulki... 17:11, 27 sie 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

limki z wrzosami.....wiem nietypowe....tak jakoś wyszło...planowałam tam na początku ogrodowe hortensje...
ale trafiłam na trzmieliny dużych rozmiarów...zmarzły....posadziłam drugi raz trzmieliny...zmarzły..., trafiłam na Ogrodowisko i poznałam limki....sadzone w tym roku...

piękne limki ... "sadzone w tym roku " ....i nie zmarzną .... za rok będą jeszcze piękniejsze..... u mnie w donicy przemarzły wszystkie rośliny.... a limki nie .... to twarde sztuki
z wrzosami wyglądają bardzo ładnie.... te wrzosy to takie duże masz.... śliczne

Lecę w kulki... 17:08, 27 sie 2012

Do góry
Aniu pokaż koniecznie donicę prostokątną .... która zauroczyła Sylllwie i mnie już też po takiej reklamie

Kubusiowo 17:06, 27 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Pełne szaleństwo przy kopaniu

Kocham to zdjęcie

ojej, jakie cudne zdjęcie, dziewczyny, no radośc na maksa bije!
a jakie powitanie, i ta przygoda z ropuchą!
Danusiu, ty jestes niesamowita, obolałe nogi po meszkach i tyle zapału!
idę dalej oglądać
W cieniu - zacieniona 16:58, 27 sie 2012

Do góry
justi napisał(a)
Fajnie Bogusiu. Ja chcę z Limek szpalerek, tak mi pięknie jedna podrosła w tym roku, że muszę ich namnożyć więcej.
Szpalerek z ukorzenionych Limek wsadziłam w ubiegłym roku jesienią...już kwitną. Prowadzę je na płasko przy palikach...ale wiosną zrobię porządne rusztowanie.Posadziłam 6 po 3 w jednej.
Ogród w Alei Lipowej... 16:38, 27 sie 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zdjęcie piękne,winogronko chyba smaczne?[img

Bogusiu dziękuję Tobie również. Winogrono niestety bardzo kwaśne w tym stadium. Słodycz wydobywa sie z niego późną jesienią dopiero. Nienajlepsze ono jest, ale sobie jest
Ogród Magdalenka 16:37, 27 sie 2012

Do góry
motylla napisał(a)
Wklejam na dowód, ze mi jabłuszek nie ubędzie jakby co W zamian możecie mi dać wskazówki, jak zrobić taki wianek

Piękne są ... byłam u Ciebie , ale u siebie też wklejam linka....do wianka.... Kwiatholandii podała wskazówki , jak go zrobić .... może jeszcze komuś się przyda....

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=125

To właśnie tu 16:33, 27 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Ale super macie spotkania, a to zdjęcie poniżej baaardzo kojarzy mi się z Anglią - tylko w Anglii chyba mniejsze te rabaty!

Rabaty z kwiatami, krzewami i drzewami ciągną się bez końca.

40 arów..... roboty od ciut ciut...... ale za to ile możliwości i takie dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuie rabaty.....
Ogród u stóp klasztoru 16:31, 27 sie 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Alinka ma duuuużo wrzosów - będą się jeszcze nie raz przewijać

wrzosy cudo, będę ściągać, podglądać i oglądać..super

Piękne pozdrawiam M
Lecę w kulki... 16:27, 27 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)

Aniu... no to ja Ci powiem, że jeśli to miała być maskownica na szambo to udana na maxa.. bo gdzie to szambo?... Te trzy małe dekielki?

...maskownica na szambo, płot i rabata....trzy w jednym jak trzy dekielki.....
Pokażę Ci moje szambo......

...dokładnie pod nimi...i też trzy...

No coś Ty...????????????????????????
Postawiłaś duże donice ...? ...

Ev, ....bardzo DUŻE donice....z tym, że nie na dekielkach..., ja tam mam zamaskowaną całą oczyszczalnie, ale donice stoją na kominie z oczyszczalni, który jest prostokątny....

Witaj, Aniu

Ściągnęło mnie tutaj właśnie to, jak zamaskowałaś pokrywy od oczyszczalni
Wieść pocztą pantoflową się roznosi

Bardzo mi się podoba

Pozdrawiam
PS. Przeczytałam prawie cały wątek w poszukiwaniu tego zamaskowania

No... tak.. to mówiłam ja. Pantofel
Ogród w Alei Lipowej... 16:21, 27 sie 2012

Do góry
300!!! Przegapiłam..życzę następnych stronek cieszących moje oczy.
Ogród w Alei Lipowej... 16:18, 27 sie 2012

Do góry
Zdjęcie piękne,winogronko chyba smaczne?
Kubusiowo 16:07, 27 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moje ulubione zdjęcia! Oczywiście zaraz po "Pełnym szaleństwie przy kopaniu" Gosiu, takiego gościa
pozazdrości każdy! Jeżówki i werbena wyglądają bezbłędnie, szczególnie Danusiowym oczkiem
Ogród w Alei Lipowej... 16:01, 27 sie 2012

Do góry

Ogród w Alei Lipowej... 15:58, 27 sie 2012

Do góry
Dziękuję Wam bardzo za komplementa
Nie mam bardzo co nowego wstawić, żeby nie było nudno tak ciągle te same zdjęcia...
.... może coś z działki warzywno kwiatkowej

Rododendronowy ogród II. 15:52, 27 sie 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
My co roku na wiosnę i jesienią przesadzamy. Stale jest coś nie tak jak powinno, ale w tym roku poraz pierwszy moge to robic. Te rośliny zaznaczone strzałkami to nasze ostatnio przesadzane.Wszystkie duże choc na zdjeciu niektóre na duże nie wyglądają.

Niby nie wyglądają ale ja raz z m przesadzałam dużego świerka z 2,5 metra miał cały dzien nam zeszło, a w połowie pracy chciałam już go na kawałaki pociąć bo poprostu fizycznie nie dawałam rady, a najgorsze było przewożenie taczkami 100m dalej ze skarpy, myślałam że go na tych taczkach podpalę.
Tak, że podziwiam prace, ogród i miłość do ogrodu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies