Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

beta 21:05, 05 lis 2012

Moniczko a więc podpytałam córcie i przypomniała mi że kupowaliśmy gazety w których jako dodatek były płyty z poszczególnymi przedmiotami, np. raz była matma, raz polski itp. to były zadania z testów z poprzednich lat. musisz śledzić, być może i w tym roku coś takiego się ukaże

córcia mówiła że nawet to fajne było

pozdrówka
monitka 21:12, 05 lis 2012

Beatko dzięki za informacje. Pamiętasz może co to za gazety były? Zbierałam papierowe testy z wyborczej ale one w tradycyjnej wersji były.

Marzenko chyba już nic nie dam rady wyciąć (jakoś ten dzień za krótki) więc będzie kompost

Dorka dzięki za namiar na nalewkę
beta 21:18, 05 lis 2012

właśnie chyba wyborcza !? ale dopytam
Dorka 21:24, 05 lis 2012

nie za ma co też zamierzam z tego przepisu skorzystać
monitka 20:36, 06 lis 2012

Muszę się mamy zapytać czy maliny jeszcze są. W ostatni weekend jeszcze rodzice zbierali i to tak dojrzałe były że od razu sok puszczały. Jakby były to jeszcze w tym roku udałoby sie ją nastawić
Że też ja wcześniej o procentach na zimę nie pomyślałam...
Dorka 22:49, 06 lis 2012

Oj tak, ja też troszkę zapomniałm, kiedyś robiłam wiśniówkę a teraz może jeszcze jak da radę to malinówkę do roboty Moni
KasiaWB 10:02, 07 lis 2012

przyszłam z kawką do towarzystwa ) miłego dnia
monitka 20:01, 09 lis 2012

Kasiu kawka była pyszna w dobrym towarzystwie teraz zapraszam na herbatkę

Dorka u mnie niestety z malinówki nici bo po przymrozkach zostały ścięte...no ale w przyszłym roku nie odpuszczę
monitka 20:23, 09 lis 2012

Obiecałam Beatce, że pokażę proces rozmanażania lawendy. Zaczęło sie od rozważań czy ściąć (dość późno) krzak , który dość mocno oberwał po wiosennych przymrozkach. Wyglądał tak:

jak widać wiele do stracenia nie było więc ciachnęłam ale żal było wyrzucić tyle gałązek... a że kilka dni wcześniej trafiłam na forum na instrukcję Pwl dot. rozmnażania laweny postanowiłam spróbować.

Instrukcja: https://www.ogrodowisko.pl/watek/344-lavandula-lawenda?page=10

Sadzonki zrobiłam w maju a w połowie czerca wygladały tak

w połowie lipca już tak

Byłam bardzo zdziwiona kwitnięciem tych maleństw. Wydawało mi się to wręcz niemożliwe...a jednak prawdziwe

Po przekwitnięciu przesadziłam je do gruntu w zaciszne miejsce i podcięłam troszeczkę. Teraz wyglądają tak:

Krzew matka też ma się dobrze chociaż były obawy że już za późno na cięcie i mogę mu zaszkodzić. Nic takiego się nie stało lawenda pięknie się zagęściła i kwitła dwa razy.
Sadzonek zrobiłam kilka małych doniczek (nie wiem ile sztuk w nich było) przyjęło sie i zagęściło ok. 20 szt. Jak przezimują to będzie dla mnie wielki sukces
Diana 21:00, 09 lis 2012

witaj Moniczko
Dawno mnie nie było.....zaglądam a tu proszę taki pokaz ! Ciekawe jak moja lawenda będzie wyglądała po zimie? Ale jak będą problemy to wiem do kogo sie zgłosić.
buziki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies