Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 19:29, 26 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ewa, a gdzie fotki platana w obwódce bukszpanowej i lawendami w środku???

Aguś kiepściutko to mi to idzie

Oj wcale nieprawda! Jeszcze tylko 4-6 lawend w środek, kora/kamyczki dookoła i skończone! A żywopłocik potrzebuje czasu, żeby się zrosnąć i zagęścić

A ja pod katalpą posadziłąm lawendy i było łądnie przez rok... katalpa się rozrosła i lawendzie było ciemno W tym roku wykopywałam zdechlaki..... w nowym miejscu się reanimują.... co najmniej 40 krzaków, z czego połowa wymarzła zimą......
Wiec mój zachwyt jest ograniczony .
Mój kawałek raju II 19:28, 26 sie 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Są tego warte a to okrycie nie polega na jednej warstwie włókniny w taki mróż tylko kilku powodzenia, można

Aniu najpierw związałam pędy, wsypałam torf do środka torf potem wysoko korę a potem dwie warstwy agrowłókniny. Czy masz jeszcze jakiś sposób na okrycie hortensji. Błagam, bo ja musze miec w jednym zakątku ogrodowe.... W tym roku dodam może jeszcze worki jutowe i galęzie iglaków?????

Ale włókniny była jedna warstwa? na tą zimę za mało to było,albo za szybko odkryłaś i jak przyszły przymrozki wiosenne nie osłonilaś ich, a trzeba trochę na wiosnę przy nich polatać zasłaniać i odsłaniać innego wyjścia nie ma przyklad mojej nie osłoniętej góra goła a kwiat chowa się między liśćmi
w innym roku cały ten krzak był pokryty kwiatem
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:28, 26 sie 2012

Do góry
Gabi napisał(a)

Zostawić tak?

Zamiast wrzosów ustawionych pod jałowcami proponuję jakieś "lekkie" turzyce (Carex).
Na lewo między jałowca i tuję proponuję miskant Variegatus.
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:27, 26 sie 2012

Do góry
Zegar.

I lody dla ochłody

Bajkowy ogród Weroniki 19:24, 26 sie 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Ależ wypasione
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:20, 26 sie 2012

Do góry
Trawkowo...

Mój kawałek raju II 19:19, 26 sie 2012

Do góry
Podglądam i serdecznie pozdrawiam.
W cieniu - zacieniona 19:16, 26 sie 2012

Do góry
na zacienionej jeszcze kolorowo...wybujał tytoń - taki miał być w tym miejscu i nie zawiódł.
Zakwitły niskie tawułki...nadal kwitną jeżówki.. ...rozwary,które bardzo lubię i są niezawodne Tunbergia...jak małe słoneczka w te już chłodne dni ...i cieszy mnie nowy kącik...
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:13, 26 sie 2012

Do góry
W tym sezonie w nasadzeniach królowały dalie.

Ogrodowy spektakl trwa ... 19:08, 26 sie 2012

Do góry
mira napisał(a)
Ela doradziła dosadzić rozchodniki, bo same trawy mi się nie podobały
i tak wspólnymi siłami ogrodowiskowymi znów powstała nowa rabatka
rozchodniki dosadziłam - jeszcze ich nie widać musze zrobić nowe zdjęcia
na razie cudowny taniec traw na wietrze

mam zamiar zaminować tę rabatkę krokusami tylko jeszcze dumam nad kolorem - no i to drzewko trzmieliny chyba wysadzę bo raczej nie pasuje - ale to już następny rok - jeszcze poczekam

Niesamowicie to wygląda
Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:07, 26 sie 2012

Do góry
W parku zdrojowym przywitały nas czarne łabędzie.

Ogrodowy zawrót głowy, czyli początki przygody mojego życia. 19:04, 26 sie 2012

Do góry
Korzystając z pięknej pogody i ostatniego (niestety) dnia urlopu pojechaliśmy do naszego kurortu

Ciechocinek

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:04, 26 sie 2012

Do góry
asc napisał(a)
Patrząc po wielkosci liscie..za rok bedą do nieba

Aniu ja nawet pojechałam do szkółki ... naparstnice tam wydały mi się rachityczne ... bida z nęzą ale miały kwiat ... no tez bida z nędzą ale jednak miały ... ja już jestem bliska teorii, że moim siła cała w liściu się magazynuje ... i kwiatu nie ma i nie będzie ... ale mam nadzieję, że tylko moja paranoja ... a że wszystkim dziś dodaję obrazki to i dla Ciebie ... voila

jestem w zachwycie maestrii kwiatu horti ... rany są jak stworzone łapką najzacniejszego z jubilerów

a goździk ... jeden na cztery też w tym zacnym kolorku
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:01, 26 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Zobaczyć i umrzeć....... powtórzę za jakimś poetą
Puste pole z wysepką kwiatową 18:56, 26 sie 2012

Do góry
NAPIS CZADERSKI

Adaptacja dzikiej łąki, czyli zmagania czas zacząć... 18:41, 26 sie 2012

Do góry
jambosana napisał(a)

- może pod klonami nie wymagające okrywowe, np. http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Waldsteinia%20ternata&lang=1, czy barwinek, a tam gdzie miejsce do komunikacji, może jednak wykorzystasz te cegły, teraz to modne wykorzystywać, tzw. materiał z odzysku.

Dzięki za wizytę Generalnie myślałam bardziej o utwradzeniu podłoża pod nimi w jakiś sposób, bo biedne rośliny zostałyby zapewne zdeptane - jeśli nie przeze mnie, to przez roczne dziecko mieszkające razem z nami Cegły już będą miały swoje przeznaczenie. Są dosyć stare i delikatne puknięcie ich powoduje pękanie na kawałki, więc jako podłoże nie sprawdziłyby się chyba najlepiej. A jako ewentualne rośliny w tym miejscu wpadła mi dzisiaj do głowy wizja takich drewnianych donic - wybrałam się na giełdę i mieli tan przeróżne rzeczy do ogrodów.

- może ze względu na psy i słabą nieuprawną glebę zrezygnujesz z "ułożonego ogródka" w stylu ogrodowiskowym i posadzisz jakieś niewymagające krzewy (śnieguliczka, róża pomarszczona, może nawet i dereń, np. rozłogowy kelsey, głóg, kosodrzewina, pięciornik, tawuła, perukowiec podolski, tamaryszek, no i jałowce, ale te możesz sobie darować ) wśród sosen i brzóz (najlepiej dorenboos). Bylinowe akcenty- rozchodniki, perowskia, może rudbekie. A trawy to np. ogrodowe trzcinniki https://www.ogrodowisko.pl/watek/1198-trzcinniki-calamagrostis?page=2.

Szczerze mówiąc doskonale zdaję sobie sprawę, że na ułożony ogród nie ma u mnie miejsca - ale liczyłam, że jest tu tyle osób znających się na rzeczy, że nawet w takiej "psiej kraine" uda się zrobić mały zielony kacik pełniący funkcje ozdobno-relaksacyjne Poza tym nie mam aż tyle czasu na wielką pielęgnację - wspominałam wcześniej, że jeżdżę ciężarówką i często jestem poza domem Zarzucam taki schemat podwórka, w miejscach z zielonymi trawkami myślałam dokładnie o czymś, o czym wspomniałaś, czyli ładnie i zgrabnie, ale bez szaleństw. Te czarne łatki to miejsca na ścieżki, a kreski to wjazd dla samochodu.

A jesli nie, to musisz sporo poczytać o wyjałowionej glebie i jej odratowywaniu, np. tu https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod. Sama sobie jednak rady nie dasz.

Powoli jakoś tam sobie radę dam, jak na kobitkę to mam stosunkowo sporo siły Trzeba poćwiczyć jeszcze upór.

Chciałabym się jeszcze dowiedzieć co zrobić z tym gruzem - uporczywie go wywalać, czy porównać i zasypać większą warstwą lepszej ziemi, robiąc jakby różnicę poziomów (mniejsza niz na rysunku )?

Zielony chaos u Dawida 18:33, 26 sie 2012

Do góry
tengel27 napisał(a)

Niestety nie było filtrów, więc to uzupełnię za miesiąc. o i niech tylko porozgryzam te wszystkie opcje

Dawidzie! Przepiękne mieczyki...
Znowu na wsi 18:23, 26 sie 2012

Do góry
Joku napisał(a)
Danusza masz piękne irysy, dziękuję. Haniu, zawsze do ciebie zaglądam z ciekawością. Dziękuję za bratki.
Jola, ano założyłam nowy wątek.

A to domek ogrodowy już pomalowany

Witaj, możesz zdradzić tajniki czym malowałaś domek???
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:17, 26 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
taki mały krzaczek, a ile frajdy!
a mnie kolejna naparstnica od Ani ..zakwitła!
miłego plątania w oparach kawy

zakwitła !!! ... naparstnica ... no a moje - rodowód Ania ... owszem biją rekordy w wielkości liści ale kwiatuszka ... absolutnie nawet jednego ... wierzę, że w przyszłym sezonie moje naparstnice mi to zrekompensują

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:10, 26 sie 2012

Do góry
noemi napisał(a)

Też późno dzisiaj wstałam.... dopiero kawkę wypiłam i się delektuję ogrodowiskiem..... pięknie zakwitła lawenda .... ... tęsknię za tym widokiem ..... miłej niedzieli

Maguś ... lawendowo kannowy zakątek - zdarza mi się tu wczesnym rankiem pijąc kawkę robić szybki rekonesans po forum

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies