Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Za drzwiami do ogrodu... 01:14, 30 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jak to bywa z pisaniem zamiast "przycinaj" wyszło "przycinam platana aby się zagęścił....". Nigdy nie miałam platana i nie chce bo to olbrzymie drzewo z piękna kora i tylko tyle. U nas ich na Ursynowie bardzo dużo są rozłożyste i luźnymi koronami a takie mi się nie podobają.
Więc piszę aby od młodości go ciąć aby go zagęścić. Później wyrastają długie, rozlozydte, łyse, grube konary i jak tu ciac.
No i jesienią liście duże i szare niezbyt kolorystyczne.

Posadziłam kilka lat temu klon jawor i brzydki jesienią już bez liści najchętniej bym go wycięła i tak zrobię. Posadzę zwykłego klona ładnie przebarwiają ego. Mam bzika na tle liści kolorowych bo jesień musi być kolorowa a nie szara.

Nie przerażaj się odnośnie tego co napisałam o platanie może będzie ładnie rósł, ale zawsze trzeba trzymać rękę na pulsie jak to mówią.

Bardzo mi się podobają twoje obwódki to granit taki elegancki już o rabatach nie wspomnę jak wszystko współgra ze sobą.

U nas dobrze podlalo prawie całą noc rzęsisty desz więc z tego się ciesze. W piątek wysialam nawóz jesienny na trawnik. Trochę później w tym roku o 2-3 tygodnie. Zastanawiałam się czy w ogóle nawiezc bo taki gęsty i zielony trudno będzie jeszcze ładniejszy a korzonki się będą cieszyły

Miłej niedzieli

Podobno platan dobrze znosi cięcie, a nawet ogławianie. Spróbuję go pilnować, aby nie wymknął się spod kontroli
Obwódki rabat są z granitu otaczanego, szaro - rudego i układałam go na solidnej podsypce betonowej. Nowe rabaty na razie obkładam kostka brukową, jak już będę pewna ich zarysu, to może też kupię granit
Też muszę zakupić nawóz jesienny na trawnik, bo to chyba najwyższa pora by go rozsypać!?
Niedziela mimo kiepskiej pogody upłynęła bardzo miło Przecież deszcz potrzebny, więc nie narzekałyśmy z ogrodowiskowymi kobitkami robiąc maraton po trzech ogródkach Pozdrawiam Elu!

Ptasi gaj 23:30, 29 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Twój klon rubrum Red Sunset jest piękny,
u mnie rośnie klon jawor Esk Sunset

Mam jawora,ale takiego zwykłego i nie za bardzo go lubię coś muszę w nim zrobić.
Ten esk... Jest bardzo ładny przydałby mi się.
Muszę do Szmitow napisać zamówienie chce kupić dęba Monumenta i grujecznika. Przyjeżdża ich samochód do sąsiedniej szkółki chętnie przywiozą Już z nimi rozmawiałam. I jeszcze w innej zamówić trawę preriowa i palczatke jutro zamowie w poniedziałek wysyłają.
Człowiek ma jakiegoś p.., zarzeka się że będzie w drugą stronę patrzył a chciejstwo idzie przed nim w kierunku szkółki.
Ja to się dopiero mam. Czy chce czy nie, muszę obok szkółki iść widzę jak podjeżdżają samochody dostawcze i wchodzę z ciekawosci Co przywieźli dzisiaj derenie jadalne. A ja wyszłam z trawami hameln gold

Kasia to ma rozpęd tyle traw 500 szt działa na wyobraźnię.

Dobrej nocy
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:06, 29 wrz 2020

Do góry
Agata dzieki. Rzeczywiście bajer jeszcze buty lakierki można iść w nich na bal wędkarzy

Jutro zamowie. Popatrz teraz wszyscy widok widzą a ja już go podziwialam bardzo dawno pierwsza fotka z oczkiem i ten widok Tatr.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:28, 29 wrz 2020

Do góry
CD

Po prawej dzwonek zmienia kolor

U mnie brzozy jeszcze zielone, masz roboty, ja niewiele sama zrobię, najgorsze kanciki czy zdążę z tym sznytem?
Obiecałam sobie, że nic już nie kupię, a przywiozłam 4 paprocie i 3 qudosy
Znalazłam fajne porciochy na allegro, ale wstawiłam linka u siebie, a nie u Ciebie... pracy Ci nie zazdroszczę.
Trawami jestem oszołomiona, a trochę masz ładnych kamolców
Ogród w dolinie 15:35, 29 wrz 2020

Do góry
Nie możesz wpaść w nerwicę przez chwasty. U nas ciągle na osiedlu były skargi na chwasty w irdze. Przyszedł fachowiec i zrobił z tym porządek.
Więc też tak zrob jak mówię. Nie obcinaj każdego krzaka z osobna tylko jak leci.
Ja np barwinek kosiarka kosze.
Bez nerwów wszystko w swoim czasie.
Ptasi gaj 11:45, 29 wrz 2020

Do góry
Asiu widzisz w realu bardzo ładna. Były straszne problemy wiecznie były zarośnięte. Wypielili podsypali kora i zaczęli ciąć. Teraz tak gęsta, że można na niej siedzieć.

Byłam dzisiaj u sąsiada ogrodnika i trafiłam akurat na transport roślin od Szmita. Komuś też przy okazji przywieźli drzewa zdenerwowałam się,że nie wpadłam na pomysł aby mi przywieźli dęba "Monumenta" nie wiedziałam o tym,ale jest taka możliwość.

Co się odwlecze to nie uciecze. Jeszcze raz mają przywieźć zamówione rośliny.
Kupiłam rozplenice hameln golf.

Trzmielina oskrzydlona

Po prawej kalina Kilimandżaro odbiła po zasuszeniu

Ogród w dolinie 11:26, 29 wrz 2020

Do góry
Szukałam i znalazlam. Aniu zrobiłam fotki tej irgi osiedlowej zobacz u mnie

Dziękuję Elu, byłam
Malwowy ogród 08:09, 29 wrz 2020

Do góry
U mnie jest to samo w rodzinie. Syn mi pyszczy odezwać się nie mogę na wszystko ma odpowiedź. Synowa powie raz uszy podkuli i wszystko robi co trzeba.
Elu już jesień się zbliża kolorki masz. Berberysy jak zmieniają kolor są piękne, żeby nie te kolce posadzilabym ich bardzo dużo.
Też mam mało dalii dostałam trochę właściwie sporo od Hani z żywopłotów cudownych, byłam u niej po odbiór jezowek i tyle wszystkiego przywiozłam. Kiedyś miałam dalii dużo, ale to wykopywanie i przechowywanie później przez zimę.
Urodzaje masz a co z tych małych dyniek robicie czy to tylko dekoracja.

Pozdrawiam
Ogród w dolinie 23:52, 28 wrz 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Skarpa moja zmora, pokazuję taką niewypieloną na 100 % ( u mnie tak wygląda większość czasu) jako przestroga dla tych co nie mają czasu i pielą wyrywając jakieś minuty.
Trochę jest wypielona, niech się wam nie wydaje Perz został, bo chcę go opryskać.

Irga zarasta wszystko, tu rozchodniki, które jakoś się przebiły

Po usuwaj wszystkie rośliny oprócz irgi. Przycinaj irgę i się zagęści. Po jakimś czasie i trawy nie będzie. Jak jakaś się ostanie to pędzelkiem i Randapem.
Ptasi gaj 23:40, 28 wrz 2020

Do góry
Dla Asi i nie tylko
Ona różnie wysoko na ok 60 cm

Ogród w dolinie 23:37, 28 wrz 2020

Do góry
Szukałam i znalazlam. Aniu zrobiłam fotki tej irgi osiedlowej zobacz u mnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:02, 28 wrz 2020

Do góry
Ja tam przyjadę w przyszłym roku. Wezmę synowa i przyjedziemy.

Jak na różowo to koniecznie Wanilka Freis.

Bardzo ładnie. Tak trzymać.
Ptasi gaj 21:31, 28 wrz 2020

Do góry
To wczoraj i nic deszczu nie było. Dzisiaj ładna pogoda taka lubię.

Elu ,

pięknie ,
jakie cudne te trawy
Ptasi gaj 10:25, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piękne zestawienie kłosów traw z hortensjami, jaka to hortensja?

Jeśli chodzi o pierwsza fotę z powyższego wpisu Ani to jest Wanilka Freis.

Fotka z połowy września. U mnie 4 lata kupiłam je dosyć sporawe i tnę wyżej. Mają bardzo sztywne pędy nie pochylają się może to przyczyna że są osłonięte od słońca. Inne wanilię mam w słońcu i nie są takie mocne jednak mają o wiele większe kiście kwiatowe.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:15, 28 wrz 2020

Do góry

Trzeba polować nawet te 41.

https://allegro.pl/oferta/wodery-spodniobuty-spodnie-wedkarskie-41-szelki-9639347772?fromVariant=9639432925
Ela te są bajerandzkie dopasowane i nawet kaloszki są lakierowane
i ta cena
Gosiek33 napisał(a)

poszukaj na allegro, jest spory wybór to i mniejsze znajdziesz

Masz Gosia rację na allegro jest duży wybór tych spodniorów
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:15, 28 wrz 2020

Do góry

Właśnie miałam już kupić takie tylko był rozmiar 41 stopa mi latała bo mam waska. Później pojechałam aby je kupić ale już sprzedali teraz są tylko 44 to musiałabym stopy onucami poowijac albo bambosze wkładać do gumiaków.

Za ten widok z okna dużo bym dała.
To żółte to nawłoć, mimoza trochę inna.

Posadziłam wczoraj do dużych donic wrotych ustawie w kątach ogrodu ponoć robactwo ucieka.

W większych butach łatwiej utrzymać równowagę
Szukam wrotyczy, ale u nas nie rośnie nigdzie, a jak posadziłaś w donicy?

Łany mimozy muszą piękne wyglądać jesienią, nawłoć mi przyszła nie chcę jej w dużych ilościach.

W większych butach łatwiej utrzymać równowagę
Ptasi gaj 07:34, 28 wrz 2020

Do góry
To wczoraj i nic deszczu nie było. Dzisiaj ładna pogoda taka lubię.

No te wszystkie widoczki to przepiękne
a możesz podpisać te swoje piękne trawy ?
No cudne je masz
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 07:11, 28 wrz 2020

Do góry

Właśnie miałam już kupić takie tylko był rozmiar 41 stopa mi latała bo mam waska. Później pojechałam aby je kupić ale już sprzedali teraz są tylko 44 to musiałabym stopy onucami poowijac albo bambosze wkładać do gumiaków.

poszukaj na allegro, jest spory wybór to i mniejsze znajdziesz
Ogród Basi 00:17, 28 wrz 2020

Do góry
Basiu piękne fotki. Co to za roślina która kwitnie na murku na niebiesko na tle trawy.
Żarnowiec piszesz też tak myślałam ale zazwyczaj kojarzył.mi się z wysokim to jakiś płożący.
Masz bardzo elegancki ogród.
U mnie nie ma takiej elegancji uszytej na miarę. Taki lekki bałagan roślinny. Deszczyk padal ponad dobę to trawy się uginają.

Jeszcze wracam już poprzednio miałam się zapytać. Czy u ciebie te bergenie kwitną? Pytam ponieważ mam też takie kolosy liście jak u dyni i nie kwitną. Żeby nie te piękne lśniące liście już by ich nie byli u mnie nie kwitną a kiedyś kwitły i to ładnie.
Z trzech krzaków namnozylam sporo teraz czekam na kwitnienie.

Elu, chyba chodzi Ci o lobelię. Ale to nie przy murku a w betonowej donicy.Własnoręcznie zrobionej.
Bergenie kwitną bardzo skromnie, prawie wcale. Ale może to dlatego, że nie nawożę ich? Ale ja też je lubię za te piękne, duże i zimozielone liście.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 00:05, 28 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Mam nadzieję, że nasze karpie tak się oswoją
Do mojego różu już przypływają
Wodery mam męskie z rozmiarem buta 44, a ja mam 37...ha,ha,ha
dlatego są takie długie

Za ten widok z okna dużo bym dała.
To żółte to nawłoć, mimoza trochę inna.

Posadziłam wczoraj do dużych donic wrotych ustawie w kątach ogrodu ponoć robactwo ucieka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies