Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Malwesowe początki 17:26, 25 mar 2012

Do góry
Kochani,
Nie wstawiałam nic w wątku bo.....nareszcie nie mam NIC w ogródku....ani grama perzu . Jesienne opryski przyniosły efekt i w ten weekend z mam-nadzieję-przyszłym-pseudo-szwagrem (chłopak siostrzenicy, zapalonym ogrodnikiem....było glebogryzowanie, przekopywanie, wapnowanie, czyszczenie, grabienie...i jest pusto.
3-4 tygodnie i w połowie kwietnia pojawią się rabatki i trawnik.
Zacznę na razie od kilku drzewek, projekt prawie ukończony, wkrótce wrzucę i zdjęcia "niczego" i projekt.
"Przytuliliśmy" Wasz pomysł z drzewkiem, które przesłoni sąsiada a także z wcięciem na ławeczki.

Kompostownik, a mam malutki, ukryjemy chyba w drewutni albo przy drewutni która pojawi się w tej części boku domu, najmniej słonecznej, obok klimatyzatorków, gdzie nie mam okna i warto to chyba wykorzystać na takie mniej reprezentacyjne elementy.

Pozdrawiam wiosennie
Malwes

PS. Kochani - czy ktoś z Was ma ambrowca w swoim ogrodzie?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 21:29, 24 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Widać Irenko, że już ogród zaczyna wygladać pieknie....tylko betoniarka mówi o remontach.
Na różach się nie znam, ale wydaje mi się ,ze to są bardzo ładne sadzonki..... a przedmówcy - fachowcy to potwierdzają... Już się cieszę, bo też zamówiłam.
Dzieki za piękne tulipki

:
ta betoniarka jak projekt prac w przyszłość róże nier posadziłam, zaczynam jutro!!

tulipanki chyba pikne!!
Początki w Kruklandii 20:05, 24 mar 2012

Do góry
Ewo pomysł byłby świetny, gdyby poszerzyć chodniczek do śmietnika.
Ale tak to się nie uda, bo ścieżka ma 0,5m szerokości i od śmietnika dach wystaje na wysokości głowy.
Do wyrzucania śmieci może być, ale jako przejście do ogrody raczej odpada

Projekt rabat już zostaje taki jaki jest. Problematyczne są tylko nasadzenia, bo się guzik na roślinach znam
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 19:14, 24 mar 2012

Do góry
Jagna napisał(a)
Oj dziewczyny fajnie, że wpadłyście.
No ja małymi kroczkami zaczynam pracę.
Przez zime kupiłam roslinki i powoli czekam na ich dotarcie do mnie. Rozłożyłam to w czasie, żeby tak nie odczuc finansowo. Niestety nie moge sobie pozwolić na zbyt wiele, ale udowodnię, że niewielkim kosztem można zrealizowac ładny ogród. Napewno projekt od Danusi mi w tym pomaga, bo działam dzieki niemu przemyślanie i systematycznie.
Dziś dostałam nasionka 3 roslin:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=5193623
Jestem zachwycona, bo nasiona kupiłam w niedzielę a dziś sa juz u mnie. I jeszcze coś, w kopercie bąbelkowej prócz nasion był list. Niby nic ale pokazuje stosunek sprzedawcy do klienta. ZAłaczam zdjęcie:
[img]https://lh4.googleusercontent.com/-fkZ7Y7ssdDw/T2oNYKzBIqI/AAAAAAAABcU/ORDvOty5gJk/s640/PIC00002.JPG" alt="" class="forum-upload"/>

Super prezent
Brak pomysłu na ogródek 23:12, 23 mar 2012

Do góry
Ładny projekt, mnie się podoba.
Co do jodły koreańskiej, ja jej nie polecam. Posadź świerk serbski odmianę Nana.

Ogród, Oogród, Ooogród 22:46, 23 mar 2012

Do góry
"no i projekt który ostatnio zobiłem choć chyba koncepcja się powoli zmienia i będą rabaty proste bez zawijasów ale decyzja jeszcze nie zapadła

co sądzicie? "

zapomniałem podać wymiary jedna kratka to jeden metr... jutro zrobie dokładny wyrys z odległościami...
Ogród, Oogród, Ooogród 22:26, 23 mar 2012

Do góry
no i projekt który ostatnio zobiłem choć chyba koncepcja się powoli zmienia i będą rabaty proste bez zawijasów ale decyzja jeszcze nie zapadła

co sądzicie?
Ogród - pomoc w tworzeniu 14:35, 22 mar 2012

Do góry
Po kilku godzinach wpatrywania sie w projekty stwierdzam, że to nie łatwa robota zrobic coś z niczego. To tylko MacGyver potrafi.
No ale... spodobał mi się projekt ogrodu w Izabelinie, a zwłaszcza jego przednia część leżąca zaraz przy frontowym ogrodzeniu. Co prawda jeszcze zastanawiam się jkaby to wykorzystać u siebie, ale jakiś zarys jest, Inną inspiracją jest ogród od kreski, z tymże tutaj nie do końca jestem przekonany czy rzeczywiście taka forma byłaby dobrym zestawieniem.

Ciekawie wkomponowany warzywnik, fajny "schowek" na piaskownicę z ławeczką - tylko pozostaje kwestia wkomponowania drewutni do całości - myślałem aby była przed warzywnikiem, trochę go przysłoniła i nieco wydłużyć rabatę która jest u dołu warzywnika, tak aby obejmowała drewutnię.
Na huśtawkę też sie miejsce teoretycznie znalazło.
Pozostaje przmysleć sprawę, rozrysować plan...i wrzucić szkice do oceny.
To na razie tyle.
Ogród - pomoc w tworzeniu 11:28, 22 mar 2012

Do góry
Dziękuję serdecznie za wklejke. Przyznam że inspiracji w nich co nie miara. Aż z ciekawości pozwoliłem sobie zreknąć na stronę internetową. Każdy jeden projekt to kolejne pomysły, no ale przestrzeń ograniczona, a wszystko nie pasuje - chociażby na brak miejsca lub też z uwagi na glebę. Ale najważniejsze to aby mieć punkt zaczepienia.
Pozostaje mi nic innego jak porysować i zobaczyć co będzie najlepszym rozwiązaniem.

Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Mój ogród :) 08:21, 22 mar 2012

Do góry
Ładny projekt.
Czekam na realizację
Ogród - pomoc w tworzeniu 22:54, 21 mar 2012

Do góry
Mam podobny projekt, który robiłam dwa lata temu. Możesz się na nim wzorować i stworzyć własną wersję.

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:57, 21 mar 2012

Do góry

Po przekopaniu zacząłem otrząsać ziemię z trawnika. Idealne są do tego pazurki, bo super ta ziemia wtedy odchodzi od trawy

I to koniec zdjęć. Nie skończyłem dziś tego robić, ale doszedłem do końca skalniaka z tym czyszczeniem. Zostanie mi jeszcze druga strona, ale tam jest chyba tego mniej
Podsumowując pracę - mój projekt nasadzeń do gruntownej zmiany, bo roślin za mało mam
Np. w najszerszym miejscu myślałem, że będą trzykrotki w ilości 9 sztuk na około metr długości, a tu wyszło ponad metr samej szerokości Tak czy inaczej będę miał co robić
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 18:53, 21 mar 2012

Do góry
ell napisał(a)

Przez zime kupiłam roslinki i powoli czekam na ich dotarcie do mnie. Rozłożyłam to w czasie, żeby tak nie odczuc finansowo. Niestety nie moge sobie pozwolić na zbyt wiele, ale udowodnię, że niewielkim kosztem można zrealizowac ładny ogród. Napewno projekt od Danusi mi w tym pomaga, bo działam dzieki niemu przemyślanie i systematycznie.
Jestem zachwycona, bo nasiona kupiłam w niedzielę a dziś sa juz u mnie. I jeszcze coś, w kopercie bąbelkowej prócz nasion był list. Niby nic ale pokazuje stosunek sprzedawcy do klienta. ZAłaczam zdjęcie:
[img]https://lh4.googleusercontent.com/-fkZ7Y7ssdDw/T2oNYKzBIqI/AAAAAAAABcU/ORDvOty5gJk/s640/PIC00002.JPG" alt="" class="forum-upload"/>

ale jaja - jak się cytuje to widać zdjęcia

no to sobie zacytowałam ale jak Elu na to wpadłaś???
fajne roślinki tych dwóch poniżej nie znam
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 18:49, 21 mar 2012

Do góry
Jagna napisał(a)

ale jaja - jak się cytuje to widać zdjęcia
fajne roślinki tych dwóch poniżej nie znam
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 18:31, 21 mar 2012

Do góry
Jagna napisał(a)

Świetnie,że można u niego kupić werbenkę.A ten środkowy kwiatek? Co to za piękność...
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 18:25, 21 mar 2012

Do góry

Ogród - pomoc w tworzeniu 17:34, 21 mar 2012

Do góry
Witam serdecznie po raz pierwszy...

Obecnie jestem na etapie porządkowania terenu, który kiedyś ma się nazywać ogrodem. Na dziś dzień rośnie tam wszystko co nie jest mile widziane, nie przypomina ogrodu, no ale ten stan nie będzie trwał wiecznie. O przygotowaniu terenu pisać nie będę, bo to nie ten wątek więc przejdę od razu do rzeczy.

Mianowicie od dłuższego czasu staram sie nadać przyszły kształt ogrodu, który znajdować sie ma za domem. Przód został już po części stworzony na wzór japoński - a więc jako tako (zdjęcie oznaczone jako przód).

Gorzej mi idzie z tym co za domem. Co prawda troche widziałem, troche czytałem, ale w dalszym ciągu mam problem. Oglądałem nawet projekty, które w małym stopniu oddają kształt i wymiar (u mnie to prawie kwadrat o wymiarach 20 na 19) przestrzeni pod ogród.
Na rysynku (tytułem "za domem") przedstawiłem to co sie juz znajduje - a więc studnia, szambo i kompostownik. Pozostałe rzeczy są moją wyobraźnią i docelowym planem.

Część działki za domem ma wymiar 20x19.

Plan nr 1 ogród uformowany byłby na wzór kółek. Dodatkowo pod oknem umieszczona też rabata w takiej samej formie. W środku trawa. W tychże uformowanych kółkach rabaty, rośliny drzewa i wszystko inne co przyszłoby mi do głowy. Jednak im dłuzej patrze tym mniej mi sie to widzi, ale i tak jest ciut lepiej niż na początku rysowania.

Plan nr 2 jest stworzony w oparciu o pewien projekt (właściwie jego część) która sie pojawiła już na forum w tych wątkach, ale wybaczcie nie pamietam u kogo dokładnie. Tutaj zaciekwaiła mnie forma i kształt oraz co ważne wymiar działki ( o ile pamiętam też kwadratowy). Jednak zastanawia mnie zakończenie tego po prawej stronie - tam gdzie warzywnik i drzewa owocowe. Planowałem zakończyć to drewutnią wkomponowaną w rabatę która dodatkowo oddzialałaby warzywnik i drzewa od reszty.

Jeśli chodzi o umijscowienie drewutni to-wiem im bliżej podjazdu tym lepiej - ale chciałem ją zagospodarować w ogrodzie jako ekspozycja (wys max 1 m) nawet kosztem noszenia drewna i trudności w dostępności.

Czy mógłbym liczyć na waszą pomoc w dokończeniu, zmianie czy nawet liczyć na Waszą twórczość i wskazówki co gdzie i jak?
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wskazówki.

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 17:22, 21 mar 2012

Do góry
Witaj Jagna
Dawno temu zaglądałam na Twój wątek i bardzo spodobał mi Twój pomysł na ogród
Projekt zrobiony przez Danusię pewnie rewelacyjny. Też marzy się mi taki troszkę wiejski ogród więc będę podglądać jak go realizujesz i może znajdę jakieś inspiracje dla siebie
W okresie świątecznym widziałam Twoje pierniczki - prezentują się rewelacyjnie, piękne zdobienia

Pozdrawiam wiosennie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 14:33, 21 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Abiko i Marto zaglądajcie.
Abiko chcialabym pomóc ale w projektowaniu jestem slaba, dlatego zamówilam projekt. Prędzej pomogę w doradzaniu nasadzeń.

Damy radę, projekt mam już w głowie, będzie mój i tyle
Bardzo mi się podobają te Twoje białe donice...ach
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 12:47, 21 mar 2012

Do góry
Magnolie można przesadzić, nie ma problemu.
Najpierw trzeba projekt rabat, a póżniej nasadzenia.... Kolejność musi być!

No a co z tym przedogródkiem ????
Rób najpierw przedogródek a w międzyczasie będziemy projektować tyły.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies