Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Borówcowy raj 14:19, 26 wrz 2012

Do góry
Monteverde - przyjechały cebulki i nawet dwie linijki firmowe do odmierzania odległości między cebulkami dostałam. Ot, takie niby nic, ale cieszyło. Cebulki w stanie superowym, zobaczymy jak będzie wiosną.

Lenko - dziękuję za uznanie. Jak patrzę na ogród to faktycznie tych iglaków za dużo mam. Teraz zaczynam to wyrównywać. Musi być więcej koloru.

Doradźcie, czy jeśli powsadzam żurawkę Marmelade pomiędzy te kulki w sadzie (zrobię taki pas szerokości kulek) to czy będzie to ładnie wyglądało? Nie wiem, czy nie przedobrzę.

Tutaj widok od strony płotu:

A tu od strony domu:

Patrząc od strony domu chyba fajnie się będzie komponował widok prawej i lewej strony.
Nie mogę się zdecydować.

Kondziowy Ogród :) 14:00, 26 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Zdjecia dzisiaj zrobione przez ell

oglądam foty i tak się zastanawiam, na co ty narzekasz!! jest ładnie, tylko jeszcze ciut roślin, praca w ogrodzie jest na okrągło, bo nie ma bezobsługowych!
całę szczęście,, że Ela sfociłą, bo do tej pory nie wiedziałam, że jest aż tak fajnie!!
Dzięki bogu mam ell która mi pomaga i mam palera tak wczoraj robiłem tak byłem zmęczony ze nie mogłem zasnąć z wrażenia ogród mi się coraz bardziej podoba i go modyfikujemy jestem jej bardzo wdzięczny
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:58, 26 wrz 2012

Do góry
Zgadza się

Moje wczorajsze zakupy - Lidl, czosnki po 4,49 - b.dobra cena moim zdaniem (dzięki Agatko za cynk!)! Różyczka miniaturka -w pączkach jeszcze- indoor/outdoor 2,99 - kupiłam sobie wczoraj na urodziny

A pod bukszpanem nasiały się mini bratki. I kwitną!
Kwiatki i rabatki u Elizy 13:57, 26 wrz 2012

Do góry
Szukałam dzisiaj jesieni w ogródku...
Niby koniec września, ale dzisiaj dzień wyjątkowo słoneczny , chociaż wietrzny... Kwiatki niby jesienne, ale w słoneczku wyglądają całkiem letnio... Może dlatego tak lubię wrzesień, czego nie mogę powiedzieć o październiku, a on tuż, tuż....

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:49, 26 wrz 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Fajna sesja ....mam ją i ja .... można się zrelaksować ... bardzo .... .... a ogród robi wrażenie po zmianach , a będą kolejne .... a jak idzie praca nad donicami ? ... pozdrawiam ze słonecznego Wrocławia
Kondziowy Ogród :) 13:40, 26 wrz 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
Zdjecia dzisiaj zrobione przez ell

oglądam foty i tak się zastanawiam, na co ty narzekasz!! jest ładnie, tylko jeszcze ciut roślin, praca w ogrodzie jest na okrągło, bo nie ma bezobsługowych!
całę szczęście,, że Ela sfociłą, bo do tej pory nie wiedziałam, że jest aż tak fajnie!!
Walczę z ogrodem :) 13:38, 26 wrz 2012

Do góry
Witam serdecznie
Mam działke 26 arową w kształcie prostokąta (25x100). Obecnie mam bardzo mało nasadzeń. Pochwalić się mogę jedynie ładnym trawnikiem (dbam o niego jak mogę). Jednak koszenie, nawożenie, wertykulacja, piaskowanie ... przerasta mnie to na tak dużej powierzchni - dlatego zdecydowałam się nieco zmniejszyć jego obszar.
Z samego końca działki mam posadzonych około 20-30 sosen wejmutek. Kiedyś było ich wiele więcej (jak kupiliśmy działkę) ale niestety w zeszłym roku coś niezidentyfikowanego spowodowało ich zamieranie . Wycięliśmy przeszło 100 sztuk. Obecnie sosenki mają 3-6 metrów wysokości. Zajmują około 400m2. Ziemię mam tam raczej żyzną, nieco gliniastą. I masę chwastów. Na razie zrobiłam oprysk Starane i wytępiłam pokrzywy, osty itp. W tym roku nie dam rady się zająć tą częścią ogrodu, ale od przyszłego ruszam ostro do pracy. Zimę i jesień mam na zaplanowanie i przygotowanie ziemi.

Miałam kilka koncepcji: hosty, konwalie, krzaki. Na razie stanęło na dosadzeniu 2 liściastych (klon czerwony i miłorząb). Skłaniam się ostatnio ku trawom. Ogólnie widziałabym cały mój ogród w trawach ozdobnych, z niewielką ilością kwiatów. Miejsce to jest nieco zacienione(strona południowa), same drzew nie robią dużego cienia. Myślałam o sianiu trawy i niekoszeniu jej (np. jakaś kostrzewa). Myślałam też o zasadzeniu traw ekspansywnych. Ogólne założenie jest takie - ma tam być raczej dziko, jak w lesie. Ciężko nam kosić tą część działki (jedynie kosa żyłkowa - ale potem zbieranie pokoszonej trawy jest tragedią).

Druga część mojego ogrodu to strona zachodnia. Niestey muszę się odgrodzić od sąsiada (brzydnie zabudowania pieczarkarni). W połowie października będę sadziła przy płocie buk (żywopłot). Przed bukiem będą już posadzone miskanty gigantyczne. Przed nimi widziałabym jakieś inne trawy ozdobne. Między miskantami posadziłam buka (Dawyck Gold):

Mam wstępnie rozrysowany plan ogrodu. Postaram się go zeskanować, może coś będzie widać.
I to na razie tyle. No może jeszcze ... mam brzozę zwyczjną, około 6 metrową przy domu, od strony wschodniej, tuż przy płocie. Chcę dokupić jeszcze dwie (doorenbos) i pod nimi widziała bym lawendę. Brzozy kupię w tym roku (3 metrowe mają w szkółce nieopodal) z resztą czekam na wiosnę.

Mam nadzieję, że z waszą pomocą uda mi się wyczrować na tym moim prostokącie jakiś bajeczny ogród .

Ogród Magdalenka 13:33, 26 wrz 2012

Do góry
noemi napisał(a)

SPA ... w najpiękniejszej odsłonie natury ... gdzie to jest ... napisz koniecznie ...

pozdrawiam ... świetny nieplan

Iza wysoko w górach leży już śnieg oto dowód... hihi.... sezon narciarski tuż tuż ... ale pilates o 7 mej w sobotę???

odwiedziłąś moje ulubione miejsce, wyjątkowo w tym roku nie byłąm; ładnie się prezentujesz na tle ośnieżonych stoków
Mój jesienny ogród 13:23, 26 wrz 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Miłego dzionka życzę u mnie bajka.

O matko... Naprawdę bajka....

Natura wyczarowuje cuda... Spowiła wszystko w welon z mgły....

Siedzę i się gapię... gapię, gapię...
Kolorowy ogród na piasku 13:19, 26 wrz 2012

Do góry
Viva chciałam się powitać u Ciebie w ogrodzie
Pewnie dopiero teraz znalazłam Twój ogród bo dopiero niedawno zapałałam miłością do róż,
a u Ciebie różany ogród piękny jest i róże śliczne
Natomiast we wrześniowy dzień ujął mnie taki widoczek u Ciebie w ogrodzie,
mistrzowskie połączenie rozchodnika i rozplenicy, takie proste a takie piękne, pozdrawiam

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:17, 26 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Niespodzianka Twoje zdjęcie wiosną
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=125

nic dodać nic ująć Irenko
Pszczelarnia 13:17, 26 wrz 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję za odwiedziny. Bardzo mi miło, że pamiętacie. Przesyłam świeżutkie akwarelki roślinne (autorką jest pani Magdalena, artystka kochająca rośliny).

absolutnie śliczne obrazki idealne w ramki na kuchenną ścianę !
w poprzednim mieszkaniu miałam zdjęcia owcowo-warzywne, ale ręcznie malowane są duuużo lepsze
Mój jesienny ogród 13:12, 26 wrz 2012

Do góry
Dzisiaj prawdziwy jesienny poranek, wstałem o 5,30 wychodzę na dwór a tu mleko, prawie nic nie widać taka była gęsta mgła. W miarę ciepło, 8ºC tom na tę porę roku nieźle. Zrobiłem 2 foty zamglone i jeszcze nie wiem czy ładnie wyszły bo siadła mi bateria, zaraz wyjmę ją z kieszeni na pewno się podładowała to zaraz pokażę. Zawsze tak robię jak mam słabą baterie a potrzebuję jeszcze zrobić kilka fotek, to noszę ją w kieszeni i wkładam robię 2, 3 zdjęcia i znów do kieszeni i działa. Wczoraj na podwórku trochę zrobiło się luźniej, zmieliłem 2 wywrotki gałęzi w 2 godziny tylko tyle miałem czasu po robocie posprzątałem wióry i padłem. Już nigdy nie będę czeka ł aż drzewo wyschnie dużo gorzej się tnie od świeżego. Na ogrodzie nic nie robię bo priorytet ma drzewo, które muszę uprzątnąć przed wyjazdem i jesienną słotą, na razie pogoda mi sprzyja.
Miałem wysłać post a tu wyłączyli prąd ale że ja posty piszę w edytorze to mi nie przepadło, teraz mogę wysłać tylko z opóźnieniem. Miłego dzionka życzę u mnie bajka.

i foty z niedzieli

leszczyna

jałowiec chiński

Marcinki

to kasztany które niedzielny wiatr na strącał
Dolina Tęczy 13:12, 26 wrz 2012

Do góry
Dolina Tęczy 13:11, 26 wrz 2012

Do góry
Budleja w tym roku pięknie zaszalała

Dolina Tęczy 13:09, 26 wrz 2012

Do góry
Dolina Tęczy 13:07, 26 wrz 2012

Do góry

Na ostatnim zdjęciu chciałam pokazać jakie fajne przejście do ogrodu stworzyły gałązie akacji
Dolina Tęczy 13:06, 26 wrz 2012

Do góry
Kochani! Nie mogę, nooo nie mogę się ogarnąć po prostu ze wszystkim z czym bym chciała! Przyjeżdżamy z pracy i szkoły, zanim dom i dzieci ogarnę, obiad na drugi dzień przygotuję, a to jakieś przetwory jeszcze chce się zrobić a to cebulki wsadzić (już 3 dzień pare cebul na krzyż wsadzam) a do tego jeszcze choroba mnie zmogła i tak wkoło macieju - wstajemy wcześnie rano, więc ostatnimi czasy po 21 już leżę w łóżku i zasypiam !
Żebyście całkiem o mnie nie zapomnieli wstawiam parę osoatnich zdjęć

Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 12:39, 26 wrz 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
A i jeszcze zdjęcie z centrum ogr. jakby ktoś jeszcze szukał żurawek
Żeby w Krakowie był taki wybór to by było super
Ogrodnik mimo woli 12:27, 26 wrz 2012

Do góry
leonia_pawlik napisał(a)
Aniu, serdecznie dziękuję za odwiedziny na moim wątku i cieszę się, że mimo wszystko nie zapominasz o mnie.

Pozwoliłam sobie wstawić na Twoim wątku zdjęcie mojej jesiennej działki.

Pozwalam, pozwalam ......... takie cuda mogą u mnie być jak najbardziej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies