Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kwiatki i rabatki u Elizy 15:12, 23 sie 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
To Twoja

a to moja

Bingo! Kropka w kropkę, zero wątpliwości...jednak białe są najsubtelniejsze, trzeba pomyśleć o rozmnożeniu. Niektóre dziewczyny mają duże sukcesy w sadzonkowaniu, może trzeba spróbować..
Tu na razie jest ściernisko... 14:55, 23 sie 2012

Do góry
nl_kinia napisał(a)
kule są w miejscach docelowych jak się rozrosną będą do siebie prawie dotykały, przynajmniej taki miałam plan...
bliżej budynku nie mogę na razie nic sadzić, bo nie wiem czy nie będziemy go tynkować [póki co to jest moja rabatka, która może (choć nie musi) okazać się przechowalnikiem jedynie, ale gdybym miała czekać i potem wszystko kupić na raz, to chyba bym zbankrutowała]
poza tym za stożkiem będzie szpaler z paproci, więc już i miejsca nie będzie zbyt dużo zostawało.

jak się na spokojnie przyglądam to dochodzę do wniosku, że może robię jednak miękką falowaną linię bliżej kul, o tak:

wtedy rabatka nie będzie za szeroka. domalowałam stożka i kilka zurawek, czyli tak jak planowałam pierwotnie - i tu pytanie, czy do tych żurawek dać żółtą czy naturalną korę? hmmm
pewnie trzmielinową obwódkę bym sobie w takim wypadku jednak darowała.

aaaa... żurawka, to chyba nie będzie Georgia Peach, bo ta (podobno) ma nie kwitnąć...

to jest fajne, nawet bardzo

a planujesz jakieś pnącza na tym murze?
Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 14:35, 23 sie 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Bardzo proszę o pomoc!!!

Tam nikt nie chce zajrzeć, to pozwolę sobie jeszcze tutaj

Na pewno bukietowa, bardzo możliwe, że 'Tardiva'

Chyba nie
Kwiatki i rabatki u Elizy 14:34, 23 sie 2012

Do góry
To Twoja

a to moja

Nigdy nie mów nigdy 14:31, 23 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

Jasne. Zięciuś gra w zespole country. Po południu wkleję linki

Czekam, chętnie obejrzę... dzięki za pomoc przy identyfikacji róży...

Teraz tylko jestem na chwilkę, ale pokażę mojego Choipna (kupiłam w szkółce z kartką),

Do później

Kwiatki i rabatki u Elizy 14:14, 23 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

Wsadziłam, ale w ten upał wygląda jak jedno wielkie nieszczęście, ciekawe czy się przyjmie?Wyczytałam, że jest to szałwia lekarska.

tak, to ona, moja identyczna, tyle, ze wielka;

grzybki bomba, oby nie znikły nagle

Już kiedyś miałam taką, ale wymarzła...tę wsadziłam wczoraj, a roślinka do tej pory się nie podniosła, listki ma cały czas zwiędnięte... pora była nie odpowiednia - za gorąco.

ona lubi cień, ewentualnie półcień i wodę pod spód
Kwiatki i rabatki u Elizy 14:10, 23 sie 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Len, dla tych którzy lubią i dla tych którzy może polubią.

Elu, w życiu nie widziałam lnu na żywo, a już zupełnie nie przyszłoby mi do głowy, że może tak pięknie zdobić ogród!
Super pomysł
Chyba zapożyczę

Dzięki za wizytę
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:01, 23 sie 2012

Do góry
Różyczka no name, wielkokwiatowa, kwitnie

Aronii będzie sporo - mimo tego że mamy tylko 1 krzaczek.

Wczorajszy zakup - borówka amerykańska dla Teściowej

Z owocami!

Nowa rabata, jeszcze kora i obwódka z bukszpanu z przodu i już:

Ostróżka przed ptaszorkami kwitnie na nowo

Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 13:39, 23 sie 2012

Do góry
Fajnie, że trafiłam na ten wątek.
Mam balkon (wystawa południowa) zaraz obok sąsiadów, fajnie byłoby wysłonić się zielonym ekranem. Próbowałam z cyprysem lawsona, ale nie dały rady, potem były thuje szmaragd i też nie przetrwały zimy, pewnie także ze względu na zaniedbania z mojej strony.

Chciałabym spróbować jeszcze raz, z zimozielonymi. Danusia wspomniała choiny kanadyjskie, cisy i to by mi się podobało.
Czy donicę trzeba specjalnie przygotować, ocieplić?
Zastanawia mnie także co z odprowadzaniem nadmiaru wody z takich wielkich donic i skrzyń. Przecież nie ma tam podstawek
Moje zmagania ogrodowe 13:26, 23 sie 2012

Do góry
Pinot Noir

Vesuwius

I Sweet Tea oraz Chocolate Ruffles w kiepskim stanie, ale mają małe korzonki i wierzę w nie

Czekam dziś na kuriera z Pinky Winky dla rodziców, w końcu tata będzie zadowolony
Moje zmagania ogrodowe 13:23, 23 sie 2012

Do góry
Witam!
Anieszka, zdecydowanie wolę jak zbliża się wiosna niż jesień, ale ta nieubłaganie się zbliża
Aniu, dziś odpoczynek od słoików
Kubi, czyli dla mnie przestroga żeby z widłami nie latać, bo to zaproszenie dla kretów
Monika, pogubiłaś cyferki, znów w pierwszej chwili Cię nie poznałam Słoiki zawsze tak stawiałam po pasteryzowaniu, ale potem je odwracałam i do piwnicy, teraz w piwnicy będą stały sposobem Ani - do góry nogami.
Maju witaj i oczywiście zapraszam. Lubię robić przetwory, wczoraj co prawda miałam tego za dużo, bo maliny, pomidory, sałatka z ogórków i ogórki chilli, ale zimą jaka różnorodność bedzie

Dostałam dziś nadwyżki żurawkowe od znajomej, niektóre z malutkimi korzonkami, zobaczymy czy dadzą radę
Cafe Ole

Lipstick

Midnight Rose

Peppermint Spice
Jakie rośliny do ogrodu? 13:18, 23 sie 2012

Do góry
Witam Szanownych forumowiczów. Czy można przesadzić poniższego iglaka? Rośnie w tym miejscu 4 lata.Proszę o podpowiedź na powyższe pytania.
Tu dniem swym zmęczona przysiadam na chwilę 13:17, 23 sie 2012

Do góry
Wczoraj próbowałam jeszcze wstawić kilka zdjęć, ale niestety mój internet coś szwankuje i ciągle zrywa połączenie. Zobaczymy może dzisiaj się uda.
Najpierw to co zrobione na obwódkach.
Najpierw przed wejściem i frontem domu, tu już jest wszystko co być powinno. O przepraszam jeszcze cebule - dużo, dużo różnych cebul i kamień.

Pod cyprysikiem zawilec japoński, a z tyłu widać naszą design'erską wycieraczkę - prawda że ładna
Rabatka przed domem uzupełniona o iglaczki płożące.

Niestety na zdjęciu nic nie widać, ale jak będę sama robiła to postaram się o lepsze.

Tu trochę lepiej.
Druga strona chodnika. Prawie pusta, nic mi nie przychodzi do głowy niestety

Może macie jakieś pomysły. Tam jest raczej cień, a w prześwitach muru będą cyprysiki Ivonne, ale to dopiero na jesień, bo kopane z ziemi. Na końcu tej rabaty jest rh czerwony, floks i moje ulubione naparstnice (przypominają mi dzieciństwo).

Idziemy dalej, róg działki na przeciw okna kuchennego, widać go reż z wykuszu jadalni. Dlatego ma być kolorowo, ale nie chodzi tylko o kolorowe kwiaty, ale drzewa i inne roślinki.

Oczywiście w prześwicie będzie cyprysik Ivonne, z tyłu na ogrodzenie ma się rozkładać Glediczia trójcierniowa i ma zasłonić ten okropny śmietnik sąsiada, przed nią jest jałowiec, choina kanadyjska i magnolia. Pod jałowcem będą duże a wręcz ogromnie kamienie dlatego na razie związany sznurkiem żeby się nie kładł na ziemię.
Galdiczja kupiona ze względu na kolor liści, podobno ma szybko rosnąć ale na razie tego nie widać ,stoi w miejscu i ani drgnie.

Oto ona, a na dole mój jałowiec przesadzony z doniczki, w której stał na tarasie - na reszcie odżył Na nim ma się piąć powojnik Golden Tiara (już posadzony ale tu go nie widać).

Jest też sumak octowiec, który zaczyna się przebarwiać i kilka niewielkich iglaków w tym białobok.n Tam też planowany jest buk czerwonolistny już wysoki bo 4 - 5 metrowy i żółty klon szczepiony na pniu, ale to też na jesień bo z wykopane prosto z ziemi. Na razie rosną u ogrodnika ale są zarezerwowane. Obwódka będzie obsadzona żurawką o czerwonych liściach a za nią ma być trawa żółta lub biało - żółta ale nie wiem jaka może rosnąć w takich warunkach.Podpowiedzcie jaka jest mało wymagająca i będzie tam rosła (oby nie za duża bo wszystko inne zasłoni) Stanowisko jest tam słoneczne do godz.14-15 a potem będą ją cieniowały drzewa.
A tak w ogóle czy ktoś zna trawę o czerwono brązowych liściach, widziałam ją kiedyś gdzieś w ogrodzie, ale wtedy jeszcze nie myślałam o swoim ogródku, na którym będę mogła ją posadzić. Choć coś mi świta, że widziałam coś takiego jak trawa o takich liściach jak przeglądałam wątek Marzeny 2007 zaraz tam skoczę. Na razie idę, przepraszam kuśtykam na taras na kawę, znajomi właśnie wrócili z Rewy. Potem do Was wracam i pokażę jaką kulę przed wyjazdem skonstruował mi małżonek i wręczył ze słowami "Oto prawdziwy obraz polskiego NFZ".
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 13:16, 23 sie 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Wrzosowisko zaczyna kwitnąć
Uwielbiam wrzosy, ich kwiatki są drobniutkie, urocze i bardzo bardzo mnie urzekły.....
zdjęcia robione parę dni temu .........dziś kwitną na całego porobię fotki i pokażę jeszcze

pozdrawiam

no CUDNIASTO- PRZECUDNIASTE !!!!!!!!!
juz czekam na kolejne fotki!!!!!
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 13:14, 23 sie 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Uwielbiam wrzosy, ich kwiatki są drobniutkie, urocze i bardzo bardzo mnie urzekły.....
zdjęcia robione parę dni temu .........dziś kwitną na całego porobię fotki i pokażę jeszcze

pozdrawiam
Dianio stworzyłaś cudowny zakątek wrzosowy
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 13:12, 23 sie 2012

Do góry

pozdrawiam
Rajski ogród Ani 13:08, 23 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Jeszcze kwitną, ale jak będzie tak sucho i upal to z listków i kwiatków pozostanie popiół

piękne, oby jak najdłużej
Staram się Irenko oto codziennie je nawadniam, bo do tej pory chyba już by ich n ie było
Rajski ogród Ani 13:06, 23 sie 2012

Do góry
A sąsiadki załapały się na sesję przy okazji

Rajski ogród Ani 13:05, 23 sie 2012

Do góry
A teraz wygląda tak

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:58, 23 sie 2012

Do góry
Przed:

I po:

Nie wiem czy lepiej, ale przynajmniej nie ma żółknącej kostrzewy i te trawy włosiaste (Frosted Curls) mam u siebie Nie mogłam się oczywiście powstrzymać i dopiero jak je wiozłam myślałam gdzie by je tu posadzić

Między żwirkiem a przyszłym żywopłocikiem z bukszpanu będzie ekobord, ale to na jesień - jak będę robić rewolucję cisową przed płotem. Jedziemy z Anitą po cisy (w okolice Bożenki/Bogdzi) początkiem września. Wtedy będę wyrzucać wszystko co rośnie przed płotem (na włókninie przysypanej dużą warstwą żwirku). I żwirek przeniosę tutaj - a wcześniej zamocuj,ę ekobordy

Trzecia - Carex Bronze Form - czeka, pewnie wyląduje na schodach przy wejściu w donicy, w jesiennej kompozycji

Cebule przyszły! Uff

W białych torbach 2 kg czyli w sumie ponad 30 cebul narcyzów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies