Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

ogrodoweimpresjejolki 14:16, 24 wrz 2012

Do góry
Zuziu, ja z wiekiem coraz częściej "idę na łatwiznę". Jeśli coś można zamrozić a nie pasteryzować, to wybieram mrożenie
A zastosowanie mrożonych takie samo jak pasteryzowanych w słoikach

Pogoda dzisiaj sama wiesz jaka
Działkowe zapędy spacyfikowane. Czekam na powrót ciepła, bo cebulki czosnków i tulipanów czekają na wsadzenie. Dziś patrze przez okno na bujającą sie na wietrze bakopę ...

Kolorowe rabaty 14:04, 24 wrz 2012

Do góry
Marta, super zdjęcia ranne ogród cały czas się zmienia, i za radą Danusi dałabym te sliwy na pniu, też je posadziłam, niedrogie i wytrzymałe, a bordo kolor fajnie komponuje z zielenią; moje będę strzyc w kule;
a teraz wrzucam firletkę, ona się tak rozrasta, o ile zostawisz nasiona, rosiewa się, ale możesz część wywalić sadzonek, część zostawić; kwitnie fuksjowo, ja osobiście bardzo ją lubię i zadarnia u mnie gołe połacie, jako naturalna metoda przeciw chwastom

to kwiat a obok jak się rozrasta i srebrzy liśćmi

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:52, 24 wrz 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Ja jestem zauroczona Kassandrą i wszędzie bym ją chciała mieć.

Aga, super ta Kassandra. Nie dziwię się, że jesteś zauroczona. Ona w rzeczywistości też jest taka "jesienna" jak na zdjęciu? Bardzo mi się podoba.
W cieniu - zacieniona 13:47, 24 wrz 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Ale u ciebie kolorowo i radośnie
Bogusia,a czemu określiłaś barbulę jako szałwię ?Czy ktoś tak ją nazwał w ogrodniczym?
Pozdrawiam serdecznie
Tak mi powiedział hodowca na Renku.Nie wiem czy to właściwa nazwa- ale listki pachną szałwiowo....jest taka piękna i miododajna,pełno na niej różnych owadów...To dzięki Tobie szukałam..w ubiegłym roku zobaczyłam ją u Ciebie po raz pierwszy..
Kolorowe rabaty 13:26, 24 wrz 2012

Do góry
Wklejam najpierw Twoje zdjęcia i powiem, że na pierwszym to kolorystyka jak w ogrodzie z lustrem, bardzo mi się podoba, dodałabym tam żółtych żurawek, to dopiero będzie bomba Koło świerka Conica widzę jakieś, ale dalej by się przydały.

Tego dużego miskanta pewnie trzeba zabrać, wpychanie go za stożka zniszczy kiedyś topiara, szkoda by było. Chciałaś Morning Ligt zabrać czy dużego?

Te kompozycje ładnie wyglądają, brakuje tylko czegoś na pniu, choćby trzmielin, albo śliwy dziecięcej szczepionej, o kuli z cisa nie wspomnę, ale droga będzie

Co z tym ogródeczkiem począć 12:55, 24 wrz 2012

Do góry
Przesadziłam jedną hortensje do tyłu ,chciałabym wkomponować tam bukszpan ,mam dwa ale lepiej będą wyglądały trzy ,ale dziewczyny nie mogę sobie z tym poradzić
Jak to wszystko tam posadzić ,ile tych roślin żeby nie było za dużo ani za mało

Dojdą jeszcze trawki Morning Light przed hortensje i w prawy róg jakaś wyższa.
Przed żurawki może mały szpalerek z bukszpanu?

Dla porównania jeszcze pokaże poprzednie nasadzenie

Jak ja wam zazdroszczę tego zmysłu -patrzysz i widzisz i wiesz

Wiecie co nie wiem jaki będzie finał ,ale wiem że na pewno będzie ładniej
Ogród Bogusława 12:55, 24 wrz 2012

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Dalsze poszukiwania i efekt ok. 1000 szt na ok 30 m2

Boguś czyżby mnie jakiś obiad ominął ?
Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 12:26, 24 wrz 2012

Do góry
Nie poddaję się - walka z usuwaniem darni trwała pół soboty. Usunęłam tylko tę szerszą część po prawej stronie.
Ogród w budowie - nieustającej 12:25, 24 wrz 2012

Do góry
Karolino, Ewo, Moniko i Marzeno, jak mi miło że tak szybko jesteście, dziękuję za miłe słowa.
Moniko, mam dwie odmiany liliowców, które jeszcze do teraz kwitną, jeszcze są takie jasnoróżowe, ale zdjęcie prześwietlone, w tym miejscu bardzo ostre światło teraz i duży cień, bo rosną w ogródku między domami.
Trawa zielona, prawda, ale liście już żółte, jak widać, no i marcinki zaczęły kwitnienie. Pszczółek itp, owadów sporo, ale motyli w tym roku nie tak dużo jak w poprzednich. Pewnie przez tę wredną zimę, mam nadzieję że się nie powtórzy tak sroga. Przecież "nic dwa razy się nie zdarza" jak mówi klasyk, no przynajmniej nie tak od razu.
To ja się jeszcze troszkę ponaprzykrzam i polecę oglądać Wasze ogródki, ok?

Ogród w budowie - nieustającej 12:12, 24 wrz 2012

Do góry
Gabriela, no świetnie ! ta ławeczka wraz z otoczeniem przez Ciebie/Was wykonanym naprawdę rewelacyjnie wygląda aleja lipowa, juz sobie wyobrażam ja za kilka lat ! skarpa, którą pewnie ciekawie obsadzisz
Gabriela napisał(a)
Z dziennika budowy:

Posadzone cisy Hicksii wokół placyka z ławką, wyściókowane skoszona trawą, a wokół wschodzi posiana trawka.

Goła ziemia na skarpie oczekuje na rośliny, sama nie wiem do końca co i jak, będę myśleć przez zimę.

Aleja lipowa, na razie prowizoryczne paliki i wiązania, ale porządne już kupione, mąż z synem wbiją pewnie w tym tygodniu, o ile dostaniemy gdzieś gumową taśmę do wiązania drzew. Gdzie to się kupuje?
Widok na ławkę:

I widok z ławki:

W tym roku jeszcze tylko zlikwidować straty po totalnej porażce z łąką, czyli przemielić,, wyrównać i wysiać trawę jeszcze raz. I jeszcze wsadzić grabowy żywopłot - z lekkim łukiem, odzielający część z kręgiem ogniskowym od jekyllowej, pośrodku mini alejka wzdłuż której rosną (mam nadzieję) ocalałe głogi. No, to tyle...
Przyjemności za chwilę.

Ogród w budowie - nieustającej 12:11, 24 wrz 2012

Do góry
Jekyllowa, prawda że ładnie zarasta? A to tylko jeden sezon, od wiosny:

I na niej lawenda w pełni rozkwitu:

Chyba już nie tylko "angielki" są najpiękniejsze, "niemki" też, polecam Pastellę:

Ogród w budowie - nieustającej 12:05, 24 wrz 2012

Do góry

Ogród w budowie - nieustającej 11:59, 24 wrz 2012

Do góry

Motyw drobiu i drób w ogrodzie angielskim 11:55, 24 wrz 2012

Do góry
dorzucę domek dla dzikich ptaków - pewnie łabędzi przy zamku w Krokowej
Ogród w budowie - nieustającej 11:51, 24 wrz 2012

Do góry
Ach, jak przyjemnie...

Motyw drobiu i drób w ogrodzie angielskim 11:44, 24 wrz 2012

Do góry
przemekg napisał(a)
A to mój ogrodowy drób

są śliczne też takie miałam
Ogród w budowie - nieustającej 11:44, 24 wrz 2012

Do góry
Z dziennika budowy:

Posadzone cisy Hicksii wokół placyka z ławką, wyściókowane skoszona trawą, a wokół wschodzi posiana trawka.

Wschodzi posiana trawa na części magnoliowo- klonowo-leśnej. Chwaściki też, ale wyrywamy radośnie.
W ogóle polecam zakładanie trawnika z siewu we wrześniu, to już nasz drugi raz. Owszem, była susza, ale nie podlewamy w ogóle i rośnie, po tych kilku deszczowych dniach ziemia jest w sam raz wilgotna, rano jest dużo rosy.

A tutaj trawa posiana na skarpie i powyżej skarpy, pomiędzy częścią z jekyllową a warzywną. Tu żadnych chwastów, przyłożyłam się osobiście, za to nornice powodują że przestaje być równo. Widać też połowę z czterech głogów, które się ostały.

Goła ziemia na skarpie oczekuje na rośliny, sama nie wiem do końca co i jak, będę myśleć przez zimę.

Aleja lipowa, na razie prowizoryczne paliki i wiązania, ale porządne już kupione, mąż z synem wbiją pewnie w tym tygodniu, o ile dostaniemy gdzieś gumową taśmę do wiązania drzew. Gdzie to się kupuje?
Widok na ławkę:

I widok z ławki:

W tym roku jeszcze tylko zlikwidować straty po totalnej porażce z łąką, czyli przemielić,, wyrównać i wysiać trawę jeszcze raz. I jeszcze wsadzić grabowy żywopłot - z lekkim łukiem, odzielający część z kręgiem ogniskowym od jekyllowej, pośrodku mini alejka wzdłuż której rosną (mam nadzieję) ocalałe głogi. No, to tyle...
Przyjemności za chwilę.

W cieniu - zacieniona 11:34, 24 wrz 2012

Do góry
Begonie cieszą od wiosny do jesieni.Mam je w donicach ....ze względu na wszędobylskie ślimaki.
Kolorowe rabaty 11:32, 24 wrz 2012

Do góry

W cieniu - zacieniona 11:31, 24 wrz 2012

Do góry
Żurawki cd
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies