Czy to jest ta mszyca zdobniczka bukowa o której piszesz Danusiu?
Bo z tym czymś walczę cały sezon, okazuje się ,że bezskutecznie...Pryskałam Targetem Kerate Zeon 050, i znowu zaatakowała mojego buka. Co robić?? Strasznie mi zmarniał.
Czy można się przed tym jakoś uchronić? Kiedy zastosowac oprysk profilaktyczny i z czego?
Dzis powiększył sie jeszcze mój "rozmnażalnik"
Siewki żurawek rosną, doszły pelargonie , hakone i żurawki z podziału. Trochę mi sie już tego nazbierało.
Magnolio, jeśli zaglądniesz, proszę pomóż podjąć decyzję odnośnie ilości i koloru żurawek, bo dalej nie umiem zadecydować. Już zabrałam zielone w inne miejsce w ogrodzie, ale jeszcze nie posadziłam. Zostajemy przy samych bordowych czy masz jakiś ciekawszy pomysł? No i dalej nie wiem ile tego posadzić z każdej ze stron. Przypominam zdjęcia. Zdj. te same co kiedyś, więc żurawki porozstawiane bez zmian.
Jeśli zadecydujemy o samych bordowych, to te 3 zabieram, a pojadę po wszystkie takie same. Mam niedaleko szkółkę, w której pojawiły się żurawki. Już pisałam, że są Adriana i coś jeszcze o ciemnych liściach pofalowanych na końcach z lekkim odcieniem zieleni prześwitującym spod bordo.
Teraz leci słyszę film "Nigdy w życiu" i Wasza chata jak z tego filmu jest na tej górce z pięknym widokiem
o tym samym pomyślałam ...
Gosiu rabata ta i inne to majstersztyk ... i to rok tylko a zmiany niesamowite ... to bardzo ale to bardzo motywujące ... i ta świadomość nasadzeń ... to jak uniwersytet on-line ... myslę o tym co daje nam ogrodowisko ... ...
elewacja to osobny zachwyt ... ehhhhhhhh ... założyłam kolejny folder "Gosiak" tym razem ... dysk zewnętrzny muszę dokupić ))
Jasiu, bardzo Ci dziekuję, że mogłam zobaczyc prawdziwy ogród Bardzo żałuję, że jest takich tak niewiele. Piękne naturalne kompozycje, po prostu ogród, a nie zestaw roślin! Cieszę się, że Cię znalazłam. Bardzo poprawił mi sie humor Pozdrawiam bardzo ciepło
Bardzo dziękuję Agato za tak piękną opinię o ogrodzie, też poprawiłaś mi humor .
Pozdrawiam serdecznie Jasia
Borbetko bosko u Ciebie!!!
Pokażesz proszę bliżej świerka inversa? Ile lat go masz? Ciekawa jestem za jaki okres czasu będzie się pokładał po ziemi, mam pod nim róże... chyba je przesadzę.
pozdrawiam!
Karolina
Karolino, świerk Inversa ma chyba ze 3 lata. Rośnie dość szybko, jest u mnie w słonecznym miejscu i ma wilgoć w glebie. Trochę przygięłam mu czubek, żeby bardziej się giął do dołu. Możesz to śmiało zrobić, kiedy chcesz, ale żeby miał miękkie gałązki. Ja zrobiłam to drutem przez jeden sezon, a za rok drut zdjęłam. Bardzo rozrasta się na obwodzie u dołu. Tutaj nic bym nie sadziła w promieniu 1m od niego. Wklejam zdjęcie:
Nie jest to niestety najlepsza kompozycja, ale wklejam to co mam. Postaram się zrobić fotki z bliska, ale dziś nie miałam już siły. Bukszpan, który widać na zdjęciu dał mi dziś popalić. Postanowiłam go przesadzić na rabatę bukszpanową i w życiu moim ogrodowym nie miałam do czynienia z tak upartą rośliną! Normalnie nie chciał się wykopać. Jeśli się nie przyjmie to się załamię. Jutro pstryknę cosik, jeśli pogoda pozwoli. Ma średnicę 1,6m i ledwo go dotaszczyłam na tę rabatę. M. mi pomógł, ale nagadał przy tym oczywiście, że starych "drzew się nie przesadza". Tradycjonalista jak nie wiem co.
Wszystko oki, szmaciak gałęzisty został zjedzony na kolację, bo obiadu nie jadłam szkoda mi było czasu na stanie przy garach, zrobiłam sobie tylko 2 kawkę Agatka ma rację grzyb pod ochroną od 78 roku wznowiono zakaz zbierania w 1990r., ale jak "baba" na ryneczku sprzedawała za 5 zł, to szkoda było nie kupić , bo bardzo smaczny no i leczniczy, ale też zawiera arszenik Do domu wróciłam oczywiście po ciemaku, ok.20.00 zrobiłam jeszcze zdjęcie róży z fleszem
powsadzałam też "myszki" i hostę którą kupiłam z Megi tu po prawej jest dobrze widoczna przed zimowitami, też z małych
kwiatek od Megi już rośnie tu na razie postawiłam poidełko, ciekawość okazała jak na razie sroka zadomowiona w moim ogrodzie na gruszy, ale jak poszłam po aparat to uciekła, nie miałam czasu żeby obserwować kwitnie jeszcze Stella d'Oro
może wiecie co to za horti, kupowałam jako Vanilla ale to nie ona nie ma takiego pełnego kwiatu
Ewo Pszczółko, w tym roku gwiazdami jesiennymi w ogródku warzywnymi są astry , zdetronizowały aksamitki
]
Wspaniałe widoki, nie tylko ten z astrami, ale cytuję, bo chyba najbardziej mnie zachwycił, w dodatku jest nowy i jednorazowy. I co ja widzę - sporo żółci i pomarańczu mamy w tym roku, aksamitki, liliowce, nagietki, świetnie.
Nagietki i nasturcje wypełniały miejsca gdzie brakowało roślin lub ukrywały niepowodzenia.
Z nagietek zrobiłam obwódkę wokół agrestu ( docelowo obwódka będzie z poziomek)
Na skarpie skutecznie maskowały nieudany żywopłocik z przywrotnika.