Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dla odmiany czas na zmiany...

Dla odmiany czas na zmiany...

monitka 09:59, 26 paź 2012

Beatko po uśmiechach wnioskuję że się trochę pozbierałaś. No nie jest lekko z tymi naszymi nastolatkami...Zgadzam się z tym co dziewczyny wcześniej napisały i trzymam kciuki za Was

Wiesz że nasze obie dziewczyny są w podobnym wieku?
Gdybyś kiedyś chciała pogadać w wiadomej sprawie to zawsze możesz śmiało na priva pisać. Będziemy się wspierać wzajemnie

Ściskam mocno
beta 10:10, 26 paź 2012

Cześć Moniczko dziś lepiej, ale wiadomo jak jest zresztą sama o tym wiesz najlepiej

właśnie wczoraj zastanawiałam się jak wygląda ta Twoja rabata teraz , ta którą Gosia Ci projektowała? to jest ta z tymi brzozami? bo się pogubiłam
agata_chrosc... 10:18, 26 paź 2012

Pozdrawiam Beta, w sprawie nastolatek niestety nie mam nic sensownego do powiedzenia, sama zupelnie inne mam wspomnienia z tego okresu - raczej za dużo mnie interesowało, czasu na nic nie miałam, a o tym, że młodym ludziom może wszystko zwisać i nic ich nie obchodzi, to czytałam wiele lat później w książkach o psychologii. Przysięgam, ze takiego zjawiska z liceum nie przypominam sobie. To chyba efekt jakichś późniejszych złych wpływów, telewizji, idiotycznej literatury i nie wiem czego jeszcze. Ja ten okres licealny wspominam jako czas, gdy najwięcej się dowiadywałam, czytałam (kto by mnie dziś zmusił do czytania Dostojewskiego czy Remarque'a?), a jak nie czytałam to całe dnie spędzalam w stajni. Więc zupełnie nie wiem co można poradzić mamie nastolatki, której się nic nie chce. Może nie trafiła na to, co ja na prawdę może zainteresować? Bo to, że szkoła nie daje specjalnego bodźca, to nawet nie dziwne, ale jest tyle rzeczy i spraw poza szkołą. Sport, teatr, sztuka - zazwyczaj tym nastolatki się w moich czasach zajmowały. ALe czym zajmują się dziś? No zabij, nie wiem. Ale może się dowiedz i lekko ją popchnij w jakims kierunku. Moja jedna koleżanka, która ma juz dorosłe dzieci, miała tez kłopot z buntująca się nastoletnią córką, która była już bliska wywalenia ze szkoły, zaczynała palić i pić, czyli na prawdę taki już hard core. I pewnego dnia zabrała tę córkę przypadkiem na przedstawienie takiego alternatywnego teatru, który współpracował z pedagogami ulicy w złej dzielnicy Warszawy, pomagał takim zaniedbanym dzieciom oraz uchodźcami w Polsce się zajmował. I stał się cud! Panienka zaczęła pomagać przy tych uchodźcach, bywac w ośrodku dla uchodźców, brac udział w róznych programach dla nich i z leniwej, mającej wszystko w nosie panienki, stała się zaangażowaną, myslącą, cięzko pracująca osobą, z która wreszcie można normalnie porozmawiać. To taki przykład tylko, ale może jakoś Cię natchnie. Pozdrawiam ciepło
monitka 10:29, 26 paź 2012

beta napisał(a)
właśnie wczoraj zastanawiałam się jak wygląda ta Twoja rabata teraz , ta którą Gosia Ci projektowała? to jest ta z tymi brzozami? bo się pogubiłam

Z brzozami też jutro obfocę tą z hortensjami bo w tygodniu nie daję rady. Jak wracam do domu i się ogarnę to już ciemno się robi...
Tess 10:42, 26 paź 2012

Monitko, zrób koniecznie
Też jestem jej bardzo ciekawa
monitka 10:53, 26 paź 2012

Ok Teresko Oby tylko nie padało to pobiegam z aparatem
beta 16:30, 26 paź 2012

wiadomość sprzed chwili -gradobicie
ratuj się kto może

Tess 16:34, 26 paź 2012

Gradobicie?
No ludzie, co to się w tej aurze dzieje...
Urszulla 16:42, 26 paź 2012

Gradobicie? A to u Was zapowiadali ten śnieg? bo u nas jakoś go nie widać.........do czasu........
beta 16:46, 26 paź 2012

niby mówili że śnieg z deszczem ma padać, ale nie myślałam że to już