Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nieprofesjonalnie acz Spontanicznie 09:11, 23 paź 2012

Do góry
Duża ilość drzewek od południa to było / jest działania zamierzone. Po pierwsze, chcemy się w przyszłości oddzielić od szosy, nie tylko żywopłotowymi roślinami. Po drugie, każde z drzewek zanim zostało posadzone, zostało "ocenione" perspektywicznie, tj. jak i skąd będzie najlepiej widoczne.
Prawie każde z centralnych drzewek jest "nietypowym" okazem. Mamy nadzieję, że w przyszłości będziemy się ganiać wokół nich, tak aby oceniać ich pokrój z każdej strony.
Sadzanie na środku już w zasadzie zakończyliśmy. Teraz dosadzamy rośliny, tworząc kolejne, co raz większe rabaty, które w przyszłości zmniejszą powierzchnię trawnika.
Strefa dużego trawnika, rekreacyjna, dla dzieci, do grillowania i ganiania się - to wszystko jest z tyłu domu. Z przodu zamarzył nam się "las"...
Czasowo przy ogrodzie możemy pracować w zasadzie wyłącznie w soboty. Stąd "projektując" ogród, staramy się ograniczać jego pracochłonność.

Różę już jedną posadziliśmy Mocno ją teraz przyciąłem. Zrobiłem to samo w zeszłym roku i bardzo, bardzo mocno się rozkrzewiła i zakwitła. Jak ją kupowaliśmy w sierpniu zeszłego roku, miała 2 - 3 pędy... To zdjęcie sprzed miesiąca:
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:08, 23 paź 2012

Do góry
Witaj Admete!
Matko jak Ty pędzisz!!! Fajnie że sadzisz cebule w koszykach, potem łatwiej - i bez większych strat - będzie Ci je wyciągnąć przy sadzeniu bylin.
Bukszpany kupowalabym na wiosne, teraz juz troche pozno, moje ubiegloroczne zimy nie przetrwaly... ale byliny - czemu nie? Teraz sa dobre ceny na nie.
Ale strasznie pedzisz!!! Moze przystopuj, zime spedz na rozplanowaniu wszystkiego i zacznij sadzenie od wiosny? Bo teraz troche moze za szybko? (i kto to mowi - zebys potem nie musiala przesadzac?

Te owocowe nie za blisko siebie troche?

I tutaj na fotce - na srodku to chyba zawilce; u mnie one nie zimuja, skad jestes (K.??) - ja bym je przezimowala w piwnicy, a posadzila wiosna? (haha komplet z lidla, zestaw kolorystyczny czerwony

pozdrawiam
Karolina
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:58, 23 paź 2012

Do góry
Korzystając z tego że panowie ogrodowi byli wczoraj u nas podskoczyłam po drzewka owocowe.

Moje ulubione jabłko - LIGOL -niestety im się skończyło, muszę dokupić.
Kupiłam 3 jabłonie, 2 grusze, 2 wiśnie i 2 śliwy - i dokupiłam 2 białe porzeczki.
Wszystko mam wsadzone, ale jest tam tak strasznie mokro że boję się co się stanie jak przyjdą przymrozki

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:57, 23 paź 2012

Do góry
mira napisał(a)
rożowe krokusy - są takie?

Są to polskie krokusy z Ożarowa ...http://www.epnos.pl

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:29, 23 paź 2012

Do góry
Wczoraj wreszcie skosiliśmy trawnik
Pan ogrodowy pomógł mi z cebulkami i wreszcie robota szła jak powinna

Kwadraty obsadzone na zmianę pomarańczowymi i czerwonymi tulipanami.
A między nimi narcyzy

Te cebulki chyba się rozmnażają

Posadziłam jeszcze koszyki koło tarasu, a z tyłu za nimi w tym kwadracie posadzę różaneczniki bo tam jest prawie cały czas cień

Rododendronowy ogród II. 08:19, 23 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ta ostatnia jesień cudniasta
Cis - Taxus 08:12, 23 paź 2012

Do góry
Zamieszczam zdjęcia cisowego nalotu:

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 08:12, 23 paź 2012

Do góry
a to ku pamięci
od ani_studio

Marzy mi się Siedlisko.... 08:10, 23 paź 2012

Do góry
gregx napisał(a)

[

Ja chciałem tylko dodać, że eksperymenty genetyczne na roślinach powinny odbywać się w ściśle strzeżonych laboratoriach, a nie przy domach.

A tak serio, jestem tu od niedawna, ale ta rabata w mojej ocenie the best of the best !

A teraz zestaw pytań nr 1 :
a) Ile sztuk na tej rabacie jest posadzonych?
b) czy wytrzyma w półcieniu. po południu mój płot rzuca głęboki cień

Witam w moim ogrodzie i dziękuję za "the best" jak miło

No tak niektóre rośliny rosną jak zmutowane i ciągle zaskakują
Jeśli chodzi o rabatę, to tak spróbuję, ale ciężko będzie to teraz policzyć
trawa pampasowa 1
turzyca 1
marcinki 2
szałwia niska 2
chryzantema 1
trawa Trzęślica modra"Variegata" 1
różanecznik (niski) przy nim płoży się jałowiec, a za nim sasanka 3
astry (marcinki) za rh 1
Hosty "patriot", a za nimi berberys "Golden ring" i róże 3,1,3
Irysy za wrzosowiskiem ( wrzosy i wrzośce) i sosna górska"Humpy" 5,1
przed wrzosami Delosperma żółta i różowa 2
Perovskia (posadzona w wolne miejsca, ale trochę tu za duża, pewnie wiosną znajdzie nowe miejsce) 1
Kocimiętka Faassena na pierwszym planie, za nią jeszcze raz irysy, a za nimi Świerk "Glauca Globosa" 3,5,1
obok niego Miskant Ferner Osten (prawdopodobnie) 1
hortensje ogrodowe 3
dalej jeszcze jeden miskant i róże 1, 4
bodziszek wspaniały obok kocimiętki, a za nim szałwia omszona i hosty i piwonia i gdzies tam jeszcze bliżej pergoli rozchodnik okazały i liliowce 10,6,2,1,3

tak mi wyszło, że ok 70 szt.

Ta rabata ma słońce od rana do ok. 14 potem cień.

Pozdrawiam
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 08:06, 23 paź 2012

Do góry
Ana napisał(a)
skarpy nie pokarze, bo obecnie straszy, ale pokażę moje cacuszko, ktore kupiłam i które pokochałam - czarny bez Black Lace...uwielbiam za kolor, ażurowe liście i za to, że wyglada jak japoński klon, a zimuje jak bez

No i powiem tylko tyle, że chyba zaprzestanę zaglądania do niektórych wątków, bo jak sie oprzeć takiemu opisowi i zdjęciom.... i zostało mi tylko tyle: masz Ty będę mieć i ja właśnie zamówiłam ... no bo skoro "wyglada jak japoński klon, a zimuje jak bez" to ja też go chciałam mieć.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:21, 23 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

i jesień, mgła i duża wilgotność...ale i słońce i kolory

Bukiet chryzantem przed budą... u Irenki nawet pieski mają ukwiecone Która piesa ma tak ukwieconą budę??

Wyjątkowo ładne zdjęcie, pozdrawiam Irenko

Irenus
..........
tuliskam cudnych wlascicieli owego szczesciarza....
Pod starą jabłonią 06:54, 23 paź 2012

Do góry
Cudne postępy! Marzenia się spełniają.....więc masz to o czym marzyłaś....a piękno przyjdzie z czasem. Dużo włożyłaś pracy, zimą przemyślisz nowe tematy i za rok o tej porze będziesz siedziała na ławeczce szczęśliwa....życzę Ci tego!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 06:52, 23 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Nasz prywatny park. Jesteśmy z niego dumni

Piękny a jaka jesień cudna w nim, Agnieszko ile powierzchni zajmuje? tak się zastanawiam, bo mam ok 15 arów z boku zabudowań, za płotem i może bym też tak posadziła rózne drzewa, jednocześnie stanowiłby wysłonięcie od ulicy i kęlei. Aktualnie na tym kawałku kosimy trawę 2x do roku, która zostaje leżeć.Ile lat mająte założenia? pozdrawiam
O....! 06:34, 23 paź 2012

Do góry

widok na wzgórza

klon palmowy

ławeczka

I miejsce z ławeczką masz cudniaście
Pszczelarnia 06:20, 23 paź 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A teraz prośba o wyrażenie opinii:
czy nie razi Was strona prawa na zdjęciu? Stykają się rabata letnia (jakaś taka szara) z jesienną? Ani kształt nie jest fajny ani w masie te 2 rabaty. Zlikwidować letnią a poszerzyć jesienną? Letnią przenieść na stronę lewą? Jest kłopot, bo nie jest to klasyczny prostokątny ani półokrągły kształt rabaty bylinowej. W zeszłym roku nad nią pracowałam i znowu jest nie tak. Wiem, że część kwiatów pójdzie w ogrodowy niebyt.
Tam jest pergola, która wyznacza poruszanie się po ogrodzie. Na zdrowy rozsądek należałoby inaczej poprowadzić linię tej rabaty, na pewno ją skrócić.
Jakie macie skojarzenia pomocne w tym temacie?

A ja bym rabaty przy ścieżce w bukszpanach zamknęła. Ale czemu Ty nie masz szkółki bukszpanowej- przy takich połaciach? A rozplenicę na brzeg, ona tak fajnie się przewiesza i podziel ją na dwie strony, może niesymetrycznie.
A najlepiej wszystko wykop i jeszcze raz układaj-tylko czy nie za późno na takie zmiany???
Ogród na 300 metrach kwadratowych 00:44, 23 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ewo, pytałaś u mnie czy za płotem szumi kukurydza.

Za płotem szumią łany pałki wodnej, trzciny cukrowej i innej roślnności nadwodnej.
Bo to za płotem to jest właśnie tytułowe rozlewisko

Jesienne klimaty Warszawy (?!) pięknie uchwyciłaś
Urzekło mnie to zdjęcie:

Rzeczywiście, to zdjęcie jest niesamowite...
Mój kawałek raju II 00:36, 23 paź 2012

Do góry
Dziękuję Grembosiu
a na dobranoc, bo mnie dzisiaj słania, tak mnie ogród wykończył, fotka z tamtego roku, miałam coś porobić nad morzem w niedzielę, ale przez ta mgłę nic z wyjazdu nie wyszło
Mój kawałek raju II 00:23, 23 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Zdjęcie piękne..ma w sobie tyle tajemniczości....

W konkursie, którego nie ma, na najpiękniejsze zdjęcie ogrodowiska, to byłoby w czołówce, jest piękne... tajemnicze... nostalgiczne... malownicze...artystyczne... oj, przymiotników zabrakło...

Elizo , ja mam te same odczucia, że wyszło tajemniczo i nostalgicznie pozdrawiam

To jest sztuka, ująć chwlę w kadr...
Pięknie u Ciebie
Ogród w lesie 00:13, 23 paź 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Jako ciekawostka na koniec prace ogrodowe w wykonaniu naszych kur. W taki właśnie sposób nasze zielononóżki przygotowują rabaty pod nowe nasadzenia.

Ciekawe...szkoda tylko, że dziobią tylko tam, gdzie one chcą a nie tam gdzie my byśmy chcieli...

Kury w piesa wyposaż Załoga Dżi
No to teraz sadź,.. bo co tym kurom powiesz?... jak się wytłumaczysz?.. a plan jest?
Ogród w lesie 00:11, 23 paź 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Po tej samej części rabaty, tuż za koreanką rośnie bardzo stary krzak jakiejś tawułki. Wygląda nieciekawie. Typowy zapuszczony pachruszcz. Wywalić, czy przyciąć?

Jest "goły" od dołu...ale wesoły

Przyciąć i odziać od dołu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies