większość to Megi, ja skromniutko, cebulki, koszyki, budleja, fuksja i hosta i kilka patyczków z róży, która ładnie pachniała i rosła na rabacie przy jednym z centrów budleja i hosta oczywiście nazwy nie było jak to u nas w zwyczaju bywa, ale widać , że jest z małych co mi pasuje i za 12 zł ma 5 dużych sadzonek w tej donicy
Kukliku jesteś zadowolona z tej kory czy też dopiero ją sobie kupiłaś?
a tu szczepiona wierzba hakuro otoczona szpalerkiem z bukszpanów. Za bukszpanami posadzone cebulki tulipanów ( jak będą przekwitać to bukszpany je ładnie zakryją). Przed bukszpanami natomiast cebulki szafirków
Tam gdzie są posadzone tulipany i szafirki widnieją woreczki z nazwami odmian przytwierdzone patykami- przynajmniej tymczasowe rozwiązanie - muszę sobie sprawić tabliczki
bukszpany jeszcze poczochrane, nietóre rosliny na razie ustawione w doniczkach, żeby zobaczyć jak będzie wyglądało ustawienie innymi słowy na razie przymarki,ale i tak jestem zadowolona...
tutaj jedno z drzewek na nóżce..niestety raczej będzie do wymiany
co do bluszczu i wilgoci - wątpię aby bluszcz ją powodował...sam potzrebuje trochę wilgoci/wody do rozwoju i wzrostu ( jak każda roślina) i tu Sebek ma rację
ja też sadzę bluszcz w różnych miejscach, przy domu też i nie obawiam się niczego...
...natomiast te korzenie bluszczu, które umożliwiają mu wspinanie się po murze to korzenie przybyszowe, czepne - nimi nie pobiera wilgoci http://pl.wikipedia.org/wiki/Bluszcz_pospolity
...korzenie włośnikowe, a raczej strefa włośnikowa występuje w korzeniach umocowujących roślinę w podłożu i właśnie one - a właściwie włośniki czyli wypustki cytoplazmatyczne skórki korzenia ( ryzodermy) pobierają wodę na zasadzie osmozy