Na wzmocnienie skarpy można posadzić wyższą irgę "Ursynów", potem ją ciąć w jedną płaszczyznę. A w niej wyższe punkty, jednakowe drzewa o jasnych liściach np.
Miłorząb nie lubi wysokiego lustra wody i cienia - odpada na mokrą glebę, ambrowiec wymaga gleb żyznych i wilgotnych, tulipanowiec unika gleb mokrych. Z tych drzew żadne nie nadaje się do okresowego zalewania, ale ambrowiec jest chyba najlepszy.
Co do wszystkich jestem za, to drzewa z mojej listy. Popieram wszystkie. Ambrowiec ma ładne liście i korę, tulipanowiec liście i kwiaty, a miłorząb "liście" - to drzewo należy do iglastych, jakbyście nie wiedzieli. Jest jedynym dziś żyjącym liściastym drzewem nagozalążkowym. Ma spłaszczone, opadające na zimę liście (nie przekształcone w szpilki).
Odnośnie stosowania herbicydu. Roundap nie jest szkodliwy, rozkłada się na pierwiastki wystepujące w przyrodzie. Bez tego chyba sie nie obejdzie Stosuje się go na zielone części roślin w słoneczny dzień.
LInk przesłany może się przydać, jak również inne artykuły o planowaniu i zakładaniu ogrodu.
Jak myślicie czy w miejsca tych czarnych kółek mogłabym posadzić np.srebrny świerk, białobok czy koreanke ?
Po lewej u góry posadź drzewo liściaste nawet większe, tulipanowca albo chociaż śliwę wiśniową. Tulipanowiec ma wielkie liście i łatwo się je wyławia z wody. Ja mam takiego nad stawem.
Wtedy oczko zyska odpowiednie tło.
Po lewej u dołu niższe drzewo iglaste a po prawej na dole wyższe - świerk serbski.
dzieki, ale wyspa nadal pusta i szpeci
Bylam wczoraj w 2 szkolkach. Niestety Carnivala nie mieli (mimo, ze wczesniej dzwonilam do Kordusa i powiedzieli ze jest )
Hortensji na pniu tez brak. Byly piekne zwykle Limlighty, ale ogromne i doszlam do wniosku, ze na wyspe sie nie nadaja.
wyspa wyglada mniej wiecej tak:
czarne kola to wlazy, a prostokat to skrzynka z zaworami
jasno-zielone kolo - klon Carnival
zielone kolo - krzew xx
fioletowe kolo - perukowiec
zolte kola - cyprysiki groszkowe
Wstepnie myslalam o czyms takim, ale nie wiem co dac jeszcze.
Jaki krzaczek moge dac kolo wlazu, zeby mial ladny pokroj?
Hortensja pienna Limelight jest u Melona, kupiłyśmy z Wiesią (po 77 zł)
Carnival na Modlińskiej we Florpaku był. ale czy jest?
Z trzmieliną nie ma problemu, bo ona ma czasem już korzonki czepne na łodydze i można sadzić od razu do gruntu. Tylko jak zacznie rosnąć lepiej przyciąć wierzchołek, żeby nie puszczało "lejca" tylko robił się krzaczek