Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Spotkanie u Kapiasów - wrzesień 2012 08:34, 10 wrz 2012

Do góry
Czy ktoś wie może co to za kolumnowe drzewo po lewej, lub ma je w zbliżeniu??
Z góry dziękuję
Ogród... reni 08:23, 10 wrz 2012

Do góry
reni napisał(a)
Teraz myślę co posadzić przed hortensją- tu fotka jeszcze bez traw
chcę dosadzić lawendę ... bo już posadzona gdzie się kończy kratka, pociągnąć ją naokoło całej rabaty

- róże, tylko nie wiem czy tylko po prostej, a po tym łuku dalej trawy... jak myślicie

musisz pamiętać, że hortensje to raczej spore krzewy-więc jeśli coś chcesz podsadzić, to dalej troche. Ja w ubiegłym roku wsadziłam limkę z 4 gałązzkami a w tym roku ma ze 25 i powiększyła swoją objętość 5-krotnie. Chyba, że lubisz przesadzać . Zobaczysz, że na przyszły sezon będzie już duuużo większa, a lato się juz kończy to może wstrzymaj sie do późnej wiosny z tym podsadzaniem...
Rododendronowy ogród II. 08:19, 10 wrz 2012

Do góry
Miłego dnia wszystkim zaglądającym życzę i dedykuję zimowity.

Ogrodnik mimo woli 08:02, 10 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)
Witam w nowym tygodniu....... jak daleko do weekendu... Jakoś trzeba i to przeżyć.....
Kiedyś szukałam jak sie mój miskant nazywa.. muszę zapyta w szkółce w której kupowałam... ale na razie z braku czasu i miesc do obsadzeń.. omijm ją dużym łukiem.. dla bezpeiczeństwa...
Będzie to któraś z pospolitych odmian miskanta chińskiego Grosse Fontaine, Graziella, Gracyllimus.... któraś z tych. Są to odmiany podstawowe, ale zdrowe i ładne Z 3 małych sadzonek mam wielką kępę którą już tak podziubałam i sadzonek tej wielkości co kupiłam zrobiłam przez 4 lata....kilka razy tyle... a kępy dalej okazałe. No i nie panoszy sie w ogrodzie tylko ładnie trzyma się kępy
Wiec koniec lata.. poczatek festiwalu traw i barw w ogrodzie... gdyby jesień nie oznaczała zbliżajacej sie zimy..... byłaby bardzo ładną porą roku...... niech tylko ktoś wymyśli szybką maszyne do zbierania liści

no jesień - ale to spory c,zas , a zima jest ok kiedys trzeba odpoczć od zielonego no i swięta i narty i czas oczekiwania zielonego jest ok.
szybki sposób na liście coooodziennie

Ania zrób proszę zdjęcie tmu rozchodnikowi po lewej ten jasny - bo to ten co mi się podoba a Tobie chyba nie - u mnie rzeczywiście jakiś marny a u Ciebie całkiem, całkiem jak wszystko
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 07:34, 10 wrz 2012

Do góry
A tutaj część która niestety jest niedokończona - zabrakło kamieni. Trzeba będzie jeszcze z metr dokupić.

krzak pomidora zajał pół schodków - Andrzeja już zaczyna to maksymalnie wkurzać
Nie chcę go stawiać do pionu, bo obok rosną borówki i gdy były zakryte przez tego potwora, to zaczęły marnieć.
Brakuje kamieni przy pomidorze a na drugą stronę zostało zaledwie kilka - za mało.

a tutaj siewki dziewanny - tak wygląda cała górna część przy tujach

Witaj poniedziałkowo

dziękujemy za odwiedziny, twój ogród pomimo, że nie jest duży jest bardzo pomysłowy i zadbany Bardzo nam się podoba piaskowiec w ogrodzie, ładnie go wkomponowałaś w ogród A ile płaciliście za kamień, bo my mamy w planie oczko wodne w przyszłym roku, i właśnie mój M chce z kamienia ( ale drogi )
Kolorowe rabaty 06:47, 10 wrz 2012

Do góry
Witaj Martuś Idąc Ani tropem i ja z kwiatkiem z okazji 200 setki wpadam i z jeżówką życzenia dalszych stronek składam

Widzę, że jakieś nieogrodowiskowe tematy ostatnio u Ciebie poruszane Prasowanie to i moja zmora - 5 chłopów i tylko jedna para rąk do prasowania - w tym roku delikatnie wpraowadzam zmiany - dobrze roztrzepuję przed powieszeniem i prasuje tylko to co muszę - tzw. wyjściówki Pozdrawiam
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 06:45, 10 wrz 2012

Do góry

Ostnice w starym miejscu hakone:

bardzo podobają mi się ostnice , szkoda że ich nie ma u nas
Kolorowe rabaty 06:30, 10 wrz 2012

Do góry
O Qurcze......... alem się zapóźniła czasowo...... biję się w piersi.... przegapiłam dwusetuchnę......
Martuś.. nadrobiłam.... gdzie sie zgubiłam.... i gratuluję... dla Ciebie pachnącą... gdyby nie Ty nigdy bym nie wiedziała, że one tak ślicznie pachną

Moja ulica wcale lepiej nie wyglada.... całe lato...... i tylko co chwila pozostawiam auto u sąsiadów, bo do mnie wjechać się nie da....... albo nie da sie wyjechać
Ogrodnik mimo woli 06:10, 10 wrz 2012

Do góry
Witam w nowym tygodniu....... jak daleko do weekendu... Jakoś trzeba i to przeżyć.....
Kiedyś szukałam jak sie mój miskant nazywa.. muszę zapyta w szkółce w której kupowałam... ale na razie z braku czasu i miesc do obsadzeń.. omijm ją dużym łukiem.. dla bezpeiczeństwa...
Będzie to któraś z pospolitych odmian miskanta chińskiego Grosse Fontaine, Graziella, Gracyllimus.... któraś z tych. Są to odmiany podstawowe, ale zdrowe i ładne Z 3 małych sadzonek mam wielką kępę którą już tak podziubałam i sadzonek tej wielkości co kupiłam zrobiłam przez 4 lata....kilka razy tyle... a kępy dalej okazałe. No i nie panoszy sie w ogrodzie tylko ładnie trzyma się kępy
Wiec koniec lata.. poczatek festiwalu traw i barw w ogrodzie... gdyby jesień nie oznaczała zbliżajacej sie zimy..... byłaby bardzo ładną porą roku...... niech tylko ktoś wymyśli szybką maszyne do zbierania liści

Wizytówka - Ogród u stóp klasztoru 01:19, 10 wrz 2012

Do góry
JESIEŃ

O....! 00:26, 10 wrz 2012

Do góry
widoki na południe...

na pierwszym planie rdest - od Danusi z Sosnowa, rozrósł się z jednej małej roślinki...

widać budleję w całości...

tylko miskant Maleparus jest tamtego roczny , inne byliny i krzewy dopiero niedawno posadzone
O....! 00:10, 10 wrz 2012

Do góry
Aniu i Irenko - no tak, niby rosnie czarny tulipan
ale właśnie zastanawiam się, czy nie umieścic tu róż The Fairy - mam dwie na skalniaku - rosna fajnie, są ładne i kwitna non stop , no i nie są zbyt duże, chcę, aby te obwódki bukszpanowe nie były 'zagłuszone/zasłonięte' przez jakieś inne rośliny...zreszta wg mojej pierwotnej wersji właśnie te róże mialy tu rosnąć... co o tym myślicie ?

Bogdziu i Danusiu - dzięki
Danusiu - źle sobie radzi trawa pod sosnami, znika..., widac trochę na tej fotce, którą właśnie Basia ponownie zamieściła...

Basiu, ale tam nie ma super niskich temperatur...jednak warzywa dobrze się pzrechowują

Danusiu, jeszcze fotka z widokiem...równiez na trawe pod sosnami...
O....! 23:53, 09 wrz 2012

Do góry
marzena napisał(a)
no i fragment ogrodu od strony pn

Jak się ma taką piwniczkę, to i lodówka nie byłaby potrzebna!
Mój kawałek raju II 23:16, 09 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Dwa ładniejsze dzisiejsze chlebki dożynkowe

Aniu to dzisiaj miałaś uroczysty dzień i dużo gości

u nas, też dzisiaj były dożynki powiatowe

a chlebki wyglądają smakowicie i na pewno były smaczne

Pytałaś o trawkę, czy to turzyca, sprawdziłam: to ona.
Ogrodnik mimo woli 23:10, 09 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

[q

pamiętam tamte piwonie ... niesamowite ... zakwitną już w przyszłym roku ? ...

Obstawiam, że na 99,9 % zakwitną Pomimo podziału na części......

Latarence od Rysia z Tarnowa znalazłam godne lokum....... mi się podoba

Piękny ogród japoński ci wyszedl, calkiem mimo woli
Nasz mały raj na ziemi :) 22:52, 09 wrz 2012

Do góry
Asiu, fajnie było pochodzić łapcia w łapcię...
Pozdrawiam!

Puste pole z wysepką kwiatową 22:42, 09 wrz 2012

Do góry
Elu – mamy tu różne ksywki, ale po spotkaniu, M próbował kojarzyć sobie osoby, więc mu je opisywałam... A na zdjęciach - jasna główka, biała postać - wyszło na to, że dla nas jesteś Najjaśniejsza!!! Zdaje się, że nasi M upodobali sobie to samo... Piwniczkę...

Bogda – wcale mi nie zawracasz tego instrumentu, aż uwierzyć nie mogę, że Ci tak moje rabatki przypadły do gustu... Bo inni mają jeszcze piękniejsze, choćby u Gabrieli widziałaś? Obiecuję Ci, że zrobię rozpiskę, co jest i gdzie, tylko błagam, daj mi kapkę czasu, bo ja nie jestem biegła w komputerze i muszę pokombinować, jak to zrobić. I pewnie będę cały wieczór robić to, co inni w 5 min.
No i widzisz, ile tracisz, że nie byłaś na zjeździe... Szyfru nie rozumiesz... Też byś nasionka dostała – ośmiał i cleome, ale nie płacz – wysłać Ci mogę...

Bea-tko – byłaś jedną z pierwszych na Forum, która mi przyjaźnie „pomachała”... Odmachuję z wielką przyjemnością – już wiem, komu macham...

Agniecha – pana Hudsona Valleya pokochasz, zobaczysz...

Grembosiu – Twoje też!

Alinko – a czymże ja Ci tak przy(pod)padłam, wulkanie radości i entuzjazmu ??? Bo z avatarka widzę, że kochasz cały świat! Aż się spłoniłam, jak moja Vanilka - cała w buraczkowych pąsach... Niedługo zbrązowieje i ją znielubię... Nie znielub Ty mnie

Miluśka – same dobre wieści! Cieszę się!

Ania – ułatwię Ci podpisywanie się...

No i wiesz... niestety, nie da się być wszędzie... Ty też jesteś dla mnie za daleko... Choć ...tof... (szyfr...)
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:34, 09 wrz 2012

Do góry
a po powrocie do domu wszędzie chwasty

Mój kawałek raju II 22:32, 09 wrz 2012

Do góry
dla Bogdy
Ogrodnik mimo woli 22:32, 09 wrz 2012

Do góry
Aniu - pozwoliłem sobie takie coś narysować

1 - stożek z cisa lub świerk serbski - taki co najmniej na 2 metry
2 - bukszpan - nierówno porozrzucane kule jak i żywopłocik
3 - drzewo - może być coś o purpurowej koronie - np. buk lub wiśnia
4 - hortensje limelight

Nie jestem pewien co do ilości kulek - a ilość bylin to już w ogóle przypadkowa

Żółte żurawki to mogą być citronelle (jeśli jest tu co najmniej półcień) - jak nie to key lime pie.

Tam gdzie mają być hortensje i drzewo liściaste dałbym korę - oddzielić ten kawałek ekobordem, bo będzie to bardziej praktyczne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies