Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rajski ogród Ani 21:16, 31 lip 2012

Do góry
an_tre napisał(a)
Cynie w moim ogrodzie

Aniu, te cynie byłyby fantastyczne na mojej ognistej rabacie. Moja babcia siała je zawsze, ja też, a potem przestałam, jak mi rozsada wychodziła jakaś taka byle jaka. Chyba do nich wrócę w przyszłym roku.
Świetne masz kwietne rabaty i fajnie wyglądają te trawiaste równniutkie ścieżki w ogrodzie.
Borówcowy raj 21:08, 31 lip 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)

Kulkowo:

Borbetko, mnie zachwyciły Twoje kulki tujowe i dlatego wczoraj posadziłam je u siebie w ogródku. Przystrzyżone wyglądają naprawdę elegancko. Stąd moje pytanie, jak o nie dbasz? Przeczytałam już, że robisz oprysk profilaktyczny, możesz napisać coś więcej, np. w jakim terminie i czym? Ja mam największe sukcesy w zasuszaniu roślin, stąd taka dociekliwość

Im bardziej odkrywasz przed nami swój ogród, tym piękniejszy mi się wydaje. Pokazuj więcej takich zakątków, bo jest się czym inspirować!

I jeszcze jedno pytanie, czy instrukcja cięcia cisa, to z książki "Przycinanie drzew i krzewów" Steve Bradley?

Pozdrawiam!

Vesper - kulki tujowe mają ok. 8 lat chyba (nigdy nie wiem) i w tym roku były cięte pierwszy raz. Te w sadzie sadziłam później i one jeszcze nie muszą być. Jestem bardzo zadowolona z tego jak wyglądają, bo po zimie było kiepsko. Zawsze i tak po opadach śniegu zimą latam z miotłą i otrząsam śnieg z nich. Nawiozłam je i ładnie się zagęściły, chociaż niektóre są łyse z boków lub dołu - zależy czy mają wystarczającą ilość słońca. Oprysk profilaktyczny robię na przełomie maja/czerwca i proszę o to ogrodnika, bo nie mam spalinowego opryskiwacza. Ten opryskiwacz ma taką dmuchawę, że w każdy zakamarek preparat dojdzie. Wolę zapłacić i mieć spokój. Potem jak widzę jakieś szkodniki to sama opryskam. Ogrodnik zawsze daje preparat Magus na przędziorki i jakiś przeciwgrzybowy, zmienia ten ostatni różnorako, ale zawsze jest to przeciwgrzybowy. Odpukać przez te lata tylko róże okrywowe, których już nie mam miały grzyba, reszta nie.
"Zasuszanie roślin" ? Ja jestem mistrzem w zasuszaniu domowych, dlatego prawie wcale ich nie mam ha, ha. W ogrodzie mam system nawodnienia z własnej studni, który "odpalam" kiedy chcę. Nie mam automatyki i mam to szczęście (i nie, bo są krety), że ziemia jest zawsze wilgotna. W tym roku podlewałam dwa razy tylko.
Vesper - masz pytania - chętnie pomogę, jeśli będę umiała, a ta książka to Denis Retournard "Cięcie i formowanie roślin".

Borbetko, dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy Ja podlewanie to jeszcze mogę opanować, ale z pielęgnacją gorzej. Muszę dużo czytać i się uczyć, jednak im więcej mam roślin, tym bardziej mi się chce. Na szczęście jest literatura fachowa (dzięki za namiar!), w którą pomalutku się zaopatruje, a i forum jest skarbnicą wiedzy i doświadczeń nie do przecenienia!

A czy przed zimą zasilasz czymś specjalnym swoje iglaste?

Pozdrawiam!
Mój ogród 21:04, 31 lip 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Rozwary, kiedyś przeczytałam o nich w jakimś piśmie ogrodniczym i jak zobaczyłam niebieskiego to kupiłam. Mam dziś trzy kolory, chcę dokupić jeszcze różowego. Mnie bardzo się podobają, widać je z daleka. No i te baloniki, nie widziałam ich u żadnych innych kwiatów przed kwitnięciem.
Moje rozwary.

Bożenko kupiłam w ubiegłym roku od babki pod cmentarzem i nie wiedziałam ,że to sie rozwar nazywa! A są cudne. Nie widziałam różowego! Bożenko on w takim mocnym różu jest? Bo ja mam biały z różowym środkiem.Jak gdzieś wykukam to kupię napewno!

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:00, 31 lip 2012

Do góry
Witam wszystkich Ogrodomaniaków i Ogrodozapaleńców!
Mam na imię Katarzyna. Mieszkam w Wielkopolsce jak się okazało niedaleko forumowiczki Jagny, którą pozdrawiam serdecznie bo jakoś zagineła Czterdzieści lat minęło, prawie jak jeden dzień. Na szczęście mam swoje miejsce na ziemi - mały biały domek z ogrodem. Do Ogrodowiska trafiłam dzięki wątkowi Ani, która leci w kulki a mimo to jest inspiracją już chyba tysięcy Polaków. No i Pani Danusi, która uratowała nasz wymarznięty i wysuszony trawnik. A właściwie nauczyła założyć nowy, nawet ładny wyszedł.
Cieszę się bardzo, że jest takie ciekawe miejsce w internecie. Tyle przyjaznych osób, motywujących a nie przemądrzałych. Mam ochotę na własny wątek, ale to pewnie jesienią bo teraz tyle "roboty w polu", że na forum jestem tylko z doskoku. Pozdrawiam wszystkich Kasia.
W Gąszczu u Tess 20:50, 31 lip 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

wklejam inspirację z ogrodu Irenki:

białe irysy i brunnera

Przecudne, prawda????

Też mnie urzekły... Irenka ma dobry gust! Wypatrzyłam też śliczne szpadki z kuleczkami...

A wyprawy zazdroszczę.. Nie ma nic lepszego jak chłód wody na taki skwar..

No ale jak to rośnie razem? Z mojej mikrej wiedzy wynika, że irysy lubią słońce, a brunnera wręcz przeciwnie! Irenka jakoś je ubłagała czy urok rzuciła? Napiszcie proszę, bo kompozycja bardzo widowiskowa

No, chyba mam odpowiedź
http://www.swiatkwiatow.pl/irys-irysy--kosaciec-id576.html
Moje poletko 20:45, 31 lip 2012

Do góry
Monika352 napisał(a)

Moi mili
Dzisiaj spędziłam pół dnia na odwiedzaniu Waszych ogrodów.Nie można się oderwać od tych widoków Od jutra, zacznę przeglądać zdjęcia .Już wczoraj zaczęłam powolutku,a dzisiaj
nie dałam radypozdrawiam ciepło

Jakie piekne Foksy u Ciebie znalazłam

Witaj Moniko!
Ale sprawiłaś mi niespodziankę i wielką przyjemność;odgrzebałaś stare fotografie!
Dla Ciebie specjalnie najładniejsze floksy jakie mam

Moje poletko 20:39, 31 lip 2012

Do góry
Witajcie Dziewczynki
Dzisiaj bez działeczki , bo synuś wrócił z nad Bałtyku
Kilka nadmorskich obrazków

Autor zdjęć

Moje roślinki 20:33, 31 lip 2012

Do góry

Kolory lata na zimowe dni
Moje roślinki 20:32, 31 lip 2012

Do góry

Moje roślinki 20:31, 31 lip 2012

Do góry
Słoneczniki dostały wczoraj czapeczki z firany

Zatrwian zaczyna kwitnąć
Nożyce szpalerowe ręczne i mechaniczne do cięcia 20:30, 31 lip 2012

Do góry
Dziś wzięłam się za lawendę, zrobiłam zdjęcia przed i po, ale neistety już w tej części ogrodu słonko zaszło, więc troche ponuro wyszło...
Moje roślinki 20:28, 31 lip 2012

Do góry
Nie było mnie kilka dni na forum,będzie co nadrabiać.Niestety obowiązków po same uszy,nie zawsze jest czas na przyjemności.

Nasz mały, zielony świat. 20:28, 31 lip 2012

Do góry
Ewciu, te zdjecia, które wkleiła Anita, z poprzedniego sezonu, ale teraz też już sporo pomidorków nabiera rumienców

Do wątku o narzędziach, zgodnie z życzeniem Danusi wkleję zdjęcia przed/po w temacie przycięcia lawendy cudnymi nozycami kupionymi w Ogrodowiskowym sklepie, ale i tutaj się pochwalę
Dzisiaj zaczęłam od największej lawendy, jutro polecę z obcinaniem pozostałych, szkoda mi trochę, ale jak teraz obetnę, to jeszcze raz w tym roku zakwitną.

Ogród na Cedrowej 20:19, 31 lip 2012

Do góry
A to drugie zmartwienie - jak je obsadzić ? Na pewno chcę cisy przy ramieniu bramy ale co dalej?
Nie mam za dużo miejsca do schodów , więc szaleć nie mogę

A tak wygląda druga strona furtki

Ogród na Cedrowej 20:14, 31 lip 2012

Do góry
Wygospodarowałam takie miejsce i zastanawiam się czym je obsadzić
Przesadziłam bez do tyłu i uzyskałam trochę fajnego miejsca z przodu. Myślę o Rh przed bzem i horti po lewej stronie ale pewnie coś jeszcze by się przydało Co radzicie??
Dodam że jest to widok z jadalni, więc fajnie by było aby zwalał z nóg

A obok jest tak :

Tutaj myślę o przesadzeniu dereni ???? Ale co w zamian ???

Całość z boku :

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:11, 31 lip 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Ławeczka!

Wybaczcie ale sama jej nie podniosę... i tak jestem z siebie dumna bo ją osobiście skręciłam, bez instrukcji (nie dali łobuzy Jak wróci M postawimy centralnie względem okienka od garażu...

cud miód!
Latarenki, lampiony i ... 20:02, 31 lip 2012

Do góry
A to moje "tarasowe kinkieciki":

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:01, 31 lip 2012

Do góry
O, a taki mam teraz widok z okna (gdzie pracuję):
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:56, 31 lip 2012

Do góry
Ławeczka!

Wybaczcie ale sama jej nie podniosę... i tak jestem z siebie dumna bo ją osobiście skręciłam, bez instrukcji (nie dali łobuzy Jak wróci M postawimy centralnie względem okienka od garażu...

kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 19:56, 31 lip 2012

Do góry
i tu moja waweczka

i z bliska

Chyba ją potraktuję drewnochronem w takim kolorze jak mam podbitkę, ale to jeszcze poczeka...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies