Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród do kwadratu 18:12, 23 sie 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie.
Wzięłam głęboki oddech i chyba wreszcie zacznę. Podczytuję tu i ówdzie różne opowieści ogrodowe. Wsiąkam w ogrodowisko jak woda w gąbkę. Wakacje są, dzieci na głowie a ja tylko przy komputerze lub w ogrodzie. Ale co tam. Pragnę przedstawić nasz ogród. Powstał niedawno bo jesienią ubiegłego roku. Potworne mrozy przetrwał w stanie prawie nienaruszonym. Nazwałam go "do kwadratu", bo pełno w nim rabat w takim właśnie kształcie. Od strony południowej stoi mur wraz z podwyższonymi rabatami. Pomiędzy nimi planujemy ciurkadełko ścienne, ale na razie brak na to czasu. Od strony południowej przy ścianie domu mamy również małą rabatkę. Taras usytuowany jest od strony południowej i zachodniej. Przed tarasem rabaty z szałwią, dzwonkami brzoskiniolistnymi, jeżówkami, rozchodnikami i innymi roślinkami. Mam również mały warzywnik. Rośnie kilka drzew: stara brzoza - jedyne zastane drzewo na działce, klon czerwony, dwie sosny czarne,

grujecznik japoński, lipa i ginko biloba. Mam też trochę traw: miskanty, piórkówkę i ostnicę cieniutką. Mam trochę cisów i bukszpanów, ale na razie nie były formowane.

Zarys całego ogrodu dodam w kolejnych wpisach. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Postawić trawkę nad i... 18:09, 23 sie 2012

Do góry
...trawka zaczyna ...to znak że nadchodzi jesień wielkimi krokami...i pora wracać do pracy...
Rododendronowy ogród II. 18:09, 23 sie 2012

Do góry
Witam serdecznie . Ogród boski .Nie wiem co bardziej mnie zauroczyło , niebiańskie widoki z okna
czy przepiękne fotografie z motylami. Bajka. Nie wiedziałam,czy oglądać motylki czy zwracać uwagę na kwiatuszki ale fruwajki wygrały Przyroda jest jednak piękna.Gratuluję ślicznego ogrodu i talentu fotograficznego. Przesyłam bzyki z mojego ogrodu.Pozdrawiam.

Postawić trawkę nad i... 18:08, 23 sie 2012

Do góry
....sumak octowiec nieśmiało zagląda do nas zza płotu...chciało by się zapuścić , co?

Postawić trawkę nad i... 18:06, 23 sie 2012

Do góry
...parasolka mojej brzozy jest coraz większa...
Postawić trawkę nad i... 18:05, 23 sie 2012

Do góry
...i pusta brzoskwinia...nie spróbowaliśmy po raz kolejny jej owoców, bo zawsze nas nie ma kiedy są dojrzałe....
Agapant - Agapanthus 18:05, 23 sie 2012

Do góry
Czy muszę przesadzić mojego agapanta? Rośnie w tej doniczce już od 2009r. wiosny i nie kwitł jest nawożony co tydzień nawozem do kwitnących.
Postawić trawkę nad i... 18:03, 23 sie 2012

Do góry
...piękne hortensje Limelight, planuję ich więcej bo są ...no właśnie, piękne - te u mnie są dwuletnie...uwielbiam wkładać w kwaty... nos

Postawić trawkę nad i... 18:00, 23 sie 2012

Do góry
oto one - moje kwietniki, obmyślam co by w nich zmienić na klimat jesienny, może u Kapisów cosik mnie natchnie....
Zielony galimatias 17:51, 23 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

lewa strona ... zielona rabata ... na wprost 24mb ... o i w teraz widzę, że w zasadzie to z4 jest proste a naprostować można prawą stronę co na szybko i jakimś cudem zaznaczyłam na czerwono ...

żółta linia to ma tylko zwracać uwagę na równoległość stron ...
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 17:39, 23 sie 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)
No...ja bym wiele dała, żeby Cię Iza z tym irokezem zobaczyć. Zdjęć nie masz

o nie ... nie ma mowy !!! ... nawet pisania nie ma ... to forum o pięknie ... ... uwierzcie mi, że nie można
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 17:37, 23 sie 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
oj opowiadało się, mogłabyś bliżej nas z małżem mieszkać

Irenko ja wcale do świętokrzyskiego nie jestem przywiązana ... ja tylko mam tu dom ... pracę ... ale to zawsze można przenieść ...
Zielony galimatias 17:33, 23 sie 2012

Do góry
oczywista oczywistość, że zrozumiałam ...

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:21, 23 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ewa, a gdzie fotki platana w obwódce bukszpanowej i lawendami w środku???

Aguś kiepściutko to mi to idzie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:13, 23 sie 2012

Do góry

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:13, 23 sie 2012

Do góry
Popatrzcie proszę na miejsce, które przygotowaliśmy pod ławkę. Te dwa krzesła imitują ławkę, rozstawiłam je na szerokość ok. 180-200 cm. Całość ma długość 6 m. Wierzch będzie przysypany kamyczkami. Po dwóch stronach ustawiłam hortensje Limelight, miskanta Morning Light i hosty Patriot. Dołożyłam po 3 żurawki, z lewej str. zielone a po lewej bordowe (do tych bordowych nie jestem przekonana w tym miejscu). Jakie odległości zachować względem ławki, okna i ściany? Może te bordowe żurawki wcisnąć w ten kącik przy rynnie? A może dokupić inne jeszcze?

Postawić trawkę nad i... 17:07, 23 sie 2012

Do góry
oto one...w pełnej krasie i mój trawnik cały do wymiany..

Zielony chaos u Dawida 17:03, 23 sie 2012

Do góry
Melduję, że jestem Coraz częściej się zastanawiam kiedy ogarniacie wpisy na forum. Ledwo zdążę zajrzeć do kilku ogrodów, a już mnóstwo nowych postów.

U mnie w ogrodzie na razie mały zastój, ale jutro biorę się do roboty, bo znowu plewić trzeba Dziś spędziłem dzień na malowaniu bramy przed domem, a przedpołudnie w sklepie dopełniając formalności na odbiór sprzętu potrzebnego każdemu ogrodnikowi (znaczy się tak myślę) - nowego aparatu. W końcu sprawiłem sobie lustrzankę, po 5 latach obiecywania sobie tego. Zatem z zabaw aparatem dzisiejszych - mieczyki.

'Madonna'

Niestety nie było filtrów, więc to uzupełnię za miesiąc. o i niech tylko porozgryzam te wszystkie opcje

Tu dniem swym zmęczona przysiadam na chwilę 17:01, 23 sie 2012

Do góry
due napisał(a)
Dzięki Ewelinko doczytałam też w necie i zamierzam kupić i podlać we wrześniu niektóre roślinki.
Proszę następna partia zdjęć:
Kawałek rabaty od skalniaka, niestety hosty które tam posadziłam zmienią miejsce, bo to jest dla nich zbyt słoneczne, nie służy im to wcale. Posadzę pod drzewkami, żeby ją trochę cieniowały. Błędy ciągłe błędy, wiedziałam że tak będzie ale mi się tam spodobały i teraz płacz i praca, a roślinki cierpią.

Klony Flamingo podwiązane na razie taśmami od niedawno przywiezionej lodówki, bo nic innego nie było pod ręką a wiatr hula jak oszalały.
Różanka od strony tarasu. Przy tarasie cisy małe żurawki pomiędzy nimi i róża szczepiona na pniu Monika, zabiera się do następnego kwitnienia.

Tam przed wykuszem są róże i w środku nich hortensja, chciałam tam dosadzić jeszcze jakieś iglaki na nóżkach (przy rogach wykuszu), ale boję się że tam za mało miejsca, jest na nie raptem po 40 cm od środka róży do obrzeża domu, a w dodatku obrzeże jest przecież utwardzone betonem, który jest pod ziemią wierzchnią ale zabiera przestrzeń korzeniom. Więc chyba sobie daruję, na trzech metrach kw 5 róż i hortensja to już i tak wiele.

Hej bardzo ładnie to wygląda szczgólnie koło wykusza
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 16:48, 23 sie 2012

Do góry
i ja z pozdrowieniami, chociaż z jednym jedynym kwiatkiem na wisteriii!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies