Ogródek na chabrowym wzgórzu :)
12:22, 22 sie 2012
A w ogródku kolejne schodki zaczynają nabierać kształtów.
Skarpa też czeka na przeróbki, ale z tym muszę się wstrzymać, bo upały ostatnio niemiłosierne i rośliny mogłyby tego nie przeżyć.
Anieszka, chyba pierwszy raz u Ciebie jestem
Gratuluję świetnie wykonanej pracy. Jest coraz piękniej. I tak ogrodowiskowo...
Wyjątkowo zdrowo wyglądają twoje Rh. Czy to tegoroczny zakup?
Nie, nie można, bo po bokach kiedyś będą wielkie drzewa a w środku zostaną mniejsze brzozy, to duża konkurencja dla zagajnika. Moim zdaniem na iglaste zabrane stąd trzeba znaleźć zupełnie inne miejsce. A jak wyglądają te iglaste pojedynczo?
http://ogrod.wieszjak.pl/rosliny-ogrodowe/270166,galeria,Miniaturowe-zywoploty.html
Takie coś.
Ogród silnie po ziemi stąpającej romantyczki.

Zanim jednak staliśmy się właścicielami tego kawałka ziemi i mogliśmy wbić pierwszą łopatę, musieliśmy jak każdy w tej sytuacji, przejść przez inny gąszcz- formalności urzędowych. I naprawdę nie wiem, który był gorszy
Przed aktualną prezentacją mojego ogrodu przedstawię kilka zdjęć, które pokażą historycznie, jak wyglądał początek prac oraz opowiem o tym w wielkim skrócie.
Poniżej nasza działka tuż po pierwszej niwelacji terenu, jeszcze przed wykopaniem fundamentów domu i muru oporowego skarpy.
Było mi strasznie żal, że musieliśmy wjechać z ciężkim sprzętem i jednak zniszczyć sielskość tego miejsca, ale potem dążyliśmy do tego, aby w jak największym stopniu przywrócić temu miejscu równowagę biologiczną. Nie było mowy o zasypaniu stawu, choć wiele osób nam to doradzało. Wiedzieliśmy, że zaadoptowanie go do naszych potrzeb będzie wymagało ogromnych nakładów pracy i środków finansowych, ale właśnie z powodu tego stawu, tak mnie ta działka zauroczyła. I postawiliśmy na swoim, staw pozostał, chociaż nieco w innym kształcie. Spodziewaliśmy się, że to będzie naprawdę trudne zadanie, ale dzięki naszej determinacji dziś cieszymy się z tej decyzji.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()