Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podkładka pod kolana 17:01, 15 lip 2012

Do góry
Aby było wygodnie pracować w pozycji klęczącej, producenci wymyślili specjalne podkładki do pracy w ogrodzie izolujące kolana od wody, miękkie a więc kamienie nie będą nam dokuczały podczas pielenia.

Właśnie takowe - angielskie. Są dodatkowo nieprzepuszczalne, łatwe do przesuwania.

Kolorowy ogród na piasku 16:54, 15 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Viva czy to nie jest Yananensis krzewiasta?

Aniu, tę piwonię kupiłam jako mulutką siewkę (była jeszcze zielna) w szkółce, która ma hodowlę piwonii krzewiastych, nie wiedziałam co mi się trafi. Sadzonki odmianowych są strasznie drogie.
Byłam mile zaskoczona, bo już w trzecim sezonie zakwitła, myślałam, że będę musiała dłużej czekać.

A powiedz mi czy nie wymarzają ci piwonie krzewiaste??? Jak je zabezpieczasz zimą?

Piwonie u mnie niestety podmarzają, do tej pory dawałam im kopczyk na korzenie i okrywałam włókniną, ale tej zimy to nie wystarczyło, tej bordowej dużo pąków przemarzło. W tym roku mam zamiar dać jeszcze pod włókninę gałęzi świerkowych, by bardziej ochronić od wiatrów.
Wyobraź sobie, że nieraz myślałam, gdybym mieszkała we Wrocławiu pewnie miałabym już dużo większe piwonie i nie musiałabym ich okrywać.Jeżeli masz juz jakieś zaciszne miejsce (zywopłot grabowy ) z powodzeniem by rosły.
Widziałam w internecie z jakiegoś ogrodu wrocławskiego ogromne
Kolorowy ogród na piasku 16:45, 15 lip 2012

Do góry
Monika352 napisał(a)

Trawnik angielki mamy jak jest mokra wiosna lub jak ubiegłoroczne lato, kiedy trudno było wykosić suchą trawę.
Nasz ogród żyje dzięki naszemu stawowi. Nad stawem mamy pompę ze studni głębinowej i silnik
trójfazowy, podają wodę do górnej części ogrodu. Część rur wkopaliśmy, a część węży jest na powierzchni i w czasie podlewania częściowo musimy przesuwać zraszacze, by podlać cały ogród (oczywiście tylko tę górną część, gdzie jest piasek suchy). Jednocześnie chodzi osiem pryskaczy.
Nasz majowy trawnik

Niestety te węże są widoczne na wielu zdjęciach, ale pracujemy nad tym jeszcze by je trochę ukryć, nie zwijając za każdym razem, bo nieraz jest konieczność codziennego podlewania.

i zdjęcie z dedykacją dla Danusi - Elfe w towarzystwie agapanta

Przepięknie w tym ogrodzie!! Ależ musi pachnieć! Szacuneczek dla Gospodyni

Moniko, bardzo dziękuję
Dawno nie ogladałam swoich wcześniejszych zdjęć, przypomiałaś mi je i widzę jak mój ogród już zmienił się od tamtego czasu, tzn urósł
Warmińskie dylematy 16:39, 15 lip 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie i po raz pierwszy na forum, chociaż podglądam Was od jakiegoś czasu i z przyjemnością oglądam Wasze ogrody

Postanowiłam się ujawnić, bo mimo, że mój ogród już istnieje, to powstawał w kompletnym chaosie i od dłuższego czasu noszę się z myślą o jego reorganizacji, dopracowaniu kilku niedokończonych miejsc i powiększeniu rabat kosztem trawnika. Jak to bywa w życiu, albo nie miałam czasu, albo pieniędzy, albo pomysłu, żeby dokończyć dzieła I tutaj właśnie potrzebuję pomocy mądrych głów, bo sama jestem z tych osób, które chciałyby mieć wszystko - a tak się niestety nie da i widząc mój ogrodowy kogel-mogel , spowodowany też różnymi zielonymi prezentami, które musiałam gdzieś wsadzić, doszłam do wniosku, że najwyższa pora uporządkować przestrzeń, która ma mieć kojące działanie na moją rodzinę i dawać przyjemność z tego zielonego kawałka świata tylko dla nas.

Dodam, że mieszkam na Warmii, więc klimat nie dla wszystkich roślin, dodatkowo moja działka jest miejscem bitwy wiejących na przestrzał wiatrów, więc zimą bywa bardzo nieprzyjaźnie dla niektórych roślin, o czym nie raz już się przekonałam. Bardzo lubię pracę w ogrodzie, żadne zabiegi nie są mi straszne - na trawnik proszę nie patrzeć, bo w przyszłym roku i tak przejdzie założenie od podstaw. Lubię właściwie wszystkie rośliny, ale do niektórych mam wyjątkową słabość, są to żurawki, hosty, hortensje, azalie japońskie, piwonie, tulipany, liliowce i lilie, wrzosy, lawenda, bukszpany, klony i wszelkiej maści iglaki.
Za wszelkie uwagi, rady i pomysły będę wdzięczna

Poniżej przedstawiam zdjęcia, które powiedzą najwięcej o miejscu, które muszę dopracować w pierwszej kolejności - jak widać na zdjęciu przy płocie tuje, za nimi mini bukszpaniki z hodowli mojej mamy, na razie wsadzone do rozrostu, bo nie wiedziałam, co z nimi w tym miejscu zrobić, czy żywy płotek przy alejce, której na razie brakuje, czy może odwódka wkoło klonów ( sztuk 3) ?

Na bliższym planie i drugim zdjęciu widać moje azalie kwitną w tym miejscu drugi rok, więc nie chcę ich przesadzać, ale widoczne tam iglaki nijak mi nie pasują i nie podoba mi się, co tam siedzi, więc będę wdzięczna za uwagi i rady między klonami wzdłuż linii płotu jest poletko tulipanów, które w momencie kwitnięcia są przecudne i wzbudzają mój nieustający zachwyt, ale potem wygląda to wyjątkowo biednie i smutnie, więc kosztem trawnika jestem gotowa dodać temu miejscu życia i wigoru

Kolorowy ogród na piasku 16:36, 15 lip 2012

Do góry
viva napisał(a)

Aniu, tę piwonię kupiłam jako mulutką siewkę (była jeszcze zielna) w szkółce, która ma hodowlę piwonii krzewiastych, nie wiedziałam co mi się trafi. Sadzonki odmianowych są strasznie drogie.
Byłam mile zaskoczona, bo już w trzecim sezonie zakwitła, myślałam, że będę musiała dłużej czekać.

A powiedz mi czy nie wymarzają ci piwonie krzewiaste??? Jak je zabezpieczasz zimą?
Kolorowy ogród na piasku 16:36, 15 lip 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Kolorowe rabaty 16:34, 15 lip 2012

Do góry
Monika352 napisał(a)

Przepiękny ten tytoń .. taki delikatny, biel jest jednak niezawodna.

Lubię biel bo "ścieci "w mroku
Pozdrawiam cię Monika352
Ogród w budowie - nieustającej 16:32, 15 lip 2012

Do góry
Funkie nadrabiają zatem w tym miejscu, skoro hortensje zawiodły:

A tu jest nowa rabata, co miała być żółta ( no, żółto-pomarańczowa z białym), ale nie miałam co zrobić z daliami ( kolorowymi - wiadomo) i posiałam tam też maki ( podziękowania dla Wawika). Ale za rok będzie inaczej, na pewno.

Maki też ładne, a że nie chciały być żółte...:

... tak jak te nowe kosmosy:

To jest chyba kosmos siarkowy, nigdy wcześniej go nie miałam:

Kolorowy ogród na piasku 16:29, 15 lip 2012

Do góry

Trawnik angielki mamy jak jest mokra wiosna lub jak ubiegłoroczne lato, kiedy trudno było wykosić suchą trawę.
Nasz ogród żyje dzięki naszemu stawowi. Nad stawem mamy pompę ze studni głębinowej i silnik
trójfazowy, podają wodę do górnej części ogrodu. Część rur wkopaliśmy, a część węży jest na powierzchni i w czasie podlewania częściowo musimy przesuwać zraszacze, by podlać cały ogród (oczywiście tylko tę górną część, gdzie jest piasek suchy). Jednocześnie chodzi osiem pryskaczy.
Nasz majowy trawnik

Niestety te węże są widoczne na wielu zdjęciach, ale pracujemy nad tym jeszcze by je trochę ukryć, nie zwijając za każdym razem, bo nieraz jest konieczność codziennego podlewania.

i zdjęcie z dedykacją dla Danusi - Elfe w towarzystwie agapanta

Przepięknie w tym ogrodzie!! Ależ musi pachnieć! Szacuneczek dla Gospodyni
Kolorowy ogród na piasku 16:29, 15 lip 2012

Do góry
Dzidka napisał(a)
Kolejny już raz przysiadłam na fotelu

by móc napawać się pięknem nasadzeń.

viva napisał(a)

Dzidko, proszę posiedź sobie trochę w foteliku i odpocznij tak się przecież naganiałaś po angielskich ogrodach, musisz być zmęczona
Ciekawa jestem skąd wiedziałaś, że z fotela jest widoczna ta rabata , przesuń się tylko troszkę bliżej schodów, będzie lepiej
Biało-Fiolet 16:26, 15 lip 2012

Do góry
bialofiolet napisał(a)
A tutaj czosnki nocą

oj śliczne , śliczne ..
Kolorowy ogród na piasku 16:23, 15 lip 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

i liliowców, może trochę mniej zwykłych, ale też bezimiennych

Witam, tylko chciałam zajrzeć, ale muszę Ci pogratulować pięknych liliowców i oczywiście cudownie kolorowych rabat z liliami.
Robią wrażenie

Elizo, dziękuję , masz swój wątek ?
Powojnik - Clematis 16:22, 15 lip 2012

Do góry
Gipsy gueen czy coś takiego - zdjęcie 2011r. w tym roku jeszcze u mnie nie zakwitł, ale pąków i liści ma niesamowite ilości wiec spodziewam się dużo lepszego efektu niż tez na zdjęciu.
Ogród w budowie - nieustającej 16:22, 15 lip 2012

Do góry
Ogródek między domami nie lśni niebieskościami hortensji w tym roku:

Niebieskich hortensji jest pięć na krzyż, no może z siedem.

Na drugi krzew trzeba będzie dłużej poczekać, bo jakoś słabiej rośnie od sąsiada, ale po zimie został mu tylko jeden pęd:
Kolorowy ogród na piasku 16:21, 15 lip 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)

Marto, Magdo, witam i zapraszam,

Jasiu, rzeczywiście piwonie to mój kolejny konik, dużych kęp mam kilka, reszta to młodzież, trzeba poczekać, żeby móc je podziwiać. Pełne też mi wylegają i muszę je podwiązywać. Ubiegła wiosna była u nas bardzo sucha i piwonie nie wyrosły wysokie, dlatego tak stoją.
Mam też piwonie krzewiaste, a ostatnią moją miłością są piwonie pojedyncze.

Krzewiasta NN

Krzewiasta NN

Claire de Lune

Bowl of Beauty

ale piekne piwonie gdzie mozna kupic sa odlotowe

Witaj Kondziu

Te piwonie są akurat kazda z innego źródła, pierwsza kupiona na targowisku od przypadkowego sprzedawcy, druga wysyłkowo ze szkółki, jako siewka, Claire de Lune na allego, a ostatnia w sklepie ogrodniczym.
Sam widzisz, że miałam sporo szczęścia jak na tak przypadkowe zakupy, bo uroda piwonii zadowalająca
Ogródek Anity 16:20, 15 lip 2012

Do góry
Nie miałam gdzie przesadzić funkii- bo cienia u mnie jak na lekarstwo- więc pozostał mi tylko kawałek za garażem, między szmaragdami... I jak to wygląda?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:19, 15 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam gdzie sadzić, ale będę dosadzać

Na płocie obok szkółki rósł sobie taki powojnik, bardzo ładny kolor i pełne kwiaty. To Clematis Purpurea Plena Elegans.

Też mam tego CUDACZKA, ale nie taki dorodny dopiero w tym roku sadzony, jednak poczekam, poczekam i może też sie takich ślicznych kwiatków doczekam!! Serdecznie pozdrawiam Monika
Ogród w budowie - nieustającej 16:16, 15 lip 2012

Do góry
Aleja róż odrasta, powoli, ale jednak jest czerwono i różowo:

A tu M-me Izaak Pereire, dostała podpórkę, bo na rabacie "położyła się":

Agastache rozrosło się od zeszłego roku, czekam aż zakwitnie białe, wysiane z nasion, wszystkie są od Łucji:

Już dawno nie miałam czarnuszki, jest przeważnie biała...

... trafia się błękitna:

Na lebiodce (oregano) urzędują pszczoły i motyle, aż miło patrzeć.

Witajcie w Wyżełkowie 16:16, 15 lip 2012

Do góry
Jabeska napisał(a)
Pani Pękata, aż się zarumieniła Dziękuję w jej imieniu. Są dwie takie donice przed wejściem, troszkę się różnią, bo nie zauważyłam, że sprzedawca pokazywał mi dwie różne, różnice są niewielkie.

Przepiękne wejście do domu.. wszystko takie gustowne i ładne. Podziwiam !
Witajcie w Wyżełkowie 16:11, 15 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Pani Pękata, aż się zarumieniła Dziękuję w jej imieniu. Są dwie takie donice przed wejściem, troszkę się różnią, bo nie zauważyłam, że sprzedawca pokazywał mi dwie różne, różnice są niewielkie.

bardzo mi się podoba front twojego domu i obejście wokół niego, wspaniale i oryginalnie
a w te donice przy pergoli, to może powojniki i kule bukszpanowe

Do pergoli prowadzi bukszpanowa ścieżka, więc bukszpany będą na pewno tylko, że w tych donicach to nie bardzo, bo nie będzie ich widać a poza tym nie będzie jak przycinać, bo trzeba by było za każdym razem rozbierać te kratki. Myślę, że jeszcze wsadzę dwa bukszpanowe stożki przy ścieżce wewnątrz pergoli Będzie po Ogrodowiskowemu - jak to Danusia mówi. No i powojnik obowiązkowo na kracie za ławeczką. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam Cię cieplutko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies