Ogród nie tylko bukszpanowy - część I
08:10, 08 lip 2011
to taki album?
Danusiu, własnie jestem na etapie negocjacji z mężema że beczka bedzie koronkowa na na bank
Powiedz mi jeszcze kochana czy ta nasza hortensja duza, którą razem kupowałyśmy ( Ty 2 szt) tez kwitnie Ci na mocny róż ? Bo może to taka odmiana a ja sie meczę z zakwaszaniem
Danusiu pisałaś w moim wątku o cięciu derenia na kształt płaskiej kuli. Masz może w swojej kolekcji jakieś zdjęcie poglądowe ? Przycięłabym berberysy i tawuły które mam w swoim ogrodzie
Jolu, tunbergia wyrasta do 1,5 metra, więc może zasil ją czymś dla balkonowych i wtedy troszkę jeszcze podrośnie. Przeniesiona do pomieszczeń jesienią przed przymrozkami będzie jeszcze kwitła (spóźnione kwiaty).
Wszyscy zazdroszczą Danusi pomysłów i ogrodu a ja chyba zacznę zazdrościć tego co te pomysły realizuje. Widziałam ten detalik ze starych niemieckich dachówek w ogrodzie Babci Jasi ... przecudny.
![]()
udało sie
a co powiesz o tym egzemplarzu.....
Tak wyglądał w ogrodzie
![]()
![]()
![]()
No to ja tnę i tnę ostatnioOby to moim roślinkom służyło
I pytanko - czy tuję brabant mogę próbować strzyc z w spiralkę, czy jest za rzadka? Mam takie 3 egzemplarze w żywopłocie - wszędzie obsadzone kolumnowe i trafiły się 3 brabanty i teraz mocno odstają od reszty, dlatego chcialabym je uformować w spiralkę i przesadzić. da radę?
I ten "truskawkowy" co zapach po całym ogrodzie się roznosi
![]()
![]()
![]()
Słuchajcie ja już sama nie wiem, ale mówiłam o tym, żeby nie robić kopczyków na zimę z kory.
Ja trzymam się wersji próchnicy odkwaszonej, a kopczyki z ziemi najlepiej chronią.
W ogrodach stosujemy korę jako ściółkę na całym ogrodzie wyłączając róże, które ściółkujemy próchnicą odkwaszoną lub kompostem. Kora powinna byc przekompostowana, nie świeża. ponieważ zabiera azot z gleby.