Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

monteverde 11:48, 07 lip 2011

Danusia ma rację , kiedyś stary ogrodnik powiedział mi ,że rośliny lubią cięcie i żeby się tego nie bać, krzewów nie oszczędzać i ciąć one się odwdzięczą, oczywiście ciąć o odpowiedniej porze)
annka 11:55, 07 lip 2011

Wszyscy zazdroszczą Danusi pomysłów i ogrodu a ja chyba zacznę zazdrościć tego co te pomysły realizuje. Widziałam ten detalik ze starych niemieckich dachówek w ogrodzie Babci Jasi ... przecudny.
annka 12:01, 07 lip 2011

A co do cięcia to rośliny to naprawdę lubią chociaż ludzie myślą odwrotnie. Ogród mojej babci zakładał ogrodnik który zajmował się ogrodem pałacowym branickich. Nasadził pełno bukszpanów. tamaryszków itp. Miał na to pomysł ale trzeba było konsekwencji żeby było pięknie. Niestety było tak dopóki rośliny się nie rozbujały. Z czasem zaczęły walczyć o światło. Ogród zdziczał bo babcia nie pozwalała przycinać. Kiedyś odchorowała zmasowany atak mojego ojca z piłą więc rodzina dała za wygraną.
Ana 12:05, 07 lip 2011

No to ja tnę i tnę ostatnio Oby to moim roślinkom służyło

I pytanko - czy tuję brabant mogę próbować strzyc z w spiralkę, czy jest za rzadka? Mam takie 3 egzemplarze w żywopłocie - wszędzie obsadzone kolumnowe i trafiły się 3 brabanty i teraz mocno odstają od reszty, dlatego chcialabym je uformować w spiralkę i przesadzić. da radę?
monteverde 12:50, 07 lip 2011

lepiej na prostokąt)
Sebek 18:17, 07 lip 2011

Ja dzięki Wam jestem za cięciem roślin - lepiej wyglądają
gaby3003 00:32, 08 lip 2011

gardenarium napisał(a)
I ten "truskawkowy" co zapach po całym ogrodzie się roznosi

,
Danusiu jaka moze byc róznica pomiedzy tymi roslinkami
Gardenarium 00:33, 08 lip 2011

To jest ta sama roślinka co kupiłam w Anglii. Taką miała metkę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 00:34, 08 lip 2011

Ana napisał(a)
No to ja tnę i tnę ostatnio Oby to moim roślinkom służyło

I pytanko - czy tuję brabant mogę próbować strzyc z w spiralkę, czy jest za rzadka? Mam takie 3 egzemplarze w żywopłocie - wszędzie obsadzone kolumnowe i trafiły się 3 brabanty i teraz mocno odstają od reszty, dlatego chcialabym je uformować w spiralkę i przesadzić. da radę?

Za późno, można próbować młode, ale tuje generalnie starzeją się szybko i ogałacają. Cis i bukszpan na takie figury jest najlepszy.

Instagram Ogrodowiska
gaby3003 00:40, 08 lip 2011

nie umiem wstawic zdjecia z mojego folderu.....cos nie wychodzi...