Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:53, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
W drugim lustrze

piękne są. z jakimi hostami najlepiej komponować niebieskie hosty?pisałaś ostatnio że lubisz Sum&Substance?btw na mnie też zrobiła pozytywne wrażenie. doniczkę docelowo to dla nie chyba potrzeba przeogromną
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:15, 06 lip 2011

Do góry
Anetko, moi Panowie też się naprzerzucali roślin w ogrodzie, ale cierpliwi są i uczynni i nie dyskutują. Chce szefowa, ma szefowa Koniec kropka. Dobrze mam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:13, 06 lip 2011

Do góry
alinak napisał(a)
ale wstyd ,a ja chciałam sobie kupić takie nakolanniki jak fliziarze mają . a tu takie gadżeciki szefowa przedstawia. Danuś a to w ogrodniczym ,czy z wysp nabytek

To z cudownego sklepu u Davida Austina

Grzechem by było nie mieć czegoś z motywem różanym

Ogródek Agam 14:06, 06 lip 2011

Do góry
agam napisał(a)
Tak jak wcześniej pisałam na rabatce przed tujami posadziłam dwie hortensje "Limelight" i dwa derenie. Obok jodły dereń "Elegantissima" i drugi obok perukowca "Ivory halo". Czekam na przesyłkę miskantów "Gracillimus", bo w okolicznych ogrodniczych nie mają.

Nie ma jeszcze kory.

Tutaj na brzegu chyba by się jeszcze zmieściły bordowe żurawki.

Ja też jestem za płaską kulą derenia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 13:01, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Witaj Anetko w moim ogrodzie, ale się musiałaś naprzerzucać stronek

Cieszę się, że spodobało się to co robię. Moje rady wielu osobom pomogły, więc zapraszam do założenia własnego pamiętnika ogrodowego, nawet jeśli masz tylko miejsce na ogród. Wtedy wiele osób się włączy w rady i pieski jakoś może da się ogarnąć" , wydzielić, żebyś mogła cieszyć się ogrodem Zapraszam do nas.

Danusiu przeglądanie tych stron to czysta przyjemność. Wczoraj przedstawiłam mojemu mężowi swoje nowe pomysły na zmiany w ogrodzie jego mina bezcenna.I pytanie znowu? Tak bym chciała żeby to było juz ostatni raz bo martwię się o kondycję roślin przesadzanych kolejny raz.
Powoli dojrzewam do tego, że pomoc mi się przyda... o tak. Zwłaszcza, że atmosfera na tym forum jest bardzo na tak.
Cis - Taxus 12:20, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

a kiedy ja mogę go uciąć Danusiu???

Ja tnę po posadzeniu także.

Tnij nawet teraz, do końca lipca. Ale oprócz cięcia chyba mu potrzeba lepszej ziemi, albo polej nawozem w płynie "dolistnie" i doglebowo, musi ruszyć. Ja swoje cisy podlewam Florovitem rozcieńczonym nieco mniej niż na opakowaniu zalecają.
Możesz obkopać mu ziemię dokoła i nakłaść kompostu również.

O będe cięła i zrobie jak mówisz....a co do nawozu mam ze skrzypu lekko zakwaszający i gnojówkę z pokrzywy czy któreś nadaje się?
A taki długo działający top do iglaków jak inne?
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 11:43, 06 lip 2011

Do góry
Donice są fajne, z różowymi jeszcze nie miałam do czynienia.

Trawy białe ("Variegatus" lub cienkoźdźbłowe ("Gracillimus") pięknie by w nich wyglądały.
A jeszcze lepiej purpurowe kordyliny podsadzone białymi i granatowymi kwiatami i zielonym bluszczem.

na zdjęciu kordylina australijska i aukuba. Aukuba nie pasuje do takich donic.

Do różowych pasują też srebrne liście (kocanki o szarych liściach) jako wypełnienie i jakieś kwiaty np mocne bordo, albo subtelnie : białe.
Dekoracje wejścia, tarasów, furtek... 11:38, 06 lip 2011

Do góry

"Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Czy Pani w ogóle nie śpi?
Zdjecia zrobię, jak się trochę rozpogodzi.
Donice są takie:
http://www.markus-sklep.celtur.com/p205,ed106-doniczka-pure-soft-high.html

rozmiar 50/90, 2 szare i 2 różowe.

Gabriela"
Krzewy liściaste szczepione na pniu 11:33, 06 lip 2011

Do góry
Zajrzałam dokładnie w środek korony, one są formowane od małego.
Ja taki krótki pieniek z kulką także u Mamy mam. Sama go wyprowadziłam Wys. pnia około 0,5 m..
Znalazłam taki egz. i poskubałam wszystko do góry i potem z tych górnych kępek przycinałam i zagęszczało się. Teraz kulka jest już spora (średnica około 0,5 m).
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:23, 06 lip 2011

Do góry
coli napisał(a)
a mojej hortensji bukietowej Unique zolkna liscie. Czesc jest pofalowana i z brazowymi kropkami albo dziurkami. Co jej jest? Czy PH gleby jest za malo kwasne? Podlalam ja ostatnio woda z siarczanem amonu (1 lyzeczka na 5l). Jak czesto moge tak podlewac?

Zobacz czy nie żeruje jakiś szkodnik. Przędziorek jest prawdopodobny

http://www.e-ogrodek.pl/choroby_roslin/choroba/3134,przedziorek-chmielowiec-przedziorki-tetranychus-urticae-koch
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:21, 06 lip 2011

Do góry
W pierwszym roku trzeba dobrze podlewać. Jeśli już się zadomowi będzie szukała wody głębiej.
U mnie część Limelight rośnie w pełnym słońcu pod murem, a część w półcieniu. Te słoneczne są mocniejsze i wielkie krzaki.

Jak przyciąć modrzewia? 11:11, 06 lip 2011

Do góry
W celu rozkrzewienia przycinamy wiosną, a potem tylko raczej ograniczamy gałązki, które wchodzą gdzieś na inne rośliny lub przeszkadzają.
Brązowienie iglaków 11:07, 06 lip 2011

Do góry
coli napisał(a)
A ja mam problem z thuja wschodnia Aurea Nana. Czy to mozliwe, ze spalilo ja slonce jak byla mokra (zraszacz troche ja polewa)? Psa nie mam, a kot tak wysoko chyba nie da rady

Odsyłam Cię do obszernego materiału, chyba tutaj jest rozwiązanie problemu.
Wg mnie to choroba grzybowa zamieranie pędów.

http://iglaki.agrosan.pl/chor.htm
Brązowienie iglaków 11:05, 06 lip 2011

Do góry
ela napisał(a)
Moja sosna na pniu wygląda tak

Opryskałam roztworem siarczanu magnezu, również podlałam, czekam i trochę się martwię.

Ona wygląda na to, że albo była zalana (mokry grunt, stała w wodzie), albo posadzona byłą ze zbyt małą bryłą (kopana) i teraz zamiera. Ja też się martwię
Cyprysik na pniu 11:02, 06 lip 2011

Do góry
Rzeczywiście nie ma tego szkodnika na liście, ale ja stosowałam i zginęły, ale może to przypadek był, bo mokra pogoda była a one lubią suche powietrze.

Popatrzyłam po swoich ściągach i podaję kilka środków działających na przędziorki (ale też różnie)

Magus, Talstar (temp. poniżej 18 stopni), Polysect, Nissorun.

Jeszcze Zolone 350 EC - chyba układowy preparat najbardziej skuteczny.

Przędziorki są uciążliwe, często wracają.
Raczej bez chemii nie da rady z nimi wygrać. Najbardziej wrażliwe są świerki białe w odm. np. Conica.

Cis - Taxus 10:48, 06 lip 2011

Do góry
Jagna napisał(a)
a kiedy ja mogę go uciąć Danusiu???

Ja tnę po posadzeniu także.

Tnij nawet teraz, do końca lipca. Ale oprócz cięcia chyba mu potrzeba lepszej ziemi, albo polej nawozem w płynie "dolistnie" i doglebowo, musi ruszyć. Ja swoje cisy podlewam Florovitem rozcieńczonym nieco mniej niż na opakowaniu zalecają.
Możesz obkopać mu ziemię dokoła i nakłaść kompostu również.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:48, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pochwalę się swoją poduszeczką do klękania podczas pielenia albo sadzenia. Materiał jest ceratowy, nieprzemakalny

Poduszka pod kolana słodziudka, taka akurat dla kobietek I to w różyczki
Ja myślałam, że u Ciebie Danusiu nie ma suchych gałązek na tujach . Dlatego nawet nie wspominałam nigdy, że tez skubię co jakiś czas. A to jednak wszędzie trzeba robić z tym porządek, aby było estetycznie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 08:55, 06 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nom, ładny, byłam nawet zdziwiona
U mnie lało w nocy, teraz ?.... jakoś takoś ciemno...

Ha - ma się ten gust. Gdybyś wiedziała po ilu ja się sklepach uchodziłem co by znaleźć prezent odpowiedni
U mnie nad ranem nie padało a teraz leje.

Nasz przydomowy ogródek 08:54, 06 lip 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Zbyszku, a jak Krysia znosi remont? Wiem, że kobiety takie bałagany bardzo złoszczą.
Ja 5 lat mieszkałam na placu budowy z wykonawcami to wiem ile nerwów mnie to kosztowało.
Zbyszek to "niespotykanie spokojny człowiek jest" a Krysia? Chyba też

Danusiu Krysi najbardziej dokucza pył i kurz . Tak to jest siła spokoju ale od czasu do czasu .........
Najgorsza jest ta pogoda - wszystko się przeciąga w czasie. Ale podobno ma się zmienić od piątku. Zobaczymy. A wszystkie trudne sprawy związane z remontem staram się brać na siebie.

ładnej pogody życzę i szybkiego finału
pozdrawiam
Mój przystanek:Szkocja 08:36, 06 lip 2011

Do góry
Agnieszko, piękne petunie pełne i kompozycje z kordylinami.
Róże cudowne. Byłam u Austina dopiero co, ale jeszcze nie mam relacji zrobionej, za to zdjęć róż - tysiąc co najmniej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies