a tu moja tymczasowa rabata pod murem czyli walka z chwastem głównie przy pomocy jednorocznych
to najwyższe to słonecznik ogrodowy, po prawej - wygląda trochę jak koper ale to kosmos ) narazie nie kwitnie, ale wyrósł bardzo wysoki ) a w nóżkach są różne niższe kwiatuszki, narazie kwitną tylko te białe (chyba gipsówka??)
Witam Was ozięble oczywiście z uwagi na te afrykańskie temperatury (dzisiaj u mnie w cieniu ok. 40 stopni - SZOK!)
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny i miłe słowa ten odcinek Mai będzie dla mnie wspaniałą pamiątką naszego spotkania na Święcie Róż u Danusi
Niestety przez te upały prawie w ogóle nie bywamy na działce, jedynie późnym wieczorem żeby podlać rośliny u nas patelnia, nie ma żadnego cienia, nawet 3 metrowy parasol nie pomoże na taki upał czekamy na ochłodzenie
Poza tym w najlepsze ryją nornice ( np. żurawki czy małe bukszpany same wychodzą do góry ( muszę coś z tym zrobić.
Nieustannie walczę z niejakim powojnikiem chyba polnym, który rozrasta się jak szalony i równie szybko odrasta po wyrwaniu (( nie wiem co z tym robić zauważyłam, że jest tylko na rabacie graniczącej przez siatkę z zachwaszczoną działką
Chociaż na mojej działce są byliny to jednak bazą są krzewy. Pokażę kilka z nich..
Tawuła Godenmound, nieduża kulka, z daleka rzuca się w oczy.
Tawuła Crispa, nieduża, ale moim zdaniem ma najładniejsze kwiaty z tawuł. Intensywnie różowe.
Tawuła tawuła Little princess u mnie drugi rok.
Śnieguliczka, dzisiaj rzadko spotykana w ogrodzie. U mnie jest i na razie nie ma z nią kłopotów.
I jeszcze jeden krzew, krzewuszka Caricature. U mnie 3 rok, ale jeszcze nie kwitła.