Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród... reni 15:29, 02 lip 2012

Do góry
Widzę, że tu tyle dobrych duszyczek to może pomożecie.

Chcę zrobić porządek z tym

mam tam posadzone
1.hortensja 'Vanille Fraise
2.rhodendron hybr. Cunningham,s White
3. rhodendron hybr. Roseum Elegans
4.dwa peris jap. Forest Flame
5.tawułki
6.hosty
7.krzewuszka weigela bristol
8.lawenda
9. floksy -były
? krzew z jabłuszkami- był

Najbardziej zależy mi aby odsłonić się od sąsiada nasze domy są blisko siebie... floksy zostaną przesadzone, a w to miejsce myślałam o tujach ale nie wiem czy to dobry pomysł, lawenda też zostanie przesadzona i tak są tylko trzy krzaczki, a co z resztą?
No i chyba ten płotek do likwidacji

Chciałabym połączyć tą część z tym... aby była jakaś spójność
Posadziłam tam wierzbę smoczą za nią jest tuja która już była, bliżej oczka liliowce, hosty
No i rosną tam dwa duże świerki, mniejszy będzie jesienią wycięty, a duży w miare możliwości przycięty

i z prawą stroną... po poprzednich właścicielach został jakiś niski iglak, bukszpan i chyba sosna... wybaczcie ale ze mnie ogrodnik- amator i nazw nie znam

Nie wiem czy to dobra pora na zmiany ale jak by co to będę miała czas na zorganizowanie wszystkiego

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:23, 02 lip 2012

Do góry
i mam białą też, no wyszły mi barwy narodowe, a nie pamiętałam, że ją mam
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 15:16, 02 lip 2012

Do góry
Narysowałem dla Ciebie tego skalniaka. Nie wiem czy to jest to co chcesz, ale coś tam mam

Mam nadzieję, że się domyślisz Tylko skoro jest to skwar to najlepiej zamieniłbym hosty albo na trzeci kolor żurawek, ale tam gdzie napisałem, że trzeci kolor żurawek byłaby lawenda. Nie wiem ile masz tych niskich iglaków żółtych, napisałem 5

zielonych żurawek dałem 7, bordowych 5, kostrzewę podziel i nie wiem ile i wyjdzie - żeby było gęsto, ale żeby też było żwirek widać. No i między żurawkami dałbym coś wysokiego - może trzmieliny na pniu - albo kule z bukszpanu
Rododendronowy ogród. 15:13, 02 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Wiadomo, Danusia była gospodarzem imprezy i jej też gratulowałam
a roślinka rozpoznana, to trzykrotka, ale ja takowej nie mam, więc może ona od Roberta; Aga pisała, że bardzo sie rozłązi, u mnie w wątku

Ja mam niebieską trzykrotke ale jest nieco inna , tak wygląda

Marzy mi się Siedlisko.... 15:07, 02 lip 2012

Do góry
Diano,roza333,popcarol jak miło, że zajrzałyście.

Karolino, ja też nie wiedziałam, dla mnie trochę już za duża jak na brzeg rabaty, ale znowu pasuje mi tam jej kolor.W przyszłym roku spróbuję ją trochę przyciąć jak już wypuści pierwsze listki, może to coś da i będzie mniejsza.Tylko z tego co pamiętam to po przycięciu,te następne listki są takie malutkie, jakby miniaturki i to też dobrze nie wygląda.No zobaczymy czas pokaże.
A przy placu chcę wymienić trzmieliny nie tawuły, te bardzo lubię. Chociaż jak tak patrzę to teraz już tak źle nie wyglądają,chyba się wzięły bo je postraszyłam, że je wyrzucę.Tak to teraz wygląda.

A to moje ostatnie zakupy (Diano wreszcie wsadzone) na razie na miejscu tymczasowym, a na wiosnę zastąpią hortensje ogrodowe, które kwitły tylko w pierwszym roku po posadzeniu niestety, teraz już trochę za późno je wyciągać.A może też się wystraszą i zaczną kwitnąć.
Od prawej w drugim rzedzie Hortensja drzewiasta INVINCIBELLE, Hortensja bukietowa LIMELIGHT, Hortensja bukietowa MAGIC FIRE

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:05, 02 lip 2012

Do góry
viva napisał(a)

i lecimy lawendowo-liatrowo; pewnie już wszyscy maja dość po liliowcach

Irenko, czekałam na kwitnace łany Twojej lawendy pod jałowcami, jest cudnie
Moja choć z opóźnieniem ale odbiła po zimie i też może się doczekam kwiatów

na pewno się doczekasz; wyobraź sobie, że odbiły te moje powojniki, które spisałam na straty, liczę nawet na kwiaty a lawendę jeszcze będę dosadzać, bo chwilowo, póki domek robią, nie mogę, bo zadepczą; jak tak dalej pójdzie, to będę miała same lawendy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:59, 02 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
i lecimy lawendowo-liatrowo; pewnie już wszyscy maja dość po liliowcach

Irenko, czekałam na kwitnace łany Twojej lawendy pod jałowcami, jest cudnie
Moja choć z opóźnieniem ale odbiła po zimie i też może się doczekam kwiatów
Mój jesienny ogród 14:59, 02 lip 2012

Do góry
Robert chciałam Cię spytac czy masz taka roślinke jak na zdjeciu . Rosła z hostą ale nie pamiętam czy tą od Ciebie czy od Irenki. Ona nie wie co to jest więc moze to z Twoją hostą było. Masz coś takiego? Jeśli tak to co to jest? Trzykrotka???

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:54, 02 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Pieknie masz Irenko, bardzo mi się podoba ale mam tez pytanie. z hostą przysłałaś malenką roślinkę. Ja ja posadziłam i zakwitła jednym malutkim kwiatkiem któremu brak chyba jednego płatka. Czy to trzykrotka? Masz taka niebieską?

ale mi klina zabiłaś!! ale wydaje się, że to będzie miodownik royal, ma mieć niebieskie kwiaty, zobaczymy

A może to nie przy Twojej hoście było tylko Roberta? Już sama nie wiem ale jak i Ty nie wiesz to trzeba by jego spytac bo już sama nie pamiętam przy której to było. Tawułka cud miód i orzeszki, coś dla mnie bo lubię czerwień.
Kolorowy ogród na piasku 14:53, 02 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)

zdjęcia z innej części ogrodu

peruczki

Wysłałam wiadomość...podskoczyło mi do góry i przez moment sie przestraszyłam, że jestem na swoim wątku a nie na Twoim....... ten widok mamy prawie identyczny....... Tak to potwierdza teorię, że Twój ogród jest w moim guście bonawet miescami udało się nam go stworzyć podobnie....... z tyłu choinki, z przodu perukowce, krzewuszka weriegata i pęcherznica...... Tylk perukowiec u mnie jest po prawej a gdzie perukowiec jest rh...... a pod krzewuszką hortensja.....

No tak Aniu, kompozycje bardzo podobne, bo mamy duże ogrody i możemy sobie pozwolić na duże krzewy.
Ze swierków mamy cały żywopłot, przed nimi żywopłot z pęcherznic, a przed nimi u mnie jest dereń Elegantisima.
Nie mam tam hortensji, bo tak jest bardzo sucho, z przodu rośnie niski jałowiec
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:47, 02 lip 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Pieknie masz Irenko, bardzo mi się podoba ale mam tez pytanie. z hostą przysłałaś malenką roślinkę. Ja ja posadziłam i zakwitła jednym malutkim kwiatkiem któremu brak chyba jednego płatka. Czy to trzykrotka? Masz taka niebieską?

ale mi klina zabiłaś!! ale wydaje się, że to będzie miodownik Blue Velvet Royal, ma mieć niebieskie kwiaty, zobaczymy
pachnąca, miododajna roślinka
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 14:47, 02 lip 2012

Do góry
Diana napisał(a)
Ostatnio walczyłam z rabatą po lewej stronie wrzosowiska.......jeszcze troszkę kory brakuje i zrobię zdjęcia Nasadziłam się jak głupia22 żurawki, hakuro i wyrównywanie rabaty, kora..............zreszta sami wiecie ile to roboty...........
Pochwalę się czyms pięknym co ostatnio upolowałam..troszkę zniszczone.sama nie wiem czy malować czy właśnie takie maja urok-widac że długo stały na zewnątrz....nawet warstewka mchu na nich jest
oto moje kolejne ptaszyny zasiadły na wrzosowisku pod bukszpanem...są sporych rozmiarów!!! szer. ok. 35cm, wys.ok.18cm

udało mi się "złapać" taki widok szczerze mówiąc lawenda jest obecnie oblegana....
Zakwitły moje różyczki the fairy, mam ich 8 ,po 4 po każdej stronie jarzębiny pomiędzy nimi iglaki na pniu (żeby zimą nudno nie było) i z tyłu RH.Wszystko oczywiście w ramach z bukszpanu Jestem nimi zauroczona Oprócz nich jeszcze tylko jedna pomponella i róż więcej nie mam, stąd ta radość

Diana cudne te ptaszyny, skąd ty je wzięłąś?
ja bym ich nie malowała, maja swój niepowtarzalny urok

rabatka z różami piękna, jak tak patrzę na te ogrodowsikowe róże to pragnę mieć swoją
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:45, 02 lip 2012

Do góry
uwielbiam i strażacką czerwień, ogniście na tle zieleni lasu to wygląda

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:45, 02 lip 2012

Do góry

Kolorowy ogród na piasku 14:40, 02 lip 2012

Do góry
Lena napisał(a)
O raju ale śliczności - przepiękne róże w przepięknym ogrodzie

Dziękuję Leno, właścicielko pięknego ogrodu

Kolejne moje ulubienice

Angielka Falstaf i powojnik Betty Corning

Golden Celebration

Astrid Grafin von Herdenberg

To miała być Blanche Moreau ale jest pomyłka, muszę pomyślec co to może byc?

Moje poletko 14:40, 02 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)

Celina.... pierwsze foto z liliowcami po lewej ...co to za cudo????? Superaśny

Aniu chodzi o to ?

W Chorzowie na giełdzie kwiatów kupowałam duzo cebul lilii i facet coś mi dorzucił jako bonus a jak go zapytałam co to ?to powiedział"wiem ale nie powiem"
jak rozkwitnie cała to wrzucę foto bo faktycznie bardzo dziwna lilia wzbudza radość jak widać nie tylko moją

Tak....chodziło o tę lilię ...cudo

rzeczywiście cudo
ale i róże mnie zachwycają i to coś co przylazło ależ kolorowo
Moje poletko 14:37, 02 lip 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

A to nie będzie Gipsy Queen? http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/66082.html , Celinko wkleiłam linka, pooglądaj, a ta lilia to chyba Fatamorgana

Jeśli pylniki są żółtokremowe do zielonkawo żółtych, to bedzie Etoille Viollet, a gdy pylniki ma buraczkowe, to Gipsy Queen Poza tym Gipsy Queen jest powojnikiem wielkokwiatowym; śr. kwiatów 8-17, aksamitne, ciemnopurpurowe z trzema czerwonawymi zewnętrznymi paskami.
Etoille Viollet ma kwiaty mniejsze 5-10 cm aksamitne ciemnofioletowobłekitne do czerwonawopurpurowych pręgowanych, krawęzdzie ciemniejsze.

Ciekawa jestem, Celinko, który z tych masz. A może całkiem inny?

Basiu jade za chwilke i wszystko dokładnie obadam! jestem bardzo sama ciekawa i wrzucę info wieczorkiem.Zajrzyj koniecznie!

No obadałam i zmierzyłam Pylniki ma koloru cytrynowo -zielonkawe

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:36, 02 lip 2012

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 14:22, 02 lip 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
...kolorystyka lilii oryginalna..., piękna... nie widziałam takich...

dzięki Aniu wysokie na 1,2m!
a ja podejrzałam twoje cięcie tawułek i widzę, że takim samym sprzętem to robimy

i kwitnie ten, co był na straty
Ogrodomania Oli 14:18, 02 lip 2012

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies