Megi, kilka taczek rozwiozłam, ale do końca wakacji bedzie z tego zajecie, zwłaszcza ze moge robić tylko jak Karol ma drzemkę, bo dwójki biegajacych nie upilnuję. Jakie kolory tych Twoich kwiatków na zbyciu?
Kuriera jeszcze nie było, ale cyknęłam kilka host, które już u mnie rosną:
Beznadziejnie rosnąca, wsadzona z dwa miesiace temu Abiqua Drinking Gourd
Ta wykopana przez sprzedawczynię spod sklepu, u mnie od zeszłego roku, chyba Stiletto
I ta o której się naczytałam, ze jest beznadziejna i lepiej jej nie kupować, a u mnie rośnie najładniej White Feather z początkowo białymi listkami
Justysiu, przybiegłam do Ciebie z ogrodu Isi
Pięknie u Ciebie Ja już tu byłam kiedyś, ale wówczas nie było chyba jeszcze tak pięknie
Te dorodne drzewa nadają klimatu, i tak pięknie wkomponowałaś w nie nowe nasadzenia
Tę kulę cisową to przemilczę, bo słów odpowiednich mi z zachwytu zabrakło
Deski są drewniane A wzory - albo z serwetek, albo z papieru ryzowego. Te malowane są akurat lakierem satynowym, ale gdy robię pisanki to używam "tajnego" lakieru błyszczącego i jak do tej pory na wielkanoc sporo mi schodzi właśnie przez efekt porcelanki. A ostatnie - tak.
Idąc za ciosem pokazuję teraz drugą rabatę, brakuje jej świerków i szlifów. No i jakiegoś drzewka, myślę nad kolumnowym bordowym bukiem. Ktoś mi doradzi czy dobrze kombinuję?
Isia, Iwonko, cudna przemiana
Proste rabaty to strzał w dziesiątkę
I te nasadzenia, takie przymyśłane, pięknie
Co dałaś trawnikowi, ze taki zdrowy i zielony jest?
Ja jestem zielona odnośnie projektowania ogrodów. Jeszcze do tego roku nie miałam pojęcia o żurawkach ipt. Próbuję na wyczucie jakoś zorganizować swój ogród...co z tego wyjdzie - zobyczy się...
Tess właśnie odwiedziłam polecany ogródek - wcześniej tam nie byłam - śliczny
Co do grysu - mam w zanadrzu maleńki plan i myslę, że wyjdzie to nieźle. Ale w razie czego jeśli nie będzie to dobrze wyglądało - to zawsze idzie cosik pozmieniać..Metoda prób i błędów..
W ostateczności mam jeszcze jeden pomysł - już jakiś czas temu przyszło mi do głowy coś takiego
szare to grys granitowy
białe to grys dolomitowy
zielone kulki to bukszpany ( nie wiem czy dałoby się je zasadzić )
brązowe to kora lub węgiel drzewny
Dziewczyny, dziękuję za wpisy, już wyjaśniam, co i jak
Betko droga, różnorodność roślin jest spora, to mój problem, bo kocham prawie wszystko, jako sroka ogrodowa, ale większość z tych różnorodnych to bylinowe, a pozostałe jak na razie trzymają się określonych kategorii, przynajmniej próbuję to trzymać w ryzach, stąd też porządkuję ogród. Pomysł z podwójnym bukszpanem zbyt elegancki na moje poletko, chyba że poprowadzę jedną linię łącząc z już istniejącym szpalerem jako przedłużenie ?
Aniu, Princess Anne to żółto-waniliowa odmiana karłowa, ok. 30 cm wysokości, już 2 takie mam na tej rabacie, powyżej tych 3 planowanych, więc będzie grało, na szczęście u mnie nie przemarza, a za wrzosami rzeczywiście 3 Rh, już większych rozmiarów,
Miskant chętnie tylko jaki ? Z 30 wrzosów zeszłorocznych 5 poszło na straty, więc nie najgorzej, te limonkowe widoczne na drugim zdjęciu pod klonem palmowym też trafią na rabatę, naprawdę świetnie się mają, poniżej aktualna ich fotka
Moje kolejne hobby
A co tam - znam Was wszystkich tak długo, że pokażę kilka fotek.
Elu osłupiałam, ale masz poważne hobby!
Ja układałam kiedyś mozaikę taką na ogromną ścianę budynku w Japonii. Działo się to układanie w podwarszawskiej pracowni witrażu, kilka kosteczek moją ręką tam jest już w dalekim kraju, fajne wspomnienie tak mi się przy jubilerstwie nasunęło bo mój tata oba zawody jubiler i witrażownik wykonywał w swoim czasie...
ale fajne zakątki pokazałaś, Irenko
Obsadzenie wokół pnia z brunery i (mieczyków?) rewelacyjne
Myslę, czy by mieczyków na irysy nie zamienić i u siebie zastosować
Mogę skopiować to zdjęcie do siebie, jako inspirację, prawda?
Tereniu, cieszę się, że podoba się tobie; to są białe irysy i jak najbardziej kopiuj, czuję się zaszczycona
Irenko, ja też chcę streszczenia, jak Ania... Pisać petycję?.
Kiedy kwitną Twoje irysy?
Dokładam jeszcze rozrysowany plan - może teraz będzie łatwiej, przynajmniej mi
Tutaj widoczny lepiej róg działki, pod modrzewiem też pusto
przy modrzewiu wsadź zielono białe hosty, gdzie te 3 żółte kółka daj miscanty, chyba tam są rh też, Princess Ann to rh zółte?, u nas wrzosy mogą przemarzać