Zapomniałam wstawić jeszcze jedno zdjęcie - Leonardo da Vinci z owsem wieczniezielonym, na tle bukszpanowej kuli. To jest początek tej różanej aranżacji. Dojdą jeszcze alchemille i wysokie białe dzwonki.
Biało-fiolet dziękuję za miłe słowa i odwiedziny Podglądaj, jeśli jest co Grupko z Grabiami
Z Rozczochrańca stożek będzie na pewno. Tylko dzisiaj pada, a z tego co czytałam grzyby lubią wilgoć, to go zostawię na razie w spokoju.
Brązowa kulka na planie to tujka na kiju tzw. szczepiona , o taka jak tutaj:
Ma to w zamyśle jakoś logicznie kończyć dróżkę żwirową z bukszpanami Tujka będzie w bukszpanowej obwódce - na szerokość dróżki żwirowej. A za nią zacznie się rabata właściwa - czyli prosta Ciurkadełko byłoby za magnolią - zobacz tutaj na zdjęciu:
Nie dziwnie jakoś...?
Kupiłam na allegro chyba po 2,60 bardzo wczesną wiosną, ale to malutkie jak palec sadzonki były, w najmniejszych z możliwych wielodoniczek. Posadziłam do doniczek i pod folię zaniosłam, bo wtedy jeszcze przymrozki były. I tak mi urosła. Dla porównania przy okazji innych zakupów internetowych dołożyłam 2 szt. do koszyka w większych doniczkach po 6 zł. Zobacz jakie są dla porównania. One się chyba dopiero ukorzeniły w tych doniczkach. Ta druga się już rozszalała. Te w gruncie są z tych co sama podhodowałam.
Betysiu dzięki za odwiedziny i troskę przesyłam zdjęcie piwonii która się spodobała wstawiłam ostatni kwiatek w wątku, a Tobie zostawiam jeden z pierwszych, nie pamiętam odmiany gdzieś zagubiłam karteczkę czekałam na kwitnienie 3 lata
hortensja La Vesterival Anabell krzewiasta jarzmianka jeszcze piwonia różyczki
Kwiatki pięęęękne No i tyle mogę powiedzieć, bo oczywiście nazw kwiatów jeszcze nie opanowałam No dobra - to pierwsze to rdest????
drugie -to klematis - wiem, bo mam chociaż u mnie taki jednopłatkowiec jest, a u Ciebie prawie jak róża
trzecie - hortensja Limelight?
czwarte - ??? poległam
piąte - Pelaśka. (dlaczego moja nie zakwitła....? wszystkie pąki jej spaliło, nie zdążyła się rozwinąć....)
szóste - nie wiem, ale muszę to mieć
Tak wyglądają nasadzenia runianki. Zbyt matematycznie do tego podchodzę. Ostatnio sąsiad przechodził i pytał jaki napis z nich układam, bo Euro już nieaktualne za chwilę będzie
Ale te patyki rzucają się w oczy na zdj. Część już wyzbierałam, a tu tyle jeszcze.
Madziu, a co za smutki cię dopadły!
Nie patrz, że dzień ponury, bo on tylko chwilowo i potem będzie pięknie
kwiatucha ci zostawiam lubisz je trącać, jak plewisz....
Irenko to tylko chwilowy spadek formy ...dzisiaj jest OK dziękuję za kwiatuszka
Wymieniłąm graby na żywe. Niewiele widać jeszcze, ale wprawne oko zauważy kikuty obok kuli, to te wykopane nieżywe, a przed nimi jeden żywy widoczny.
Carex montana mnie zaskoczyła, wypuszcza więcej niż miała w doniczce przed podzieleniem. Jeszcze w tym sezonie zapowiada się widoczny efekt!!!
Chwasty już się pokazały
Mój klonik też zachorował.. Jak poobcinam uschnięte liście, będzie łysy.
M. go przesadził pod Rozczochrańca, bo myśleliśmy, że prażące słońce go spaliło... Podlać go Florovitem?
Madziu, a co za smutki cię dopadły!
Nie patrz, że dzień ponury, bo on tylko chwilowo i potem będzie pięknie
kwiatucha ci zostawiam lubisz je trącać, jak plewisz....
Ewuniu! Witaj deszczowo "zDolnego Śląska". U nas paskudnie pada i jest zimno. Jak tak dalej pójdzie nasze pomidory zmarnieją...
W sprawie oczka zajrzyj do wątku Beki - Ogródek z psem. Ona będzie miała takie Danusiowe oczko. Trochę dłuższe, ale pomysł ten sam. Bardzo mi sie podoba takie rozwiązanie.
Witaj, witaj
Widziałam gdzieś instrukcję wykonania takiego oczka, u Beki właśnie chyba... Muszę poszperać..
Gdzie takie oczko usytuować...?... W tym miejscu po lewej byłoby ok?... Czy za daleko od tarasu???.. Bo to przecież dla nas ma być frajda..
Przy ogrodzeniu posadziłabym jako ścianę dla oczka tuje szmaragd, po boku oczka byłyby wyższe drzewka - Magnolia z jednej strony, buk szczepiony i mandżurska z drugiej... Byłoby ok?... Do tego jakieś trawy może.
A moze obok tarasu?.. Musiałabym Rozczochrańca przesadzić... a poza tym nie dziwnie by tak tuż obok było...? ... Komarów by to nie przyciągało..?... Bo ja uczulona jestem...