Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dziewięsił-czy ktoś ma o nim więcej wiadomości? 16:42, 27 lip 2012

Do góry
Borówcowy raj 16:26, 27 lip 2012

Do góry
To są żywotniki Irenko - thuja Danica.
A tutaj choć trochę moich byłych Anabellek:

Ogród... reni 16:14, 27 lip 2012

Do góry
Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 16:13, 27 lip 2012

Do góry
Chciałam Wam przedstwaić również mojego psa, który też próbuje pomagać mi w kopaniu ogrodu

Ogród amatora - proszę o pomoc 16:09, 27 lip 2012

Do góry
Na temat remontów coś nie coś wiem
tak jeszcze niedawno wyglądał przedpokój i kuchnia - totalna demolka

Jeszcze tylko łazienka jest w stanie surowym
- ale poszło na wakacje bo od 3 lat nigdzie nie byliśmy, wszystko w dom szło hehe
Rododendronowy ogród II. 15:50, 27 lip 2012

Do góry
asc napisał(a)

A ja dziękuje za życzenia mojej serdecznej koleżance i koledze

Aniu nie pokazuj już takich pieknych kwiatów bo moja reakcja jest stale taka sama. Co pokażesz to ja pisze: kup mi. Te też są śliczne ale raz spróbuje nie prosic o ich kupienie.Spróbuję...Buziaczki.

Bodziu.. tymi słowami lejesz miód ma moje serce..... nie tylko ja mam chciejstwa.. a t onic innego, że ze mnawszystko w porządku..... normalna reakcja... Zastanwiałam się czy to nałóg, czy brak samokontroli ..... bo co zobaczę to piękne i muszę mieć.... i kolekcja rośnie....
A leczo będie ,albo nie będzei.. wszystko zalezy od kucharki.. co wkońcu zdecyduje, ja się nie mieszam do garów Ja tylko podaj, przynieś, pozamiataj.... i to duże rysyko, że coś sknocę pomiędzy

a szanowna kucharka kiedy przyjeżdża???
Blaski i cienie nowego życia 15:24, 27 lip 2012

Do góry
Witajcie.
Dzisiaj w ogrodzie postanowiłam przysypać odnogę mojej dzikiej róży, aby ją rozmnożyć na przyszły rok. Zamiast tego zaczęłam kopać ziemię pod Żółtą rabatkę różaną -na początek będzie mała, ale z czasem chciałabym aby sięgała wzdłuż całego płotku.
I takie to efekty:

Zaczynam więc poszukiwania różane.A oto (poniżej) moja dzika róża. Niestety już przekwitła i trochę ją przerzedziłam. Nie ma okazałych kwiatów (małe białe płatki) ale ponieważ pięknie pachnie (wokoło w ogrodzie czuć z powiewem wiatru jej lekko słodki zapach) postanowiłam ją nie usuwać lecz pomnożyć na przodzie rabatki razem z lawendą, aby ochronić żółte róże przed opsikiwaniem przez mojego psa.

Prośba do HONOROWYCH DAWCÓW żółtych róż o pomoc w tworzeniu rabatki !

Dziękuję za zainteresowanie, Urszula
Borówcowy raj 15:19, 27 lip 2012

Do góry
vesper napisał(a)

Kulkowo:

Borbetko, mnie zachwyciły Twoje kulki tujowe i dlatego wczoraj posadziłam je u siebie w ogródku. Przystrzyżone wyglądają naprawdę elegancko. Stąd moje pytanie, jak o nie dbasz? Przeczytałam już, że robisz oprysk profilaktyczny, możesz napisać coś więcej, np. w jakim terminie i czym? Ja mam największe sukcesy w zasuszaniu roślin, stąd taka dociekliwość

Im bardziej odkrywasz przed nami swój ogród, tym piękniejszy mi się wydaje. Pokazuj więcej takich zakątków, bo jest się czym inspirować!

I jeszcze jedno pytanie, czy instrukcja cięcia cisa, to z książki "Przycinanie drzew i krzewów" Steve Bradley?

Pozdrawiam!

Vesper - kulki tujowe mają ok. 8 lat chyba (nigdy nie wiem) i w tym roku były cięte pierwszy raz. Te w sadzie sadziłam później i one jeszcze nie muszą być. Jestem bardzo zadowolona z tego jak wyglądają, bo po zimie było kiepsko. Zawsze i tak po opadach śniegu zimą latam z miotłą i otrząsam śnieg z nich. Nawiozłam je i ładnie się zagęściły, chociaż niektóre są łyse z boków lub dołu - zależy czy mają wystarczającą ilość słońca. Oprysk profilaktyczny robię na przełomie maja/czerwca i proszę o to ogrodnika, bo nie mam spalinowego opryskiwacza. Ten opryskiwacz ma taką dmuchawę, że w każdy zakamarek preparat dojdzie. Wolę zapłacić i mieć spokój. Potem jak widzę jakieś szkodniki to sama opryskam. Ogrodnik zawsze daje preparat Magus na przędziorki i jakiś przeciwgrzybowy, zmienia ten ostatni różnorako, ale zawsze jest to przeciwgrzybowy. Odpukać przez te lata tylko róże okrywowe, których już nie mam miały grzyba, reszta nie.
"Zasuszanie roślin" ? Ja jestem mistrzem w zasuszaniu domowych, dlatego prawie wcale ich nie mam ha, ha. W ogrodzie mam system nawodnienia z własnej studni, który "odpalam" kiedy chcę. Nie mam automatyki i mam to szczęście (i nie, bo są krety), że ziemia jest zawsze wilgotna. W tym roku podlewałam dwa razy tylko.
Vesper - masz pytania - chętnie pomogę, jeśli będę umiała, a ta książka to Denis Retournard "Cięcie i formowanie roślin".
Mój kawałek raju II 15:17, 27 lip 2012

Do góry
Monika352 napisał(a)
No a ja nie zauważyłam że Ania się przeniosła... juz pędzę wiec! Impreza się wczoraj udała To jedziesz ze mną Aniu 18 sierpnia? Pozdrawiam piątkowo M

Bardzo chętnie, jadę
Kolorowe rabaty 15:12, 27 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Miła to jest ciepłe zdjęcie wiem,że obiecałam cynie i rabaty,ale zdjęcia które udało mi się zrobić się nie udały ))))))))Prawda jest taka,że jak ja wychodzę na dwór to zawsze się napatoczy ktoś do pogaduszek i zaraz mrok i ze zdjęć dobrych nici
Zobacz u mnie jest tylko jedna ta hortensja,a u ciebie jest hortensjanka cała zobaczysz będziesz jeszcze rozdawać ))))))

kurcze, jedna, ale za to jaka!
spokojnie, masz czas, oby tylko kwutły do sfocenia
fajne miejsca w polskich zakamarkach pokazujesz, to lubię

To jest wsadzone rok temu,zobacz co będziesz miała za rok na swojej pięknej rabacie .Ja mocno ją przycięłam na wiosnę ...
Ogródkowy chaos u monitki 15:08, 27 lip 2012

Do góry
Monika, przepraszam, ale jak zobaczyłam tę fotę to musialam ją troszkę obrobić, jest PRZEUROCZA, taka w retro-stylu, cudna chwila zlapana w kadrze!

Kolorowe rabaty 15:08, 27 lip 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Miła to jest ciepłe zdjęcie wiem,że obiecałam cynie i rabaty,ale zdjęcia które udało mi się zrobić się nie udały ))))))))Prawda jest taka,że jak ja wychodzę na dwór to zawsze się napatoczy ktoś do pogaduszek i zaraz mrok i ze zdjęć dobrych nici
Zobacz u mnie jest tylko jedna ta hortensja,a u ciebie jest hortensjanka cała zobaczysz będziesz jeszcze rozdawać ))))))

kurcze, jedna, ale za to jaka!
spokojnie, masz czas, oby tylko kwutły do sfocenia
fajne miejsca w polskich zakamarkach pokazujesz, to lubię
Borówcowy raj 15:06, 27 lip 2012

Do góry

Witaj. Ja również podziwiam kule... zresztą kancik trawnika też - mucha nie siada!!!
Kolorowe rabaty 15:02, 27 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Jedna, ale jaka! Koguty też fajne - nas jeden w Bośni budził codziennie o 5 rano - codziennie również był rosół i zawsze spożywaliśmy go z nadzieją, że to właśnie z niego

Cha,cha,cha ...zaraz miał zastępstwo na płocie)))))))
Nie przeszkadza mi ,że jest jedna bo mam miejsce na inne rośliny,a przecież jeszcze urośnie ....
Marzy mi się Siedlisko.... 15:00, 27 lip 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

I jeszcze kilka ujęć z tego roku.

niesamowicie to wygląda, bardzo, bardzo mi się podoba

czy fiolet to wszędzie lawenda?

oj muszę powiedzieć, że na żywo robi jeszcze większe wrażanie!! to jest ogrod kolorów i bylin, przepiękny
Miniaturowy ogródek 14:58, 27 lip 2012

Do góry
GabiK napisał(a)

Ta jest suuuper!!! A jakie ma wlosy!
U Przemka w ogrodzie. 14:49, 27 lip 2012

Do góry
Bardzo dziękuję za te miłe słowa
Och kamieni to mam ile dusza zapragnie, więc tak aby trochę się ich pozbyć zagospodarowałem część ich w ogrodzie, może i ładniejsze równe krawędzie rabat z pięknie dociętą linią trawnika, ale i z kamieniami jakoś jest a przynajmniej mniej pracy.
Kolorów u mnie nie brakuje, mój ogród był z drzew i krzewów , teraz doszły kolory chwilami czuję że jest ich za dużo ! ale to głównie w lipcu bo lilie, liliowce, floksy i inne z czsem się uspokoi, a takie wesołe barwne oblicze ogrodu przez kilka tygodni też może być.
Kolejna grupa rośli to liliowce, tych chcę jeszcze więcej, a oto kilka z nich.

Mój jesienny ogród 14:43, 27 lip 2012

Do góry

Moja pierwsza ostróżka może jeszcze dwie zakwitną. Reszta jest jeszcze malutka.

Kleome ładnie się rozrosła.

Robercie! Dzisiejsze zdjęcia niesamowite.. Piękne po prostu. Pozdrawiam M
Borówcowy raj 14:41, 27 lip 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)
Kulkowo:

Borbetko, mnie zachwyciły Twoje kulki tujowe i dlatego wczoraj posadziłam je u siebie w ogródku. Przystrzyżone wyglądają naprawdę elegancko. Stąd moje pytanie, jak o nie dbasz? Przeczytałam już, że robisz oprysk profilaktyczny, możesz napisać coś więcej, np. w jakim terminie i czym? Ja mam największe sukcesy w zasuszaniu roślin, stąd taka dociekliwość

Im bardziej odkrywasz przed nami swój ogród, tym piękniejszy mi się wydaje. Pokazuj więcej takich zakątków, bo jest się czym inspirować!

I jeszcze jedno pytanie, czy instrukcja cięcia cisa, to z książki "Przycinanie drzew i krzewów" Steve Bradley?

Pozdrawiam!
Ogrody Hortulus w Dobrzycy 14:37, 27 lip 2012

Do góry
Lipiec 2012

Ogrody Tematyczne Hortulus w Dobrzycy - niedaleko Koszalina, zostały założone w 1992 roku. Ich realizacja wciąż trwa. Obecnie do zwiedzania dostępnych jest 28 różnych ogrodów tematycznych. Łącznie zgromadzonych jest ponad 6 tysięcy gatunków i odmian roślin. Powierzchnia ogrodów to ponad 4 ha.
Ogrody zostały wielokrotnie nagrodzone, m.in. przez Polską Organizację Turystyczną w konkursie "Turystyczny Produkt Roku" oraz zajął I miejsce jako "Najlepszy Produkt Turystyczny Pomorza Środkowego"

Spacer po ogrodach był dla mnie cudownym doświadczeniem. Nie sposób opisać i przedstawić każdy jego zakątek, ale byłam nim naprawdę oczarowana.
Dość dużą grupę stanowią tutaj ogrody pobudzające różne zmysły min.
wzroku - czyli ogrody barw tj.

OGRÓD PURPURY I OGNIA - w stylu śródziemnomorskim
W ogrodzie tym dominują barwy i odcienie czerwieni od purpurowo-szkarłatnej kwiatów, poprzez przytłumione czerwone kolory gliny, terakoty,ściany muru, amfor i donic oraz ścieżek aż do zgaszonych czerwono-brązowych źdźbeł traw i liści rozchodnika.

NIEBIESKO - ŻÓŁTY - romantyczny
Niebieski we wszystkich odcieniach jest kolorem nieba i wody. Symbolizuje czystość, przepych, dostojeństwo, uspokaja, chłodzi a równocześnie nastraja optymistycznie.
Żółty zaś to kolor słońca. Ogrzewa i czyni kolor niebieski przyjaznym. Daje radość.

ŻÓŁTO - POMARAŃCZOWY - w stylu wiejskim

Ten ogród tonie w barwach słońca. Połączenie tych barw w równych proporcjach to płomień ognia dający ciepło i dużo radości. Nastraja bardzo pozytywnie.
Jest promienny i pełen życia. Jest połączeniem naturalnej wikliny, kamienia, gliny i drewna.

Kolejną grupę stanowią ogrody pobudzające zmysły węchu - to ogrody zapachu
Spacerując po nich należy choć na chwilę zatrzymać się zamknąć oczy i odetchnąć pełną piersią, a błogi zapach wypełnia powoli całe ciało, cudowne uczucie

OGRÓD HERBARIUM- ziołowy węzłowy
Trzy gatunki ziół: tymianek, ożanka, santolina przybierają kształt węzła-ciągłej zaplecionej linii w postaci niskich żywopłotów wpisanych w również niski obwódkowy symetryczny żywopłot z bukszpanu.

Kolejnym ogrodem o którym warto wspomnieć jest

OGRÓD JAPOŃSKO - klasyczny
Wywarł na mnie ogromne wrażenie

Do niezwykłych zakątków zależy zaliczyć
OGRÓD LEŚNY
Cudowne rzeźby szyszki, żołędzie nawet ławka, wszystkie wykonane z drewna. Każdy najmniejszy szczegół tej leśnej aranżacji przykuł moją uwagę - nawet śpiący na pniu krasnal

A o to inne zakątki naszej ogrodowej wycieczki

Ogrody są jak obrazy ciągle malowane, zmieniają się w zależności od pory roku i zapraszają nas do siebie, kuszą barwami, zapachem ...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies