Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

popcorn 15:28, 21 sie 2012

Na wiosnę będzie ładniej - postaram się o to
Znów dzisiaj gorąco Niedługo zmykam po Młodą
Milka 15:33, 21 sie 2012

popcarol napisał(a)
Same zobaczcie że prawie ich nie było widać... ale tutaj było ze 150, a w tym roku wszystkie mam w kotłowni i posadzę tylko tutaj - pomiędzu bukszpanami (na fotce jeszcze tujki Danica, które wyemigrowały do sąsiadki

Karola, masz rację, 300 wbrew pozorom to wcale nie duzo!
też planuję ich więcej, bo inaczej giną
a obornik wokół można rozrzucić ...chyba
popcorn 15:40, 21 sie 2012

Irenko gdyby nie kora, to może bym się i pokusiła o zakopanie wokół bylin... ale jak jest kora? Gnojówkę robię i nią podlewam (fuj) - to jedyny mój pomysł jak na razie...

Tulipanów więcej już nie kupuję, bo nie mam miejsca między bylinami I te co mam tylko w koszyczkach, nigdy w samej ziemi - bo potem je tnę łopatą przy sadzeniu
betysia 17:19, 21 sie 2012

cudnego ..upalnego jak mnieman wieczorku zycze!!!!!
papapapappa
Milka 17:22, 21 sie 2012

popcarol napisał(a)
Irenko gdyby nie kora, to może bym się i pokusiła o zakopanie wokół bylin... ale jak jest kora? Gnojówkę robię i nią podlewam (fuj) - to jedyny mój pomysł jak na razie...

Tulipanów więcej już nie kupuję, bo nie mam miejsca między bylinami I te co mam tylko w koszyczkach, nigdy w samej ziemi - bo potem je tnę łopatą przy sadzeniu

a wiesz, ze ja podobne sytuacje miałam, może też pójdę w koszyczki no ja na nawożenie już nie mam czasu, więc ta troska mi z głowy chociaż odpada
popcorn 18:03, 21 sie 2012

Betysia - u nas też 29 stopni, więc ciepło. A u Was chyba baaaardzo gorąco?
Irenko - koszyczki są super, gryzonie nie mają darmowej wyżerki i wiadomo gdzie są cebule - mniej posiekanych...

miłego! Młoda kończy kotlecik i idziemy do ogródka
majkel0326 20:24, 21 sie 2012

Karolina,cofnęłam się kilka stron,żeby nadrobić zaległości.Jak te strony się mnożą u Ciebie! Poczytałam o stoliku od Singera.Szkoda,że Twojemu mężowi się nie podoba.Mój specjalnie na złomowisko jeździł,żeby w końcu taki trafić.Prawdą jest to co piszesz,że na złomowisku można prawdziwe skarby znaleźć A mój piękny ogród też czytam.Szczególnie lubię zimą przynieść ze strychu stare numery i przeglądać,planować co posadzę wiosną
popcorn 21:29, 21 sie 2012

Hej Maju!
Tak sobie piszemy i się strony mnożą
M stolikowi po maszynie Singera jest zdecydowanie przeciwny - nie wiem co ma do przedmiotów z duszą, ale używane meble czy tego typu rzeczy chyba go przerażają swoją historią I niewiele takich mam, niestety
Też zimą przeglądam wszystkie MPO i PNO, ze 3 roczniki już się uzbierały
Wysłałam dzisiaj do Ciebie roślinki, priorytetem - było koło 16tej, więc pani powiedziała że jutro pewnie nie dojdą, ale pojutrze - we czwartek- już na pewno. Gorąco było znowu u nas dzisiaj i rudbekie zdążyły podwiędnąć gdy je pakowałam, ale mam nadzieję dotrą i przyjmą się chociaż częściowo....

Dzisiaj siedziałam sobie z Młodą na tarasie, trochę się chowając, bo sąsiedzi po obu stronach mieli gości. Nie chcę się nikomu narzucać i wiecznie mówić dzień dobry wszystkim i przeszkadzać... niech te cisy szybciej rosną, zapewnią trochę prywatności
Dopiero przed 8mą zabrałam się za plan na dzisiaj - rozgrzebałam część rabaty - przechowalnika przy tarasie.
Tę część - fotka "przed":

Zostaje jałowiec po lewej i rząd bergenii po prawej, a z tyłu przy płocie cisy podsadzone runianką.
Wzorując się trochę na ogrodzie GabiK zamierzam posadzić tam dywanik różnokolorowy - z pasów roślin. Z przodu posadzę bukszpanową obwódkę z własnych bukszpanów - kilka mi się ukorzeniło z sukcesem
Jest tam więcej miejsca niż się wydaje, ze 4 pasy się zmieszczą - fotka robiona pod kątem, od strony tarasu...
Do wykorzystania mam:
-gailardie
-sasanki
-trawę red baron
-gozdziki pierzaste
-prymulki wiosenne

Wyrwałam i wyrzuciłam miętę i resztki mozgi, wykopałam rozchodnik i gailardie. Jutro część dalsza prac, bo mnie dzisiaj noc zastała
popcorn 08:32, 22 sie 2012

Myślałam jeszcze nad tą rabatą wczoraj... i wymyśliłam że gailardie i goździki dostanie Teściowa

A tam sobie posadzę rząd red barona, rząd funkii, rząd sasanek, dąbrówki rozłogowej i prymulek. W końcu to rabata w cieniu. Sasanki i prymulki mają się tam jako tako, a reszta w cieniu będzie się miała super

Już za chwileczkę, już za momencik - bez jaj, jest koniec sierpnia, a brzoskwinie twarde??
Fotkę zrobiła Młoda - stąd taka perspektywa

Zbierałam jeżyny - "Gabi, przynieś miskę"! A Młoda co i rusz przynosiła swoje mini miseczki i kubeczki... i się nazbierało

reni 08:49, 22 sie 2012

O, jak mi się marzy taki stolik po maszynie Singera, ale upoluję go...
Ja też większość czasu siedzę w ogrodzie i zmieniam, zmieniam