Dziękuję Danusiu
To moje pierwsze kroki z przycinaniem. Zawsze się tego boję, ale widzę dobre efekty, więc wygląda na to, że od następnego roku juz nie bedę tak oszczędzała sekatora.
Miejsce do wypoczynku w zacisznym kąciku, najlepiej w półcieniu albo cieniu. No i widoki się liczą żeby było w lewo i prawo na co popatrzeć i "wąchnąć" cokolwiek.
Hortensje to bardzo dobra podpowiedź do Twojego leśnego ogrodu. Do tego hosty, paprocie i irgi. No i oczywiście bardziej wytworne różaneczniki. Powinno być im dobrze w takich warunkach.
Aniu, tak, bo chodnik jest zbyt wąski i nie bardzo wygodnie było tam przechodzić. Ławka pierwotnie była szykowana na miejsce pod zielonym dachem, daleko na krańcu ogrodu, jednak tam słychać jak sąsiedzi się kąpią, bo mają z tamtej strony łazienkę, no ...nie będę ich podsłuchiwać niechcący i musiałam wymyśleć inne miejsce. Przy stawie było fajnie, ale niewygodnie dla przechodzących. teraz miejsce jest idealne i ładne widoki na lewo i prawo
Popatrz w moje realizacje, sporo takich rozwiązań na gotowo pewnie tam znajdziesz. Lubię takie obsadzenia. Narysuj rabatkę z góry i popróbuj sobie zaprojektować, a my skorygujemy
Wiesz, ja bym nie czekała że sąsiad zburzy. U mnie trwało to bardzo długo. Posadziłam świerki serbskie i mam teraz extra zasłonę. A budynek do tej pory stoi. Jeśli chcesz [pnącza to najszybszy bedzie winobluszcz pięciolistkowy, jednak on nie jest zimozielony. Może bluszcz? (hedera). Ja bym pewnie posadziła szpaler iglasty (Smaragdy lub Picea omorika).
Apolonia, możesz wokół trójkąta zrobić obwódkę z bukszpanów oddalona jakieś 20-30 cm od krawędzi , wtedy trójkąt Ci się zmniejszy i nie centralnie posadź coś piennego tak, aby nie włąziło w okno za bardzo. Chyba z lewej na tle ściany nie pod oknem. Dopiero pod to stworzy się miejsce do obsadzenia. Pienny najlepszy byłby cis na pniu, ale nie wiem czy u Ciebie można dostać. Pod spodem możesz posadzić jednakowe rośliny, jeśli będzie obwódka z bukszpanu.
Ja także znam ciemiężycę, poznałam ją w ogrodzie Sissinghurst, rosna tam w dużych ilościach, we wrześniu spotkałam okazy już z nasiennikami, niezbyt pieknie wyglądały bo już im zasychały liście. U Ciebie taka świeża i soczysta.
Danusiu, wróciliśmy dopiero wieczorkiem, nie było nas!
poza tym moje dziecko "raczy" budzić mnie w "środku nocy" o 7.oo - nie zważając czy to weekend....;/
Na tej rabacie posadź coś na pniu (iglak, trzmielina). Powinno to być zimozielone, a dopiero pod nim trzeba nasadzić niższych roślin. Ogranicz się do kilku (3-5 gatunków).
Polecam żurawki o kolorowych liściach, trzmieliny, hosty, iglaki: cyprysiki groszkowe Filifera Aurea Nana i karłowe choiny kanadyjskie (Tsuga canadensis "Jeddeloh")