Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 08:30, 13 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ładnie przycięłaś pigwowca, to go zmobilizowało i pobudziło do życia. Pięknie odbił i kwitnie.

Dziękuję Danusiu
To moje pierwsze kroki z przycinaniem. Zawsze się tego boję, ale widzę dobre efekty, więc wygląda na to, że od następnego roku juz nie bedę tak oszczędzała sekatora.
Mój kawałek raju 07:00, 13 cze 2011

Do góry
Aniu, miałąm tułacza u Babci Jasi, ale nie przezomował mi, czym byłam bardzo zdziwiona. U Ciebie dobrze zimuje?
Sosnowo 06:56, 13 cze 2011

Do góry
Miejsce do wypoczynku w zacisznym kąciku, najlepiej w półcieniu albo cieniu. No i widoki się liczą żeby było w lewo i prawo na co popatrzeć i "wąchnąć" cokolwiek.
Ogród w lesie 06:54, 13 cze 2011

Do góry
Hortensje to bardzo dobra podpowiedź do Twojego leśnego ogrodu. Do tego hosty, paprocie i irgi. No i oczywiście bardziej wytworne różaneczniki. Powinno być im dobrze w takich warunkach.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 06:51, 13 cze 2011

Do góry
Ładnie przycięłaś pigwowca, to go zmobilizowało i pobudziło do życia. Pięknie odbił i kwitnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 06:50, 13 cze 2011

Do góry
monteverde napisał(a)
Piękna ta Variegata di Bologna, jeszcze raz obejrzałam relacje ze spotkań szkoda ,że w tym roku nic mi z wyjazdami nie wychodzi(, ale dzięki Wam mogę chociaż wirtualnie tam być))

Tak Aniu, to tak jakby się było na żywo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 06:49, 13 cze 2011

Do góry
Ania napisał(a)
Danusiu po przemianach u Ciebie idealnie i rozumiem że przemiana była potrzebna tylko ze względów praktycznych. Jesteś moją inspiracją Twój ogród jest moim marzeniem

Aniu, tak, bo chodnik jest zbyt wąski i nie bardzo wygodnie było tam przechodzić. Ławka pierwotnie była szykowana na miejsce pod zielonym dachem, daleko na krańcu ogrodu, jednak tam słychać jak sąsiedzi się kąpią, bo mają z tamtej strony łazienkę, no ...nie będę ich podsłuchiwać niechcący i musiałam wymyśleć inne miejsce. Przy stawie było fajnie, ale niewygodnie dla przechodzących. teraz miejsce jest idealne i ładne widoki na lewo i prawo
Bardzo prosze o pomoc:) 06:45, 13 cze 2011

Do góry
Popatrz w moje realizacje, sporo takich rozwiązań na gotowo pewnie tam znajdziesz. Lubię takie obsadzenia. Narysuj rabatkę z góry i popróbuj sobie zaprojektować, a my skorygujemy

http://www.gardenarium.pl/realizacje
Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 06:43, 13 cze 2011

Do góry
Wiesz, ja bym nie czekała że sąsiad zburzy. U mnie trwało to bardzo długo. Posadziłam świerki serbskie i mam teraz extra zasłonę. A budynek do tej pory stoi. Jeśli chcesz [pnącza to najszybszy bedzie winobluszcz pięciolistkowy, jednak on nie jest zimozielony. Może bluszcz? (hedera). Ja bym pewnie posadziła szpaler iglasty (Smaragdy lub Picea omorika).
Bardzo prosze o pomoc:) 06:38, 13 cze 2011

Do góry
Apolonia, możesz wokół trójkąta zrobić obwódkę z bukszpanów oddalona jakieś 20-30 cm od krawędzi , wtedy trójkąt Ci się zmniejszy i nie centralnie posadź coś piennego tak, aby nie włąziło w okno za bardzo. Chyba z lewej na tle ściany nie pod oknem. Dopiero pod to stworzy się miejsce do obsadzenia. Pienny najlepszy byłby cis na pniu, ale nie wiem czy u Ciebie można dostać. Pod spodem możesz posadzić jednakowe rośliny, jeśli będzie obwódka z bukszpanu.

Begonie wtedy przed obwódką.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 06:19, 13 cze 2011

Do góry
Czy pozwalasz naparstnicom się rozsiewać swobodnie, czy jakoś ograniczasz im gdzie mają rosnąć?
Uwielbiam białe
Bieszczady - Mój ogród (i nie tylko) 06:18, 13 cze 2011

Do góry
Ja także znam ciemiężycę, poznałam ją w ogrodzie Sissinghurst, rosna tam w dużych ilościach, we wrześniu spotkałam okazy już z nasiennikami, niezbyt pieknie wyglądały bo już im zasychały liście. U Ciebie taka świeża i soczysta.
Mój mały raj na ziemi :) 22:23, 12 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Aniu, cicho dziś za płotem, mój alarm Cię nie obudził o 9 rano?

Danusiu, wróciliśmy dopiero wieczorkiem, nie było nas!
poza tym moje dziecko "raczy" budzić mnie w "środku nocy" o 7.oo - nie zważając czy to weekend....;/
Moja działeczka - Grzesiu 21:27, 12 cze 2011

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Grzesiu oglądam na bieżąco i jak to młodzi mówią szczęka mi opadła. Taki dojrzały i śliczny ogród. Napisz jeżeli możesz jak się nazywa ta roślinka - żółto kwitnie i ma liście zielono białe (jest chyba na 2 zdjęciach ) .

Postarałam się cokolwiek ponazywać edytowałam posty, jak coś źle - popraw Grzesiu, albo napisz ja edytuje i poprawię. Nazwy róż może napiszmy>
Moja działeczka - Grzesiu 20:54, 12 cze 2011

Do góry
Fajne to zdjęcie jak coś tam patrzymy, chyba jak wyszły róże na zdjęciu
Zlot Ogrodowiska w ogrodzie Gramy "Zielono mi" - maj 2011 20:51, 12 cze 2011

Do góry
Mam do was apel. Nie omijajcie spotkań, to bardzo nas wzbogaca. Zobaczcie ile przelechaliśmy już kilometrów żeby Was poznać, a warto było
Bardzo prosze o pomoc:) 20:45, 12 cze 2011

Do góry
Mozna też zrobic wrzosowisko

albo bardziej elegancko z bukszpanami strzyżonymi

Bardzo prosze o pomoc:) 20:42, 12 cze 2011

Do góry
Na tej rabacie posadź coś na pniu (iglak, trzmielina). Powinno to być zimozielone, a dopiero pod nim trzeba nasadzić niższych roślin. Ogranicz się do kilku (3-5 gatunków).
Polecam żurawki o kolorowych liściach, trzmieliny, hosty, iglaki: cyprysiki groszkowe Filifera Aurea Nana i karłowe choiny kanadyjskie (Tsuga canadensis "Jeddeloh")
Mój 4 arowy azyl... 17:12, 12 cze 2011

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Basiu goździki brodate są śliczne, kiedyś dawno temu miałam taki pasek, w czerwcu wysiewałam do gruntu, w nastepnym roku kwitły zabójczo. Mimo, że są różowe, ale nie odmawiam sobie przyjemności kupienia choćby bukiecika, pięknie pachną i przypominają mi o moim pierwszym ogrodzie z trawnikiem cietym kuchennym nożem na kolankach i ogórkami w gruncie

Danusiu, ja też kiedyś je posiałam i sporą część działki mi zawojowały. Cżęść usunęłam, reszta sama o siebie dba. Co roku gdzieś się pojawiają i cieszą mnie swoimi zabawnymi kolorkami
Z uprawy warzyw zrezygnowałam dwa lata temu, żałuję, że nie wcześniej.

możemy podać sobie ręce zrobiłam tak samo i gożdiki brodate też się rozsiewają same

Sporo jest takich roślin, których trzeba pilnować. Wszędobylski /z nasion/ jest dzwonek karpacki, żagwin, orlik, rudbekia i wiele innych.
Gdybyż tak róże się mnożyć chciały))

o tak!!!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:06, 12 cze 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A może przenawoziłeś, za dużo azotu?

I ja tak uważam, po prostu spaliłeś go!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies