nie ma róży coby czegoś nie miała dostały porządnie od deszczu baty biedaczki Double Delight cała w kropki w Papageno deszcz złamał łodygę na której było z 6 ładnych paków Kronenburg dziwnie w tym roku rozkwita jakby w środku były po 2-3 różyczki, zdjęcie dla Celinki obiecane gazanie a na koniec dzisiejszego dnia zostawiłam rarytasik mało u nas znany Kielisznik bluszczowaty Multiplex mało wymagające piękne pnącze właśnie zakwitł na tarasie mam 2 donice łacińska nazwa Calystegia hederacea 'Multiplex' (pubescens)
Wejście do "serca ogrodu"podkreślają dwa Świerki białe włączone w kompozycje także z różami w roli głównej.
-widok od strony lasku a następny od strony różanki pionowej.
Zakwitła Queen of Sweden, ją i Reine des Violettes mam dzięki uprzejmości naszej kochanej Ani ASC zakwitł też Graham Thomas kwitną miecznice wąskolistne
pąk pokazał nareszcie Chopin Reine des Violettes pięknie kwitnie
Walczę od ubiegłego roku z mączniakiem azalii.W tym roku tak kwitły,ale jedna wypadła. Po czterech dniach deszczu,mżawki,siąpienia i popadywania pojawiły się znowu objawy. Po raz drugi przez 10 lat zastosowałam oprysk Score. W ubiegłym roku objawy wystąpiły później,ale przecież to dopiero początek lata,co będzie dalej?Czy wasze azalie też chorowały?Czy wygraliście z mączniakiem?Co zrobić z resztą roślin,które jeszcze wyglądają na zdrowe?
Dzisiaj żeby zagłuszyć żal z powodu niebytu u Pszczółki i Marty kupiłam trochę roślinek te pięć doniczek żurawek kosztowało mnie 10 zł, podzieliłam je na 11 sadzonek i te roślinki na tej tacy, wszystko po 2 i 1.50 zł także miałam trochę wsadzania , no i pielenie po deszczu zielicho poszło jak burza, po ciemku kończyłam pielenie ogórków dobrze ,że księżyc świecił, a i w pomidorach busz się zrobił, trzeba było to wszystko ogarnąć zakwitły nowe lilie
Widok różanek z cz.leśnej
W oddali odmłodzony sadek na tle szpaleru i jeszcze młodych krzewów ozdobnych.
Jeszcze jedna różanka na ścianie lasku w jasnej tonacji /z szałwią,rozwarem,perowskią,tawułkami i kostrzewą siną a przed nią migdałki /formowane/
.
...z różą Chopin na czele.
A tu przez dzwonki i hosty spod korony Sosny wejmutki.
gospodarz, cudowny w obyciu i dyspucie, ostatni temat Euro i narody słowiańskie
Tadeusz, mąż Pszczółki
trochę grupy..
Wieloszka, Marzena2007, Miłkowo, Pszczelarnia, Igor, to 1/3 z Grupy Trzymającej Grabie, nr 2 z tej samej grupy - Agnieszka, Aga_p, Noemi- Madzia
Widok różanki od strony sadku.
Widok ze środka różąnki na wejście do sadku.Drzewa owocowe są w nim formowane na kształt różnych kieliszków /tu jabłonie/.
/dwie wielkie czereśnie/
Przybliżony widok innej różanki /różę wyprzedziły kwitnienie szałwi,hyzopu i wielu bylin/.