Madżenka nawozi Agrecolem do magnolii i ja dzięki Niej też tym samym.
A teraz się przywitać, bo ja Madżenka Twój wątek to mam otwarty non stop, i tylko och i ach. Ty jesteś jak pogotowie ratunkowe, jak opoka, ostoja, jak wyrocznia i nie wiem co jeszcze ... Chyba już późno jest i coś mi się nie ten teges...
Grab ma system korzeniowy palowy co nie oznacza, z nie ma duzych korzeni na bokach. Mój wypija wode okolicznym roslinom w odległosci min 50 cm, tam nic nie urosnie. Im dalej od niego tym lepiej. Dlatego swietnie sie u mnie sprawdza na podmokłym terenie
Utrzymasz go w ryzach do 160 cm ale muszi go ciąc 3 razy w sezonie. Ale bardziej realna jest wysokosc ponad 2 M. Do 2,2 bez zgody sąsiada mozesz poprowadzić zywopłot, potem za jego zgoda. Ja mój utrzymuje teraz na wysokosci własnie ok 2 M, w 6 roku od posadzenia
Szybkosc wzorstu zalezy od odmiany. Najszybciej pospolite ale i Fastigiaty w 2-3 sezonie maja 1 M przyrosty, ktore trzeba radyklanie ciąc. Z czasem pnie robia sie karłowate i juz tak ostro nie rosną od cięcia.
Ale jesli chesz niższy zywopłot to lepiej zrób z cisa, łatwiejszy do utrzymania na takiej wysokosci i mneij ekspansywny
Sorki za takie chaotyczne wypociny ale zaraz ruszam w trasę samochodem i się spiesze