No zanim się doczekamy odpowiedzi napisze parę słów o kwasomierzach
Zaczniemy od najlepszych Hanna - nie przydatny w ogrodzie dlaczego - bardzo delikatna elektroda kalibracja no i za duża czulość

można dostać oczopląsu jak się widzi że wynik się zmienia w lewo i w prawo i nie wiemy czy jest 5,12 czy 5,21 . Tego nie możemy rzucić w altanie i przypomniec sobie jak będzie nam potrzebny - on się nadaje do labolatorium gdzie po pomiarze mamy 15 minut aby go oczyścić i zapakować . Idealny aby sprawdzić zabawkę z którą latamy po ogrodzie i do niczego więcej Nie polecam koszt około 2200 zł
pH metry z wymienną szklaną elektrodą - w żadnym przypadku - fajnie zmierzą ocet wodę w akwarium czy też cokolwiek co mamy w płynie . na upartego można w wodzie destylowanej wypłukac próbkę i zmierzyć wynik w miarę miarodajny ale nie możemy dokonać pomiaru wpychając elektrodę w ziemię . na 100% ją uszkodzimy w pierwszym pomiarze koszt od 179 - 1400 zł
Schodzimy na ziemię ze śmiesznych cen i sprzętu który nadaje się do labolatorium albo to akwarystyki
Do ogrodu potrzebny nam taki który mierzy w zupełnie inny sposób niż te ze szklaną elektrodą. Jednak pomiar nawet za pomocą dobrego ( pewnie najlepszego na rynku ) miernika firmy TEKEMURA DM 13 lub 15 z pomiarem wilgotności nie zmierzy nam radosnej twórczości niektórych pomysłów - czyli jak go sprawdzić ?? co mamy w domu kwaśnego łogurek łocet cłocacłola .
Inna bajka inny pomiar to tak jak za pomocą wagi mierzyć odległość.
Wrócmy więc to tego miernika cena coś koło 400-520 zł jak widziałem kiedyś w polskich sklepach produkują go w Japoni ale obecnie dużo na rynku ofert z Indii made in Takamura oraz Chin

nie wiem czy oferują go polskie sklepy obecnie nie wiem , ale jak ktoś chce sięgnąć górnej półki to polecam. Moja ocena 5 +
Ciekawa oferta na
http://www.thermometer.co.nz/item26.htm 1 NDZ to 2,7 około
Na rynku jest parę podróbek tego produktu a właściwie wzornictwa - produkowane w chinach koszt na allegro coś koło 120 zł pomiar no cóż błąd pomiaru istnieje w granicach 10%. Oferowany na allegro nazwa UP2
,
Miałem w rękach jeden gdy znajomy przyjechał go sprawdzić - hanna 5,15 Tekemura lekko powyżej 5
ten znajomego 5,5 wskazywał. Czyli może być ocena 4
Chińskie podobne
Mierniki indukcyjne w cenach od 15-30 zł
W zależności od egzemplarza pomiar obarczony błędem od 10-25 % bywają też takie co nie mierzą nic.
Jednak jak się wie że waga zawyża o 100 gram to żadna przeszkoda aby na niej ważyć
Jest jeden który mnie zdziwił cena około 60-70 zł produkt firmy FLO
Chcąc go zdyskredytować poddałem go odpowiednim testom - przygotowałem ziemię wzorcową i okazało się że dał radę ? Gdy mu się da czas 1 minutę przy pomiarze to nawet jest przyzwoity
Wskazuje wilgotność ( ale poprawną po 1 minucie )
pH Odchył odczytu pH no w granicach 0,3 pH - on a wyświetlacz i przy glebie gdzie pH było 5,25 raz pokazaywał 5 a raz 5,5 no ale nie jest to zły wynik - błąd pomairowy nasila się przy ziemi alkaicznej i pomiary powyżej 7 już mylą się przy 7,25 wskazywał 7,5/8,0
pomiar temperatury błąd około 1-2 stopni
jednak za takie pieniądze jest to rozwiązanie ciekawe. Moja ocena 3+ jednak słyszałem opinie że jak sę trafi tak się ma

Problemem tych kwasomierzy jest umieszczenie elektrody na jednym bagnecie izolowanych podkładką - ona ulega zniszczeniu z czasem więc opinie że to miernik na sezon nie są pozbawione racji . Do tej pory w ogrodach pracują z niezłym skutkiem jak na wymagania kwasomierze z dwoma bagnetami z poprzedniej epoki . Dlatego przy wyborze najlepiej wybrać ten z dwoma no są też z 3 bagnetami kwasomierze bo podobno mierzą czy ziemia nie wymaga nawozów.
No nie będę się wypowiadał co właściwie mierzą i po co.
Kiedyś miałem w rękach taki z dwoma bagnetami i wynik się zmieniał w zależnośći od tego jak głęboko go wsadziłem - pokazywał w miarę poprawnie wciśnięty do końca w glebę - no przy rh nie zalezy nam na pomiarze 10 cm niżej korzeni ale można go przecież wsadzić na ukos.