Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Gospodarstwo szkółkarskie Kapias - Goczałkowice 20:25, 17 cze 2012

Do góry
Korzystając z pięknej pogody, zorganizowalismy sobie wycieczkę do Kapiasów... i oto kilka zdjęc dla Was...z ogrodu Japońskiego.... [img size=640x480]
Zielony ... ogród 20:23, 17 cze 2012

Do góry
Oto oryginalny kolor bodziszków

pierwsza róża

szałwia

macierzanka

kocimiętka

a na deser cukinia

Różaneczniki - choroby i szkodniki 20:23, 17 cze 2012

Do góry
No zanim się doczekamy odpowiedzi napisze parę słów o kwasomierzach

Zaczniemy od najlepszych Hanna - nie przydatny w ogrodzie dlaczego - bardzo delikatna elektroda kalibracja no i za duża czulość można dostać oczopląsu jak się widzi że wynik się zmienia w lewo i w prawo i nie wiemy czy jest 5,12 czy 5,21 . Tego nie możemy rzucić w altanie i przypomniec sobie jak będzie nam potrzebny - on się nadaje do labolatorium gdzie po pomiarze mamy 15 minut aby go oczyścić i zapakować . Idealny aby sprawdzić zabawkę z którą latamy po ogrodzie i do niczego więcej Nie polecam koszt około 2200 zł

pH metry z wymienną szklaną elektrodą - w żadnym przypadku - fajnie zmierzą ocet wodę w akwarium czy też cokolwiek co mamy w płynie . na upartego można w wodzie destylowanej wypłukac próbkę i zmierzyć wynik w miarę miarodajny ale nie możemy dokonać pomiaru wpychając elektrodę w ziemię . na 100% ją uszkodzimy w pierwszym pomiarze koszt od 179 - 1400 zł

Schodzimy na ziemię ze śmiesznych cen i sprzętu który nadaje się do labolatorium albo to akwarystyki

Do ogrodu potrzebny nam taki który mierzy w zupełnie inny sposób niż te ze szklaną elektrodą. Jednak pomiar nawet za pomocą dobrego ( pewnie najlepszego na rynku ) miernika firmy TEKEMURA DM 13 lub 15 z pomiarem wilgotności nie zmierzy nam radosnej twórczości niektórych pomysłów - czyli jak go sprawdzić ?? co mamy w domu kwaśnego łogurek łocet cłocacłola .
Inna bajka inny pomiar to tak jak za pomocą wagi mierzyć odległość.

Wrócmy więc to tego miernika cena coś koło 400-520 zł jak widziałem kiedyś w polskich sklepach produkują go w Japoni ale obecnie dużo na rynku ofert z Indii made in Takamura oraz Chin nie wiem czy oferują go polskie sklepy obecnie nie wiem , ale jak ktoś chce sięgnąć górnej półki to polecam. Moja ocena 5 +
Ciekawa oferta na http://www.thermometer.co.nz/item26.htm 1 NDZ to 2,7 około
Na rynku jest parę podróbek tego produktu a właściwie wzornictwa - produkowane w chinach koszt na allegro coś koło 120 zł pomiar no cóż błąd pomiaru istnieje w granicach 10%. Oferowany na allegro nazwa UP2
,
Miałem w rękach jeden gdy znajomy przyjechał go sprawdzić - hanna 5,15 Tekemura lekko powyżej 5
ten znajomego 5,5 wskazywał. Czyli może być ocena 4
Chińskie podobne

Mierniki indukcyjne w cenach od 15-30 zł

W zależności od egzemplarza pomiar obarczony błędem od 10-25 % bywają też takie co nie mierzą nic.
Jednak jak się wie że waga zawyża o 100 gram to żadna przeszkoda aby na niej ważyć

Jest jeden który mnie zdziwił cena około 60-70 zł produkt firmy FLO

Chcąc go zdyskredytować poddałem go odpowiednim testom - przygotowałem ziemię wzorcową i okazało się że dał radę ? Gdy mu się da czas 1 minutę przy pomiarze to nawet jest przyzwoity
Wskazuje wilgotność ( ale poprawną po 1 minucie )
pH Odchył odczytu pH no w granicach 0,3 pH - on a wyświetlacz i przy glebie gdzie pH było 5,25 raz pokazaywał 5 a raz 5,5 no ale nie jest to zły wynik - błąd pomairowy nasila się przy ziemi alkaicznej i pomiary powyżej 7 już mylą się przy 7,25 wskazywał 7,5/8,0
pomiar temperatury błąd około 1-2 stopni
jednak za takie pieniądze jest to rozwiązanie ciekawe. Moja ocena 3+ jednak słyszałem opinie że jak sę trafi tak się ma
Problemem tych kwasomierzy jest umieszczenie elektrody na jednym bagnecie izolowanych podkładką - ona ulega zniszczeniu z czasem więc opinie że to miernik na sezon nie są pozbawione racji . Do tej pory w ogrodach pracują z niezłym skutkiem jak na wymagania kwasomierze z dwoma bagnetami z poprzedniej epoki . Dlatego przy wyborze najlepiej wybrać ten z dwoma no są też z 3 bagnetami kwasomierze bo podobno mierzą czy ziemia nie wymaga nawozów.
No nie będę się wypowiadał co właściwie mierzą i po co.

Kiedyś miałem w rękach taki z dwoma bagnetami i wynik się zmieniał w zależnośći od tego jak głęboko go wsadziłem - pokazywał w miarę poprawnie wciśnięty do końca w glebę - no przy rh nie zalezy nam na pomiarze 10 cm niżej korzeni ale można go przecież wsadzić na ukos.

Ogród w Holandii 20:11, 17 cze 2012

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
a w donicach laury

Piękne są te donice ... a laury jeszcze piękniejsze ... dzięki, że pokazujesz nam między innymi takie cudowne miejsca ... hmmm Kwiatholandii ma też takie donice ... no cóż ... może kiedyś się uda takie coś zrobić ... i mieć "holenderską" donicę u siebie
... pozdrawiam Agatko
Moje roślinki 20:02, 17 cze 2012

Do góry

Zielony ... ogród 20:01, 17 cze 2012

Do góry
No jasne "tatusiu" działa jak magia Śliczna dziewczyna ... nie ma mowy o zaśmiecaniu...proszę Cię
Co za radość!

Ja mam dwie córunie przecież, drugi orzełek...ma prawie 11 lat i większą stopę ode mnie o dwa numery!!

Moje roślinki 20:01, 17 cze 2012

Do góry

Moje roślinki 20:00, 17 cze 2012

Do góry

Moje roślinki 19:59, 17 cze 2012

Do góry

Moje roślinki 19:58, 17 cze 2012

Do góry
Aniu,już po strachu.Dziś na szczęście spokojnie.Własnie zrobiłam wieczorny obchód po ogródku i pstryknęłam parę zdjęć

Ogród Magdalenka 19:55, 17 cze 2012

Do góry
Linka
moja lawenda po posadzeniu w lipcu 2011r. wyglądała tak ...

na wiosnę została podlana saletrą wapniowa i tak się rozbujała ... rośnie na słońcu i do dołka sypałam drobniutki żwir ,bo u mnie ciężka ziemia ...

... cieszę się, że Ci się u mnie podoba ...to miłe bardzo

... a trawa, to rozplenica japońska - piórkówka ... pierwszy zakup z traw ... podobają mi się bardzo ... ale po trzech latach tak się rozrosła, że nie dałam jej rady na wiosnę ciut przesunąć ... nie zasilałam jej w tym roku ...

Miniaturowy ogródek 19:39, 17 cze 2012

Do góry
GabiK gratuluję pięknego ogrodu

Realizacja powaliła mnie z nóg. Jest cudnie i kolorowo

No i z okazji pierwszej setki wszytskiego naj, naj, naj.....
a, że lubisz kolory to bardzo proszę

Kolorowe rabaty 19:34, 17 cze 2012

Do góry
Gratuluję!!!!!!

Po prostu ogród... 19:32, 17 cze 2012

Do góry
Sebek trawnik wcale taki boski nie jest na zdjęciach chyba lepiej wygląda niż w rzeczywistości

Jeszcze jedna fotka łezki maskującej studnię - widok z góry

Czy akacja to "złe"drzewo? 19:28, 17 cze 2012

Do góry
Witam,

Planujemy zakładanie ogrodu. Cała działka miała charakter leśny. Właściwie same akacje (dodatkowo duży klon i kilka choinek). Pod budowe wykarczowaliśmy część akacji. Zostawiliśmy klon, choinki o reszte akacji, wygospodarowaliśmy też część miejsca pod trawnik. Te akacje, które zostawiliśmy miały na celu "tworzenie cienia" (są duże). W części, w ktorej są, chcieliśmy zrobić ogród zacieniony z różanecznikami i innymi roślinami. Ale po rozmowach z ogrodnikami dowiedzieliśmy się, że akacja to "złe drzewo". Pod nim nie chce nic rozsnąć. Zaleca się wycięcie reszty akacji. Lepsza "patelnia" bez akacji niż cień z akacjami. Co o tym sądzicie? Jesteśmy na samym początku "przygody" z ogrodem, więc możemy wiele jeszcze zmienić. Czy lepiej te akacje "wyciąć"? Ale co na ich miejsce. Są fajne i duże (dają fajny cień), ale też między nimi też trzeba coś zrobić, aby było ładnie.

Zdjęcie poniżej. Widok z balkonu. Najbliżej miejsce na trawnik. Z lewej klon. Na wprost i z prawej akacje.

Dziekuje za wszelką pomoc w tej kwestii.

Pozdrawiam
masmedia

P.S. Mój pierwszy post. Forum czytam od 2 tygodnii. Jest po prostu "odlotowe".
Ogród Magdalenka 19:02, 17 cze 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
las żurawek i łany lawendy ... wklejaj dużo dużo więcej

proszę Izo dla Ciebie

nie chcę być namolna... ale uda Ci się przyjechać do nas w niedzielę ? ... czytałam, że Ania ASC ma problem z autem ...może razem autobusem się wybierzecie ?
Ogród Magdalenka 18:55, 17 cze 2012

Do góry
... na koniec jeszcze takie coś ... trochę oszukane ... tak gęsto kiedyś będzie ...

... i straciłam wenę co do moich donic posadzić ... druga ciut mniejsza stoi pusta ... bukszpanom się nie podobało to miejsce ... strona od wschodu , rano słońce grzeje i od 10 tej jest już cień ... a może takie zdrowe kule bukszpanowe dadzą radę ? ... ma ktoś jakiś pomysł ? proszę ...

POMOŻECIE ? 18:51, 17 cze 2012

Do góry
Witam, założyłam swój wątek w "Naszych ogrodach" ale teraz już wiem że powinnam to zrobić tutaj. Moja przygoda z ogrodem dopiero się zaczyna, ale im dłużej spaceruję po Waszych ogrodach tym większy mam mętlik w głowie. Wrzucę na początek kilka fotek dla rozeznania w terenie.

Chciałabym zacząć od tej "łezki" (strona północna) - tutaj na pewno zimozielone podsypane kamykami, Tylko co i ile ? POMOCY

Równocześnie muszę zająć się tą ścianą (strona wschodnia) - na pewno pnącze tylko nie wiem czy milin czy hortensja (coś co samo pójdzie po murze) i nie będzie zbyt ekspansywne. A może dołem dać żurawki?

Dalej muszę zagospodarować ten ciąg od bramy do rogu. Tutaj chciałabym mieć: hortensje limeligt, bukszpany, kule na pniu, klon palmowy. Tylko jak to poukładać w całość.

Pokaże Wam jeszcze moje drzewo z drugiej strony domu (strona południowa). Na początku chciałam je wyciąć, ponieważ rośnie przed samym tarasem.Teraz już wiem że był to zły pomysł. Tylko muszę jakość ładnie zaaranżować teren wokół jabłoni. W tym roku posadziłam pod nią clematisa, ale to chyba też niezbyt trafiony pomysł. Może pójść tylko w hosty.

Co o tym wszystkim myślicie. Pomożecie ?
Ogród Magdalenka 18:47, 17 cze 2012

Do góry
hortensjowo ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 18:44, 17 cze 2012

Do góry
wygrzebałam w archiwach ... miałam ten kwiat sztuk jeden kilka lat temu ... był piękny i błagam niech ktoś wie co on za jeden

moje podejrzenia idą w stronę dziewanny ... ale ja się nie znam ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies