Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kolorowy ogród na piasku 16:57, 16 cze 2012

Do góry
viva napisał(a)

To ja siadam na ławeczce, podziwiam boćka na łące i słucham szumu strumyka

Jestem tuż obok,ale nie pytlujemy bo się bociek spłoszy

To jeszcze podsyłam wam super zapachy - cały krzaczek Luise Odier

Dziękuję
Tak mocno pachnie ???
Ogrodnik mimo woli 16:53, 16 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
A takie mam odmiany ostróżek..... na chwilę obecną

Po prostu cudowne!!! I jeszcze jak napiszesz, że co roku się nowe wysiewają i kwitną to się potnę
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:45, 16 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Padło pytanie u kogo robimy dziś strefę kibica - udzieliło mi się, więc zróbmy u mnie - zapraszam serdecznie

Obiecuję, że wyżywię Was zdrowo

I niekalorycznie (ciasto z sokiem pysio - muszę dać Wam przepis - przepyszne)

Więc przyjeżdżajcie do mnie wieczorkiem z dobrymi humorami

Boziu ale wyźerka, zwlamy się dzisiaj do Ciebie wieczorem
podszkolimy Anie i Izę to może do ćwierćfinału się dostaniemy !!!
Ratunku na pomoc:) 16:25, 16 cze 2012

Do góry
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów

Na początku chciałam Wam pogratulować Waszych pięknych ogrodów, ogródkow i balkonów również
Dopiero od jakiegoś tygodnia przyglądam się Waszym dziełom, aż żal że nie trafiłam tu wcześniej.

No ale nic, postaram się nadrobić zaległości i naprawić to, co zepsułam w swoim malutkim ogródku

Mieszkam w segmencie, a tu tej zieleni niewiele. Ale coś jednak jest. I chciałabym, aby to "coś" wyglądało, jak należy Mam nadzieję, że poświęcicie mi chwilkę uwagi i coś doradzicie.

Chodzi mi na początek o front domu, mamy tam ok. 50m2, ale prawie całość jest niestety przeznaczona na podjazd. Zostawiliśmy tylko maleńki pasek wzdłuż ogrodzenia 54cm x 6m.
Wiem, wiem, strasznie mało. Teraz, jak oglądam te Wasze ogrody, najchętniej wyrzuciłabym kostkę i całość przeznaczyła na rabaty, ale co zrobić, samochód gdzieś trzeba stawiać.
(Dodam, że od południa do wieczora jest tam słońce.)

Planowaliśmy tam posadzić tuje - najprostsze rozwiązanie. Ale kurcze wszędzie te tuje, chciałabym coś bardziej "wyszukanego". Miły Pan w ogrodniczym polecił nam: szpaler wiśni, jabłoni lub śliwy dziecięcej - na pniu. Odradził różę na pniu (ponoć nie przezimuje), migdałka (też delikatny)..

Sąsiedzi za ogrodzeniem mają tuje, więc śliwa fajnie by się odcinała. Ale ile ich posadzić na takim odcinku? No i co pomiędzy? Chcialabym, żeby to naprawdę ślicznie wyglądało i dawało efekt "wow"

Ach, a dziś przy Płochocińskiej widzieliśmy tuje kule na pniu (chyba w dobrej cenie, 90-120zł) ok 1,5m wys. i to jedyne tuje które by wchodziły w grę, ale pozostaje to samo pytanie - co na dół?

Myślałam o kulach bukszpanowych, czy stożkach, ale czy to się tam zmieści?

Kurcze, taki mały kawałek do zagospodarowania a ja się tak rozpisałam...

Czekam z niecierpliwością na Wasze rady

pozdrawiam

Poznajemy ptaki 16:18, 16 cze 2012

Do góry
Fajne boćki Ana i sóweczka super, w nocy foty robi się ze statywu i nie musisz lampy palić, nastawiasz na 30 sek. i fota wychodzi, ale musi siedzieć grzecznie na gałęzi. Ja wczoraj naciachałem fotek pleszce. Mają gniazdo w moich gałęziach do rębakowania.

Cały czas przeganiał mnie i straszył, później przyleciał na kijek od łubinu i pajacował, około 2 min. Ja czaiłem się na wróble w budce, ale się boją jak z aparatem stoję

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:15, 16 cze 2012

Do góry
Padło pytanie u kogo robimy dziś strefę kibica - udzieliło mi się, więc zróbmy u mnie - zapraszam serdecznie

Obiecuję, że wyżywię Was zdrowo

I niekalorycznie (ciasto z sokiem pysio - muszę dać Wam przepis - przepyszne)

Więc przyjeżdżajcie do mnie wieczorkiem z dobrymi humorami

Lecę w kulki... 14:50, 16 cze 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Aniu - mnie też to ujęcie zachwyciło!!!! Jest bajkowo
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:57, 16 cze 2012

Do góry
Mam jeszcze w poczekalni trzy bukszpany. Może cos z nimi tu wykombinować?

Ogród z perspektywą na przyszłość 13:56, 16 cze 2012

Do góry
Kupiłąm dzisiaj 17 żurawek. U mnie będę ryzykowała i posadzę je w słońcu. Danusia te purpurowe też tak sadziła, gdy miały dość wilgotno, więc mam nadzieję, że będzie ok. Jeżeli ktoś ma doświadczenia w tej materii i sadził w słońcu proszę o opinie. Będę sadziłą wieczorem, więc jeszcze jest czas na zmiany
Proszę o podpowiedz. co sądzicie. Powinnam je na tejrabacie mieć uporządkowane czy rozrzucone?

TAK: ??

CZY TAK: ??

Nie wiem sama w końcu czy one tu pasują czy nie. Co myślicie? A może znaleźć dla nich inne miejsce?

Po środku planowałam podadzić ambrowica. Hortensji zaraz nie będzie i będzie mało koloru. POMOCY!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:54, 16 cze 2012

Do góry

młody powojnik przetrwał w takim trudnym miejscu, szok!

grupa nielegalnych maków przy moich bukszpanach, wywalać przed kwitnieniem szkoda!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:34, 16 cze 2012

Do góry
i dalej opowieść o domu, którego nie chciałam, a o ogrodzie zero wiedzy...
dziwne, że chcesz czy nie i tak większość rośnie
to chyba..tawuła; pełno jej u mnie, ale pewnie to coś pospolitego, wybierałam lat temu 15

tawuła z dereniem białym, tnę go okrutnie

szersze ujęcie...

róże ucięłam przy ziemi i taka fajna kopuła się zrobiła
Ogrodnik mimo woli 13:09, 16 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
A sówkę tylko udało się złapać na naszym płocie.... i foto kiepskie..... no cóz to są nocne ptaki..i nie ma lekko.
Foto robił mój M. MI się nie udało..jak widać u mnie faceci maja lepszą rękę do tych rzeczy....

Nie ma co narzekac wiadomo ze w nocy trudniej zrobic zdjęcie ale sowy sa i kazdy może obejrzec. ja jestem zachwycona. Miłego dnia Aniu i twojemu M równiez .
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:04, 16 cze 2012

Do góry
po prostu ogród, miejsce wytężonej pracy

rozłupane siekierą, rozrosły się

jakie kleksy winobluszczu, walczyłam.... a teraz je zostawiam cóż, kolejne liście, będę zbierać

i cudna firletka, pisałam, że mam dużo, mogę dać, a spragnione nie odezwały się
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:00, 16 cze 2012

Do góry
w twoim wątku, potem wywal, moje kanny cobyś się jarała swoimi

i druga, zielona, czyli ta ma czerwone kwiaty, a poprzednia pomarańczowe
Różaneczniki - choroby i szkodniki 12:59, 16 cze 2012

Do góry
ha ha ha, to niezbyt dużo się wyłoniło z tych naszych rozważań czochranie ha ha ha Haniu Tobie również - miłego weekendu

Uwaga - nakręcam Adama na siarkę

Miał być weekend dla rodziny więc są eksperymenty z dziećmi.

To jest gips

A to jest gips i kwasek - Adam pisał że jak są bąbelki to jest dużo wapnia

kwasku była resztka - stąd bąbelków mało

Wniosek - w gipsie jest wapń

A to jest soda i ocet /kwasek się skończył/

Sprawdzamy jak soda się zachowuje w towarzystwie kwaśnego

Musuje się

Wniosek - soda w towarzystwie kwaśnego się musuje

Więc weźmy ten gips i sodę

a tak jak się połączą

Bardzo się musują.

Wniosek
Jeśli soda się musuje z kwaśnym to gips musi być kwaśny.

WNIOSEK OGÓLNY

Gips ma wapń ale jest kwaśny.

Najprościej - CaSO4

I tak właśnie jest z tym gipsem. Jest to nawóz tzw. fizjologicznie kwaśny którym uzupełnia się niedobory wapnia u różaneczników. Nie zmienia on jednak odczynu gleby tak jak siarczan amonu.

Tak się też zachowuje siarka w glebie - wiąże wapń w gips.
Część siarczanów roślina pobiera a część reaguje z wapniem i tworzy gips, a część np. się mineralizuje w siarkę organiczną, część może wytrącić się jako siarkowodór jeśli tlenu brak, i w kółko macieju.

punkt przyznałam sobie sama

teraz już naprawdę weekend dla rodziny

pa

A tak na serio - chcę pokazać że naprawdę ta siarka w warunkach małych ogródków i zapominalskich ogrodników będzie się sprawdzała.
A nie tylko tam tę tablicę zapełniać
Rododendronowy ogród. 12:53, 16 cze 2012

Do góry
A tu acrocona

Rododendronowy ogród. 12:49, 16 cze 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
O Bogdziu to się spotkamy u Ani ja i bym na Dolny pojechała, ale w tym czasie mam pilne zajęcia
Bogdziu ten Pusch jest węższy od Acrocony? jak przyrasta i jak wysoko rośnie i czy szyszki ma też czerwone? pozdrawiam

Acrocona rosnie podobnie jak inne świerki tyklo nieregularnie a Pusch to mały świerczek taka kopka o wys ok pół mera a moze mniej i podobnej szerokosci. Co do szyszek to czerwone są wczesną wiosną a potem brązowo -zielone i najbardziej ozdobne chyba przez to że są na końcach gałązek. To Pusch:

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:45, 16 cze 2012

Do góry
hosty; rosną w lesie, wykopuje juz jutro, bo kłopot z koszeniem i od razu podzielą, najwyżej nie zakwitną
a róż jeszcze nie koniec, rany, tyle mam i nie wiem!

te też wykopię, mam w lesie 10 takich miejsc, szkoda aby tam ginęły, chociaż rosną dobrze

Miniaturowy ogródek 12:39, 16 cze 2012

Do góry
Powtórzę za innymi. Pieknie .I wykonanie super: szybko, czysto i z gustem. Zrobiłam zdjęcia Twoich rh ale rosną pod drzewami wiec jest trochę słońca, trochę cienia i rh wyszły w łatki, ale zobacz.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:37, 16 cze 2012

Do góry
a ta nazywa się; Cypri, znalzłam zawieszkę, tyle lat i przetrwałą, mówie o zawieszce

ta chyba inna, choć podobna, ale lat temu 15, nie wiem co sadziłam

taka w rozkwicie obok rośnie jakaś hortensja, pąków brak, a robiłam wszystko jak radzono

i powtórka miniatury, za takie nędzne pieniądze, taka róża
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies