Kusi mnie jeszcze dołączenie takich kul z piaskowca do tej półokrągłej rabaty. Mam ich sztuk dwie. Na początku inspiracji ogrodowiskiem myślałam, żeby zrobić z nich ciurkadełka, a teraz chodzę koło nich i myślę czy by ich też trawkami nie podsadzić w okolicy bukszpanów. Średnica ok. 40 cm, tak myślę.
Jesienią dosadziłam jeszcze Pęcherznice czerwone "Wino" , Ligustry złote,Weigele "Rumba","Purpurea" i "Variegated".Od wielu lat rośnie już Weigela-Krzewuszka cudowna. Marzy mi się jeszcze biała.
No tak, patrząc na takie cudo całą noc można spędzić na dworze
Piękna dekoracja !!!
Oj piękny widok , aż się rozmarzyłam .............................................
A w głowie już się kłębią myśli, gdzie taką fajną ścianę zrobić w moim domu ???? )) , tylko wtedy już nikt by mnie nie zaciągnął do domu
Vivo,
róże szlachetne lekkie, zwiewne nie gardzą towarzystwem trawy; a łubin choć łąkowy nadrabia powagą i wyniośle pyszni się sam na rabacie - cudne nasadzenia, taka masa kwiecia.
Czy Nevada i Fruehlingsgold rosną w obok siebie? Próbuję bowiem Twoje zdjęcia z ogrodu złożyć w jeden obraz ale nigdy nie miałam cierpliwości do układania puzzli.
Ewo, tylko Ty umiesz tak pięknie wszystko ująć słowami, dziękuję
Nevada rośnie samotnie wśród traw i krzewów, a Frungsgold na rabacie z różami historycznymi; jest to miejsce za żywopłotem berberysowym, którego jeszcze nie pokazywałam.
Puzzle z naszego ogrodu można złożyć tylko na żywo
Nareszcie kwitną pierwsze róże.Mimo mocnego przemarznięcia ,odbiły z częsci zakopczykowanych pięknie i widać,że będzie obfite kwitnienie.Mam kilka róż-dzikich krzyżówek,one zimy nie odczuły zupełnie np.damasceńska ,rozkwitł pierwszy pączek i już mogłam nacieszyć się jej silnym zapachem. Jeszcze zbyt nie wyrósł różowy "Aster" a już ma silny pąk. Między różami mocno rozrosła się Ożanka i czeka z wybuchem kwitnienia na róże. Róża jeszcze bezimienna ,jak wąż pokłada sieę na miniaturową Tawułę japońską"Bullata". Tu jeszcze muszę przyciąć ekran z bukszpanu i machonię /na równo/ między różanką a hortensjami.Róże jeszcze młode i słabo rozrośnięte,to ich drugi sezon w moim ogrodzie.Różanka powstała w miejscu gdzie rósł Jałowiec skalny/wielki,wywrócony podczas zimy/.
Wiosna w pełni (a zaraz lato), ja wciąż zaganiana, teraz działam głownie w swoim ogrodzie: uzupełniam, dosadzam, przycinam i końca nie widać. W skrócie fotorelacja z ostanich tygodni:
Klakson II - ostatnie zdjęcie Klaksonka już nie ma z nami i nie "szwenda" się jak to miał w swoim zwyczaju między klientami. Lubił się do każdego przymilać...
szkółka w maju
17 maj - przymrozek - zimny poranek około 6:00
rozkwitła żółta piwonia drzewiasta - po zimie nie dawałam jej szans, a ona odbiła od samego dołu i zawiązała 5 pąków kwiatowych !
Potem była "wycieczka handlowa" w kierunku Bielska - 26 maj
Azalia 'Homebush' - w szkółce u Alka i Marcina Walaszczyków
u Kapiasów
wącham 'Gertrude Jekyll' świeżo posadzoną u Kapiasów
27 maj - klimaty wojsławickie - popełniłam grzech główny ogrodnika - odwiedziłam Wojsławice w niedzielę (czyt.największy spęd), ale udało mi się zrobić kilka zdjęć bez "ludziów"
Marta, tak - będę jednak kupować w doniczkach i sadzić tylko obawiam się sklepów wysyłkowych/internetowych... muszę do jakiejś szkółki pojechać
Irenko -
a dzisiaj w moim ogrodzie jest...'chwastowisko' ostatnio wreszcie trochę popadało, ale pomogło to tez zaszaleć intruzom rabatowym...
no, nie będę pokazywać tych przecież dość znanych widoków z chwastami ...
kilka kwitnących roślin...
dzwonek brzoskwiniolistny
piwonia
naparstnica
powojnik