Werbena od Ciebie - prawda, że wielka pod nią wyrasta ta, którą wysiałam taaa
Tojeść purpurowa od Ciebie ciekawe czy zakwitnie w tym sezonie??
I ocalała po upadku stipa, posadzę ją wkrótce na rabatach szybciej urośnie
Kiedyś Mała Mi napisała, że im starsza tym ma więcej kfiotków w ogródku Chorobcia trzeba się zastanowić czy je wszystkie pokazywać hahahahaaha
Stipa uziemiona Pomidory rozdane bo też narosło chyba z 90 Jakieś wariactwo zrobiłam z tym sianiem w tym roku, muszę się trochę opanować w następnym sezonie
Macham na dobranoc
Trawki to Stipa brachytricha.
A z łąką to trzeba trochę cierpliwości, ja po zeszłym sezonie byłam załamana a w tym roku już jest ładnie, mam nadzieję że pod koniec sezonu też tak powiem
No tak,Kasiu, tylko, że u mnie stipa ubiegłoroczna, a u Ciebie właśnie podziwiałam teraz sadzoną i zaraz będzie podobnej wielkości W Twoich ciepłych klimatach to jeszcze Cię zadziwi
Iwonko, stipa jest z ubiegłego roku, siana przeze mnie, własnoręcznie I też sadziłam w maju jako malutkie sadzonki, których na rabacie widać nie było. Mąż śmiał się, zebym wsadzała po kilka razem, to może je ktoś zauważy Ostatecznnie, miałam sadzonek mnóstwo, pakowałam po dwie. Już latem dały efekt. Więc Twoja też urośnie - choć wiem, ze teraz trudno w to uwierzyć
Moja stipa siana w tym roku w ogóle nie urosła - nadal ma po dwa ździebełka. Myślę, ze to wina słabej ziemi (kupiona w markecie). Na szczęście sadzonki dostałam od koleżanki, którą namówiłam na sianie. U niej wygląda o niebo lepiej
Hej Marta,
Po pierwsze nie przejmuj się opinią małżonka za bardzo i rób swoje, a on jak zobaczy efekt doceni twoja pracę ... wiem co mówię z tak zwanej autopsji.
po drugie zerknęłam do twojego starego wątku i Ewa bardzo ładnie ci zaplanowała kształt ogrodu, jako ustępstwo dla męża poszłabym na twoim miejscu w minimalizm...
i takie coś mi się nabazgroliło:
tam gdzie kulki bukszpanowe i stipa to jest rabata wysypana żwirem.
w półcieniu dobrze rośnie carex elata Aurea
i chyba inne turzyce też, ale musisz doczytać, bo generalnie nie są zbyt duże, a muszą wystawać zza żywopłociku
stipa mogłaby być, ale nie wiem jak w półcieniu rośnie
miskanty nie za wysokie?
choć ML nie musi tak wysoko wyrosnąć, bywa niewysoki i nie kwitnie, więc mógłby być
podobno jak jest mało słońca są słabsze, ale rosną
zrób zdjęcie odległości i wzdłuż który kawałek chcesz zagospodarować
bo dużo kwiatów potrzebuje słońca, a tu ciemnawo?
Jeśli chodzi o tulipany to w ilości siłatak myślę
Goldy kupiłam w Leroyu,ale nie wiem czy jeszcze są, bo mało było.
Nie byłam jeszcze w szkółce w Świdniku, ale jak pamiętam to w ubiegłym roku trawy były w czerwcu
u mnie to samo..nie licząc chwastów przełazących zza płota w takiej ilości że 7 stronowa gazeta i 5 cm warstwa kory nic nie daje bo sie wysiewaja na niej...w trawie pełno perzu czy jakojśc dzikiej trawy...grusze mają po kilka listkow, mocno przeżyły widac podróż z niemiec.....nawet ich nie fotografuje bo stoja suche badyle a nie drzewa..i na dodatek eM przerwócił mi doniczki z marną ale własnym potem wychodowaną stipą...wrrrrrrr....
No taki los! U mnie na bukach zdobniczka, na reszcie mszyce. Żagwin, co miał kwitnąc trzy miesiące zdziczał i nie kwitnie, Ice dance nie może się zebrać i cały czas ma suchawe źdźbła, na evergoldach pełno brązowych plam, w rozplenicach pełno dzikiej trawy, berberysy bagatelle w połowie jakieś marne, wiąz Camperdownii po zakwitnięciu paroma kwiatkami raczej zdechł, jeden kulon cisowy pojechał do wymiany, stipa kupiona podpędzona pokłada się, jeden Rh Nova Zembla wypadł - jak żyć? Na zdjęciach jest tylko tak fajnie...