Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Makowo na Kociewiu 16:53, 20 maj 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Wszystko obejrzałam, poczytałam, a najbardziej zachwyciłam się... różami! Chyba dlatego, że planowałam dokupienie nowych na rabaty wokół tarasu, ale z różnych względów muszę poczekać do przyszłego roku. Do tego czasu będę podziwiała Twoje. Uściski, Makówko!
edit: PS Jak werbenka w tej chwili? Będzie coś z niej?

Werbena od Ciebie - prawda, że wielka pod nią wyrasta ta, którą wysiałam taaa

Tojeść purpurowa od Ciebie ciekawe czy zakwitnie w tym sezonie??

I ocalała po upadku stipa, posadzę ją wkrótce na rabatach szybciej urośnie

Ogród Sylwii od początku cz.II 14:08, 20 maj 2015

Do góry
Stipa się odrodziła po krótkim cięciu ...
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:58, 19 maj 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Lux to porównanie i też zachwycam się mnogością kwiecia i stipą oczywiście
Buziaki zostawiam

Kiedyś Mała Mi napisała, że im starsza tym ma więcej kfiotków w ogródku Chorobcia trzeba się zastanowić czy je wszystkie pokazywać hahahahaaha
Stipa uziemiona Pomidory rozdane bo też narosło chyba z 90 Jakieś wariactwo zrobiłam z tym sianiem w tym roku, muszę się trochę opanować w następnym sezonie
Macham na dobranoc
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 20:46, 19 maj 2015

Do góry
dorotka_z napisał(a)
Bosko! widać, że wszystko zadbane. W jakiej trawie rosną czosnki? Penie za chwilę zasłoni im liście

Łąka wygląda bardzo fajnie. Ja też się skusiłam i wysiałam kawałeczek na próbę. Niestety dużo mniej niż u Ciebie, taka rabata wykrojona z trawnika. Niestety ledwo kiełkuje i jest niższa niż razem z nią wysiana trawa. Nic, ogrodnik musi cierpliwy być

Trawki to Stipa brachytricha.
A z łąką to trzeba trochę cierpliwości, ja po zeszłym sezonie byłam załamana a w tym roku już jest ładnie, mam nadzieję że pod koniec sezonu też tak powiem
Prawie - jak ogród 16:06, 19 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Gratulacje na pierwszą setunię! Stipa super!

No tak,Kasiu, tylko, że u mnie stipa ubiegłoroczna, a u Ciebie właśnie podziwiałam teraz sadzoną i zaraz będzie podobnej wielkości W Twoich ciepłych klimatach to jeszcze Cię zadziwi
Prawie - jak ogród 16:01, 19 maj 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Rh pięknotki, a stipa szał
Gratki niech rośnie wszystko pięknie i bezproblemowo Oczywiście za wyjątkiem chwasta, ten niech wcale nie rośnie

Ewa, z tymi rh to dziwna sprawa - są 3, tej samej odmiany, dwa po bokach właśnie kwitną, a środkowy już przekwita... Dlaczego tak? Nie wiem...

Od chwastów chyba nie da się uciec...
Dzięki Ewa za pochwały Bardzo motywują
Prawie - jak ogród 15:59, 19 maj 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Stipa imponująca .
Rh cudne.
I gratulacje 100 .

Dziękuję, Renia
To moja pierwsza ogrodowiskowa rabata Wiązała się z demolką całego przedogródka, ale myślę, że było warto...
Prawie - jak ogród 15:56, 19 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Twoja stipa jest od zeszłego roku, czy jeszcze dalej? Ciężko mi użyć wyobraźni, jak te z siewu wysadzam i pod lupą szukam na rabacie
Pięknie wygląda stipa z kulkami.

Iwonko, stipa jest z ubiegłego roku, siana przeze mnie, własnoręcznie I też sadziłam w maju jako malutkie sadzonki, których na rabacie widać nie było. Mąż śmiał się, zebym wsadzała po kilka razem, to może je ktoś zauważy Ostatecznnie, miałam sadzonek mnóstwo, pakowałam po dwie. Już latem dały efekt. Więc Twoja też urośnie - choć wiem, ze teraz trudno w to uwierzyć

Moja stipa siana w tym roku w ogóle nie urosła - nadal ma po dwa ździebełka. Myślę, ze to wina słabej ziemi (kupiona w markecie). Na szczęście sadzonki dostałam od koleżanki, którą namówiłam na sianie. U niej wygląda o niebo lepiej
Drugie podejście:) 15:27, 19 maj 2015

Do góry
Hej Marta,
Po pierwsze nie przejmuj się opinią małżonka za bardzo i rób swoje, a on jak zobaczy efekt doceni twoja pracę ... wiem co mówię z tak zwanej autopsji.
po drugie zerknęłam do twojego starego wątku i Ewa bardzo ładnie ci zaplanowała kształt ogrodu, jako ustępstwo dla męża poszłabym na twoim miejscu w minimalizm...

i takie coś mi się nabazgroliło:

tam gdzie kulki bukszpanowe i stipa to jest rabata wysypana żwirem.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:01, 19 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

w półcieniu dobrze rośnie carex elata Aurea
i chyba inne turzyce też, ale musisz doczytać, bo generalnie nie są zbyt duże, a muszą wystawać zza żywopłociku
stipa mogłaby być, ale nie wiem jak w półcieniu rośnie
miskanty nie za wysokie?
choć ML nie musi tak wysoko wyrosnąć, bywa niewysoki i nie kwitnie, więc mógłby być
podobno jak jest mało słońca są słabsze, ale rosną

zrób zdjęcie odległości i wzdłuż który kawałek chcesz zagospodarować
bo dużo kwiatów potrzebuje słońca, a tu ciemnawo?

Dobrze Małgosiu, zrobię zdjęcie jak wrócę z pracy... i wsadzę brakujące buksiki na obwódkę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:37, 19 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Małgosiu ... mam tam ok 60cm ... a jeśli trawa to może być ML? i z jakimiś kwiatami ... ale jakie do cienie/półcienia się nadają?

w półcieniu dobrze rośnie carex elata Aurea
i chyba inne turzyce też, ale musisz doczytać, bo generalnie nie są zbyt duże, a muszą wystawać zza żywopłociku
stipa mogłaby być, ale nie wiem jak w półcieniu rośnie
miskanty nie za wysokie?
choć ML nie musi tak wysoko wyrosnąć, bywa niewysoki i nie kwitnie, więc mógłby być
podobno jak jest mało słońca są słabsze, ale rosną

zrób zdjęcie odległości i wzdłuż który kawałek chcesz zagospodarować
bo dużo kwiatów potrzebuje słońca, a tu ciemnawo?
Mój nowy stary ogród 12:52, 19 maj 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Trochę traw mają w Świdniku, a stipa na pewno jest, byłam wczoraj. Cen za nic na świecie nie pamiętam

kamasja napisał(a)
Dzięki Dorcia!

Ewcia na posterunku, dzięki

Mój nowy stary ogród 11:00, 19 maj 2015

Do góry
Trochę traw mają w Świdniku, a stipa na pewno jest, byłam wczoraj. Cen za nic na świecie nie pamiętam
Mój ogród pod górkę... 10:06, 19 maj 2015

Do góry
Żywopłocik cisowy rośnie

Stipa, którą ledwo widać

Berberys wreszcie widać

Brzozy purpurowe maja strasznie drobne listki. Czy tylko moje? Czy taki ich urok?
Mój nowy stary ogród 09:56, 19 maj 2015

Do góry
kamasja napisał(a)
Pięknie uchwycony raj tulipanowy, nie dziwię się przechodniom. My mamy przed domem zaledwie 40 szt. tulipanów i też wszyscy podziwiają. Gdzie kupiłaś Goldy, potrzebuję jakiejś jaśniejszej trawki coś w rodzaju hakone do kosodrzewiny. I jeszcze jedno pytanko, nie wiesz czy w szkółce Świdnickiej jest już stipa?

Jeśli chodzi o tulipany to w ilości siłatak myślę
Goldy kupiłam w Leroyu,ale nie wiem czy jeszcze są, bo mało było.
Nie byłam jeszcze w szkółce w Świdniku, ale jak pamiętam to w ubiegłym roku trawy były w czerwcu
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:43, 19 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

No taki los! U mnie na bukach zdobniczka, na reszcie mszyce. Żagwin, co miał kwitnąc trzy miesiące zdziczał i nie kwitnie, Ice dance nie może się zebrać i cały czas ma suchawe źdźbła, na evergoldach pełno brązowych plam, w rozplenicach pełno dzikiej trawy, berberysy bagatelle w połowie jakieś marne, wiąz Camperdownii po zakwitnięciu paroma kwiatkami raczej zdechł, jeden kulon cisowy pojechał do wymiany, stipa kupiona podpędzona pokłada się, jeden Rh Nova Zembla wypadł - jak żyć? Na zdjęciach jest tylko tak fajnie...

u mnie to samo..nie licząc chwastów przełazących zza płota w takiej ilości że 7 stronowa gazeta i 5 cm warstwa kory nic nie daje bo sie wysiewaja na niej...w trawie pełno perzu czy jakojśc dzikiej trawy...grusze mają po kilka listkow, mocno przeżyły widac podróż z niemiec.....nawet ich nie fotografuje bo stoja suche badyle a nie drzewa..i na dodatek eM przerwócił mi doniczki z marną ale własnym potem wychodowaną stipą...wrrrrrrr....
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:35, 19 maj 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

skrzydła podcina to dziadostwo..człowiek dopiero co zaczął przygode z ogrodem i już wszytsko zjedzone..

No taki los! U mnie na bukach zdobniczka, na reszcie mszyce. Żagwin, co miał kwitnąc trzy miesiące zdziczał i nie kwitnie, Ice dance nie może się zebrać i cały czas ma suchawe źdźbła, na evergoldach pełno brązowych plam, w rozplenicach pełno dzikiej trawy, berberysy bagatelle w połowie jakieś marne, wiąz Camperdownii po zakwitnięciu paroma kwiatkami raczej zdechł, jeden kulon cisowy pojechał do wymiany, stipa kupiona podpędzona pokłada się, jeden Rh Nova Zembla wypadł - jak żyć? Na zdjęciach jest tylko tak fajnie...
Prawie - jak ogród 21:46, 18 maj 2015

Do góry
Gratulacje na pierwszą setunię! Stipa super!
Prawie - jak ogród 21:43, 18 maj 2015

Do góry
Rh pięknotki, a stipa szał
Gratki niech rośnie wszystko pięknie i bezproblemowo Oczywiście za wyjątkiem chwasta, ten niech wcale nie rośnie
Prawie - jak ogród 20:41, 18 maj 2015

Do góry
Stipa imponująca .
Rh cudne.
I gratulacje 100 .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies