Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

KasiaW76 07:55, 12 maj 2015

Dajanko jak strzyżesz thuje?
dajana 14:03, 12 maj 2015

Jak ci powiem Kasiu to niektóre kobitki spadną z krzesełek ze śmiechu hi,hi Nie posiadam sprzętu profesjonalnego do tego typu prac więc używam tego co posiadam, a są to: Uwaga!ręczny sekatorek, niewielki, kupiony zresztą w sklepie Danusi którego już nie ma, nad czym ubolewam I tak biorę do łapki gałęzie odchylam i skracam na oko, jedne mocniej drugie mniej .Te górne czyli czubki zazwyczaj sa cienkie i długie wiec ciacham aby były równe i gęściejsze tak ok 20cm .Dolne gałęzie najmocniej przycinam aby rozswietlić nie co wnętrze już bardzo u mnie gęste Przycinam tyle żeby nie wchodziły na trawnik i tworzyły w miarę jednolitą ścianę. Każde przycinanie jest bardzo korzystne bo pięknie się rozkrzewiają dzięki temu i w miarę szybko połączyły ze sobą Nie mam żadnych prześwitów .No powiem ze jak na tuje którymi gardziłam milo mnie zaskoczyły .Cztery lata wystarczyło aby sięgnęły 180 cm w górę i stworzyły jednolity gęsty żywopłot .Niektóre jednak są troszkę niższe i nie mogę ich jeszcze zrównać pięknie z siatką co dałoby efekt ładnego żywopłotu. .Myślę że tak się stanie dopiero za rok najwyżej dwa. Kupowałam tak 80 cm na wysokość Na początku w opisach gdzieś mam je na zdjęciu Można zerknąć jak cudnie urosły. Mój sposób na strzyżenie jest dosyć męczący, ale kiedyś kupie sobie nóż elektryczny czy nożyce nie wiem jak fachowo brzmi nazwa i będzie to chwila ,a nie trzy godziny ,łapki nie będą miały pęcherzy i w ogóle będzie przyjemniej, ale póki co obcinam w taki sposób . .Moje tuje pachną i nawet na zimę nie brązowieją .Powinno się je strzyc, przynajmniej już tak duże jak moje za pomocą sznurka, raz ciach i po sprawie jeśli masz małe wystarcz łapka i dobry ostry sekator.
dajana 14:07, 12 maj 2015

Zapomniałam dodać że skracasz każdą gałązkę nie tylko czubki i dół ,oczywiście przód i boki , nie tyły przy siatce. Pierwszy raz się bardzo bałam, a teraz roślina sama mi pokazuje gdzie powinnam ją skrócić. Słyszę cichutkie wołanie, mnie tez proszę ,mnie tez,
Bogdzia 15:16, 12 maj 2015

dajana napisał(a)

A to kwiatuszki Bogdzi zapomniałam jak się nazywają. Spójrz Bogdziu jak pięknie się rozrósł krzaczek ,a był taki maleńki .Pomyślałabyś że twoje kwiatuszki zawędrują aż do mnie ? Przywiozła mi je Weronka

Wiem ze Weronika cos Ci ode mnie zawizła bo pisalyscie ale to na pewno nie był wielosił bo go dotad nie miałam. Mnie sie wydaje ze to goryczka była ale moge sie mylic.Pozdrówka.
dajana 09:08, 15 maj 2015

Jeśli to była goryczka Bogdziu to nie wiem co się stało bo nie mam nic więcej na tej rabacie Nie wyrwałam jej na 100% czy mogła zatem zmarznąć? rabata w całości była przykryta gałęziami sosnowymi. Skąd się zatem wziął ten wielosił? czary mary, bądź demencja starcza Żałuję pomyłki
kitek81 11:15, 15 maj 2015

Kochana, sporo czasu mnie nie było ale widzę, że Ty nie próżnujesz, tylko ostro działasz! Ogród nabiera kształtów i charakteru tegoroczne roślinki jeszcze małe, tak samo jak u mnie, ale te sadzone wcześniej to ładnie się rozrastają
Trawka piękna, zielona, soczysta! Spisałaś się na medal
dajana 12:27, 21 maj 2015

Doczekałam się wreszcie paczki z trawami .Zrobiłam zdjęcia, ale nie mogłam ich wczoraj wkleić z powodu burzy z" pierunami" hi. Coraz mniej rzeczy się boje ale burzy niestety bardzo.. Pan Tadeusz tak zapakował paczkę ze 40 minut ją rozpakowywałam, tyle było rozcinania. Rośliny doszły nie tknięte nawet miały mokro ,ładnie ukorzenione ale brakowało trawek na obwódki Evergold i Everest .Brakło! to jedyne moje bolączki w zamówieniu
.Doniczki co prawda nie były opisane, ale były ponumerowane Wystarczyło mieć zamówienie w łapkach i bez problemu można było sprawdzić nazwę roślinek. To informacja dla tych którzy nie rozpoznają jeszcze roślin po listkach ,czyli mnie
W dostawie były:

Miskanthus sacchariflorus x2
- sinensis Blutenwunder x2
_ Flamingo x2
_ Morning Light x1
Stipa brachytricha x1
Cportaderia selloana kolor biały x1
lawenda waskolistna Hidcote Blue Strein x 20szt
Tymianek właściwy x5
Rozmaryn lekarski Barbeqiu x2

To było moje pierwsze zamówienie na trawki.pl ,ale nie ostatnie .Wieczorem wkleje zdjęcia .Dobrego dnia wszystkim życzę

Aga 14:23, 21 maj 2015

Witaj Jesli chodzi o heliotropa to ciezko mi doradzic musialabys zobaczyc korzenie w jakim sa stanie bo mi sie nie zdażyło aby mi zmarzł.W zeszłym roku mialam heliotropa z nasionek a w tym roku kupie gotowe sadzonki. Przeczytałam mojemu synowi to co napisałas w moim watku stwierdzil ze twoj wpis brzmi jak wiersz powiedział ze jakos tak inaczej niz takie zwykle wpisy tak fajnie .
yolka 17:15, 21 maj 2015

No to czekam na zdjęcia Zostawiam serdeczne pozdrowienia
dajana 18:19, 21 maj 2015

Obiecane zdjęcia z dostawy przed rozpakowaniem

Rosliny ładnie ułożone i tak zamocowane że ciężko mi było pozbyć się tych taśm i folii, ale za to nienaruszone

Już po rozpakowaniu ,przecież nie będę was zanudzać ułożonymi warstwami .Ładne prawda?