Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród minimalistyczny 20:17, 04 cze 2011

Do góry
Witek pojechał zdać system nawadniający innej firmie, która przejęła konserwację. Właściel ogrodu powiedział, że ich robota mu się nie podoba a mnie aż ścisnęło w "dołku"

Tak wyglądał ogród tego dnia, Pomimo, że trawa jest bardzo "przetrzymana" - wyglądał moim zdaniem romantycznie

To chyba moje ostatnie zdjęcia z tego ogrodu

Ogród z wodospadem 20:11, 04 cze 2011

Do góry

Ogród z wodospadem 20:10, 04 cze 2011

Do góry
Nowy sezon w ogrodzie z wodospadem rozpoczął się obiecaną konserwacją ogrodu.
Skosiliśmy trawę, teraz trzeba dać nawóz bo wygląda już na "wygłodniałą", poprzycinaliśmy krzewy i wrzosy. Kwitną różaneczniki, przekwitły rośliny cebulowe.

Stawy i przydomowe oczka wodne 20:03, 04 cze 2011

Do góry
Ale się zamotaliście z tą robotą, wiem, co to znaczy przeróbka Nerwy i czas, ogrom pracy.
Przeniesienie źródełka w inne miejsce 20:01, 04 cze 2011

Do góry
To Zbyszku zeszłoroczny ogród
Oświetlenie ogrodu 20:00, 04 cze 2011

Do góry
Najbardziej czaruje kaskada (wypływ wody) , przynajmniej mnie
System automatycznego nawadniania 19:58, 04 cze 2011

Do góry
Agnieszka napisał(a)

Czy to prawda, ze linia kroplujaca nie moze byc podlaczona jesli woda zawiera duzo zelaza?

Jest ryzyko, że się zapcha, powstaje osad i zapycha emitery. Tego się nie da wypłukać.
Zraszacze zapychają się także - dysze, ale je można przepłukać.
Sposób na to - założyć odżelaziacz.

No właśnie ja w tej sprawie, Danusiu.
Gdzie ten odżelaziacz się montuje i co to za ustrojstwo?
My mamy wodę ze studni z bardzo dużą ilością żelaza i manganu. Całą wodę do użytku domowego przepuszczamy przez stację uzdatniania wody, ale do podlewania ogrodu już nie. Podlewamy wodą bezpośrednio ze studni. Po 4 latach używania systemu nawadniającego zauważyliśmy, że z linii kroplujących kapie dużo mniej wody. Trzeba podlewać dużo dłużej, aby uzyskać zadowalający efekt. W poprzednich latach wystarczało mniej czasu. Czy jest jakiś sposób na oczyszczenie tych linii, czy też należałoby całość wymienić (to byłby koszmar ...). Nie można przepuścić przez te rurki jakiegoś roztworu kwasku cytrynowego, albo innego odkamieniacza?

Witek mówi, że trzeba wymienić linię
Środek do odkamieniania zaszkodzi bowiem roślinom
Odżelaziacz montuje się między źródłem wody a elektrozaworami w domu lub domku ogrodnika, bo to spore urządzenie. Cała woda do systemu powinna przez to przejść.

np taki odżelaziacz
System automatycznego nawadniania 18:13, 04 cze 2011

Do góry
zielona11 napisał(a)
Ja mam pytanie natury technicznej. Nie myśleliśmy wcześniej o systemie nawadniającym, ale film Danusi mocno mnie natchnął. I przed wysianiem trawnika chciałabym wkopać węże. Ale doczytałam na stronie Gardeny, że ważna jest "wydolność" mojej instalacji ogrodowej. A mam tylko dwa krany, a do obdzielenia ogród 230m (wreszcie zmierzyłam), po bokach domu dwa pasy 4mx35m i malutki 20m przedogródek. Jest sens bawić się w nawadnianie, czy żal wkładać pracę i kasę bo nie będzie działało to jak trzeba?

I teraz czytając posty wyżej - na te 230m chciałam 5 zraszaczy każdy o zasięgu 50m. Ale znów - czy to będzie miało ręce i nogi?

W ogrodach montuje się oddzielne źródło wody rurą o większym przekroju, wtedy wydatek wody jest większy. Gardena jest dla amatorów, więc nie mam zdania czy warto Ale chyba wszystko warto zrobić, żeby zaoszczędzić czas i wodę>
Przeniesienie źródełka w inne miejsce 18:10, 04 cze 2011

Do góry
Widać ktoś też miał taki pomysł...może czyta Ogrodowisko?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:09, 04 cze 2011

Do góry
Poczytałam, bardzo obszerne i przydatne wiadomości.
Kosiarki wrzecionowe 18:07, 04 cze 2011

Do góry
Sebku, podejrzewam, że preferujesz podobną pielęgnację trawnika, jak ja, więc wrzecionowa w naszym przypadku odpada
Zakup kosiarki - dylemat 18:06, 04 cze 2011

Do góry
Husquarna jest super, ale ma wystający element uniemozliwiający obkoszenie drzewa, trzeba kosić w lewo
Ogrodowa biżuteria i ogrodowe dodatki, ozdoby 18:04, 04 cze 2011

Do góry
Czy ten grajek jest Myszko z brązu? Widziałam na Chelsea.

A w tym roku modne były muszelki

Obwódki z bukszpanu 17:59, 04 cze 2011

Do góry
Beatko, bardzo dobrze wyszły te obwódki Cięcie doprowadzi je do pożądanego wyglądu i wymiaru.
Obwódki z bukszpanu 17:58, 04 cze 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
Danusiu, co to są za roślinki, te małe, żółte?

To Erica carnea "Golden Starlet"
Kubusiowo 17:53, 04 cze 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Sebek

Słuchajcie a może zamiast astrów dać jeżówkę puprurową?? Widziałam ją na foto z dzielżanami i całkiem nieźle wygląda. Chociaż byłam przekonana, że czerwnie i różu się nie łączy hihihiih Co Wy na to?

Pomarańcz dobrze wygląda z ciemnym niebieskim, albo z barwami sąsiednimi (żółty, czerwony)
Natomiast zasady łączenia barw masz tutaj

http://benjaminmoore.pl/akademia-inspiracji/projektowanie-kolorystyczne/kolo-barw.html
Kubusiowo 17:48, 04 cze 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Sebek dzięki

Dobra teraz potrzebuję pomocy.... Będę robiła ta rabatę:

I teraz tak... chcę dac stróżki po obu stronach krzewu, phloxa, rozchodniki, astry i miskanta. Po prostu po prawej i lewej chcę to samo Rabata ma 4x2 metra (oczywiście na oko, bo nie zmierzyłam ) Ile czego sadzić? Nie musi być efekt od razu... ja tam moge poczekać

I drugi problem.... W opisie tej rabaty są sloneczniki bylinowe, dzielżany. Powiedzcie mi gdzie niby ona są na tym rysunku??? Bo ja nie moge dojrzeć.....

HELP!

Ta rabatka kwitnie teraz i floksy, astry miskanty nieco później.
Duże byliny (ostróżki) 3 szt
orliki -7
astry- 9
dzwonki - 7
miskant - 1
bodziszek - 5-7
przywrotnik - 7
szałwie - 7
Tak na moją orientację tyle ich trzeba
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:44, 04 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

musze was zmartwić że ja kupuję angielki po 25 z. najdrożej w szkółkach Hoduna - rosarium. i rosaćwik p. ćwików . obie maja sklepy internetowe . to sprawdzone szkółki . w tym roku będzie fotorelacja z pierwszego kwitnienia . a na wiosnę znowu kupiłam partię . wszystkie rosną super . to tak dla waszej informacji ....po co przepłacać.

Alinko - no to masz wielkie szczęście no i dzięki za informację.

Widziałam i radzę tak jak Basia. Posadź i tnij dopiero pod koniec czerwca, jak zmieni kolor.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:21, 04 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Sebek podkupiłeś mi różę jeśli kupowałeś u Pudełka Piękna jest. Dla mnie zostały tylko żółte.
Tak z ciekawości zapytam - ile płaciłeś?

Róże płaciłem po 45 złotych - w Goczałkowicach były po 40.

W Warszawie dla pocieszenia Was po 89,-
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 16:20, 04 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
To jest ta kupiona na początku kwietnia. Będzie pewnie jeszcze jakiś czas, ale już ma jeden pąk. Na pewno wypuści też nowe, bo pędy już ma. Jednak moje ogrodowe dwie na pewno nie zakwitną, ale w tym roku je dobrze zabezpieczę.

Moje w zeszłym roku zakwitły drugi raz. Obcięłam stare kwiaty, zasilałamcały czas magiczną do hortensji i kwaty uzyskałam w sierpniu-wrześniu. Zrób tak samo. Nie przesusz, niech mają stale wilgotno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies