Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród dla Agusi 23:01, 13 cze 2012

Do góry
Floriada 2012 22:54, 13 cze 2012

Do góry

Szkoda,że nie było polskiego ogrodu. Gdyby przenieść Danusi byłby bezkonkurencyjny.
Trochę odpocząć można na wielkim trawniku, gdzie ustawiono ogromny ekran.
Rododendronowy ogród. 22:53, 13 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)

Dostałam dzisiaj e-maila z wiadomością ze dziś jest dzień internetowego przyjaciela a poniewaz Wy jesteście moimi internetowymi Przyjaciółmi to serdecznie pozdrawiam i dodaję odpowiedni obrazek.

To prawie jak u nas..... codzinnie ktoś komuś przez internet daje kwatki...... my mamy święto codziennie...

To z bardzo eleganckimi ludźmi pracujesz jak Ci co dzien kwiatki dają, to bardzo miłe.

U nas pisząc miałąm na mylśi Ogrodowisko
A te sowy co się u mnie drą..to sprawdziliśmy na necie.to sowy uszatki

To moze jutro uda sie zobaczyc te uszatki?Świetnie się nawoływały. Dla osób nie wiedzących o czym piszę wyjaśnie że u Ani dzis wyszły z gniazda sowy uszatki i cały wieczór się nawoływały i pewnie teraz też to robią a ja słuchałam przez telefon. Super to było.
Rododendronowy ogród. 22:49, 13 cze 2012

Do góry
jotka napisał(a)

Dla wszystkich odwiedzających ławeczka M Jotki z jaśminem i krzewuszką w tle. Niech wam pachnie obłędnie. Miłego dnia.

A mój M. cieszy się Pomimo, że nie wyrył na niej: "tu byłem" to i tak wszyscy wiedzą, że to jego ławeczka
Słyszałam, że zapach jaśminu może uśpić "na amen" jak za długo przebywa sie w pobliżu, więc lepiej żeby ławeczka była przechodnia
Pozdrawiam Bożenko Ciebie i Twojego M. w imieniu swoim i mojego M. który podczytuje, ale się nie zalogował i sam komentować nie może (może to i lepiej )

Jak chcesz zobaczyć jak wygląda powojnik od Ciebie, to zerknij u mnie

Tak mówią o wszystkich roślinach mocno pachnących, ja to słyszałam o azalii pontyjskiej. Trzeba uważac i szczególnie nie trzymac w sypialniach a juz szczególnie w sypialniach dzieci.
Ogród dla Agusi 22:46, 13 cze 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jeszcze kilka widoczków.
Jej imienia nie znam,kolor przekłamany bo jest naprawdę ciemno-buraczkowa a im starszy kwiat to podbarwia się fioletem.R.parkowa ,długie sztywne pedy -girlandy dużych kwiatów,nie powtarza kwitnienia.
Rosa Rosa
R. New Down
Rododendronowy ogród. 22:44, 13 cze 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dostałam dzisiaj e-maila z wiadomością ze dziś jest dzień internetowego przyjaciela a poniewaz Wy jesteście moimi internetowymi Przyjaciółmi to serdecznie pozdrawiam i dodaję odpowiedni obrazek.

To prawie jak u nas..... codzinnie ktoś komuś przez internet daje kwatki...... my mamy święto codziennie...

To z bardzo eleganckimi ludźmi pracujesz jak Ci co dzien kwiatki dają, to bardzo miłe.

U nas pisząc miałąm na mylśi Ogrodowisko
A te sowy co się u mnie drą..to sprawdziliśmy na necie.to sowy uszatki
Rododendronowy ogród. 22:40, 13 cze 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dla wszystkich odwiedzających ławeczka M Jotki z jaśminem i krzewuszką w tle. Niech wam pachnie obłędnie. Miłego dnia.

A mój M. cieszy się Pomimo, że nie wyrył na niej: "tu byłem" to i tak wszyscy wiedzą, że to jego ławeczka
Słyszałam, że zapach jaśminu może uśpić "na amen" jak za długo przebywa sie w pobliżu, więc lepiej żeby ławeczka była przechodnia
Pozdrawiam Bożenko Ciebie i Twojego M. w imieniu swoim i mojego M. który podczytuje, ale się nie zalogował i sam komentować nie może (może to i lepiej )

Jak chcesz zobaczyć jak wygląda powojnik od Ciebie, to zerknij u mnie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:35, 13 cze 2012

Do góry
Justynko - ale ja to lubię! Na szczęście zawsze jets co robić, jak już już coś kończę, to z drugiej strony jak nie chwasty to coś trzeba zrobić

Biała ostróżka zbiera się powoli do kwotnienia, dzisiaj kupiłam jej na wyprzedaży niebieską koleżankę - pokażę jutro

A liliowa pięknie kwotnie - już ponad tydzień

Rzut okiem - przed domem. Brakuje kwitnących białych i fioletowych - może coś kupię jutro na targu?

Cała rabata ma obwódkę lawendową, może będzie bardziej widoczna jak zakwitnie. I za rok, dwa, jak podrośnie...
Na razie lawendy zbierają się do kwitnienia

Czosnki bardzo długo kwitną - fajna różowa plana tuż za lawendą:

Nowa hosta zbiera się i będzie kwitnąć!

I pierwsze pąki mają... no właśnie, jak one się nazywają? Wysokie?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:30, 13 cze 2012

Do góry
W sumie trochę żałuję, fajnie byłoby zobaczyć przed-i-po, no ale już za późno Nie miałam czasu, chciałam jak najszybciej posadzić bo całe popołudnie zbierało się na burzę.. na szczęście przeszła bokiem
Ale mogłoby w nocy bukszpany podlać, bo nie zorbiłam tego... Jutro fotki
A na razie dzisiejsze:
Świeżo kupione lilie - wyglądają jak OBCY w tej doniczce

Carex Siderosticha Variegata od Irenki:

Większość dużych buskzpanów żyje, przyrosty się pojawiły nareszcie - maleńkie ale są!
2 z 10 z Rybnika (spore, 80cm, kupowane wiosną) brzydki ma kolor i podejrzanie wygląda, ale świeże przyrosty ma - przynajmniej ten jeden, drugiemu się muszę przyjrzeć...

Za o kulka bukszpanowa na kijku (2ga z 3) chyba padnie Zero przyrostów, listki podsychają

Zakątek Rh-hostowo-żurawkowy będę uporządkowywać - tj wszystkie żurawki wylądują na jednej rabacie, od wschodu (w poprzednim poście pokazywałam)

Małe hortensje Limelight sobie radzą:

A jedyna duża cała w pąkach, choć łysawa trochę (nie obcięłam jej na wiosnę)

Niedźwiedzie futro mocno oberwało zimą, muszę pousuwać te zeschnięte części, ale żyje!

Floriada 2012 22:22, 13 cze 2012

Do góry
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:08, 13 cze 2012

Do góry
te deszcze do piatku mają przejść i ma być pięknie
moja koleżanka mi radzi zaraz po deszczu pryskać na mszyce i grzyba
sama nie wiem -
co Wy na to?

czy ktoś wie czy można na mszyce połączyć z opryskiem na grzyba i naraz pryskać - te preparaty można zlać i raz pryskać czy tak nie można ?

na hoście zobaczyłam mszyce jak zrobiłam zdjęcie ale pierwszy raz widziałam żeby na hoście załapały się mszyce

a to rozchodnk Matrona, który mi się marzył - już się rozgościł

a to zagadka - ale latwa

a tu z niedzieli zdjęcie - do dziś lilijka Antoniego- po prawej mi nie zakwitła choć pączki ma ładne i po deszczach rozkwitnie

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:02, 13 cze 2012

Do góry
Krysiu u mnie poziomki obrodziły, truskawki zmarzły - tylko kilka krzaczków ocalało, a na nich niewiele owoców. Ale zapraszam Pokaż swoją Inversę jak kupicie! Nakręciłaś M, nieźle!

Bożenko dziękuję za cudną piwonię

Moniko jeszcze nie posadziłam, na razie czekają w doniczkach. Jeszcze parę dni. Może jutro się nimi zajmę - muszę wypoziomowac miejsce pod nie i pasek wymieszać z dobrą ziemią. Będę je dość rzadko sadzić, mam 100 sadzonek, a to z 15-17 mb jest (?) Jak posadzę pokażę na pewno i zmierzę jak gęsto są!

Żurawkowo - uporządkuję tę rabatę jak przekwitną. Marzą mi się schludne pasy różnokolorowe jak u GabiKa

Tawułkowo - dzisiaj kupiłam przy okazji kupowania ziemi w Nomi z przeceny sporą tawułkę z czerwonymi kwiatostanami - przeceniona na 3,9 zł Ta moja starsza, podobna do nowej:

I maleństwa tawułki - chyba po prostu inna odmiana?

Miskant Variegata szaleje

Maki bylinowe wschodnie - kupiłam 2 sadzonki białych, jedna zakwitła gdy byliśmy w Augustowie... na pomarańczowo

na szczęście blady ten kolor

Takie zatrwiany też kupiłam sobie - ale chyba do słońca je przesadzę? Nie wiem co lubią...

Dwuletnie goździki brodate kwitną w warzywniku
Miniaturowy ogródek 21:54, 13 cze 2012

Do góry
Gabik ale bedziesz miała piękny ogród. Co ja mówię, już masz !

Danusiu dla mnie to co robisz to po prostu mistrzostwo.
Bardzo mi się spodobał ten kwadrat.
Gardenarium napisał(a)

Kwadrat pod wiśnią, a w nim 4 hosty

Ogród dla Agusi 21:51, 13 cze 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Dziękuję Kasiu ,ja raczkuje w necie.Tak myślałam.Ponawiam próbę z wklejaniem róż.

Akanto, jak się cieszę spotkaniem z Tobą na tym forum, z osobą która wszystko wie o roślinach,
i najważniejsze, że dzieli się tą wiedzą z innymi.
Twoje róże piękne, wyżej przykład. (jak ona się nazywa, chyba nie Lady X?)
Zdjęcia też robisz świetne, i wcale nie raczkujesz w necie, no może na Ogrodowisku, ale każdy z nas przez to przeszedł.
Widzę, że czasem są zdjęcia, które się nie otwierają. Jak też tak widzisz, to EDYTUJ i możesz poprawiać. Zagoszczę tu na stałe. Pozdrawiam serdecznie!

Weroniko ja też się cieszę ze spotkania tutaj a to za Twoją przyczyną bo tak mi poradziłaś i przywędrowałam za Tobą.Jak wiemy będziemy stroić nasze ogrody aż sił nam starczy a tu przedstawiane mogą nam dostarczyć jeszcze wielu inspiracji.Można się zorientować w jakim kierunku idzie zamiłowanie do określonego stylu ,odwiedzić przy okazji podróży innych najpiękniejsze ogrody i wymienić poglądy a w końcu nasycić oko i ducha PIĘKNEM przedstawianych roślin.Weroniko jesteś dla mnie zbyt łaskawa,wiedza o roślinach jest tak ogromna,że jestem tu też i po to aby się uczyć ,uczyć....od innych.Ta róża faktycznie jest nn,pani która ją krzyżowała zdradziła mi tylko,że pochodzi od Louise Odier i nazwała ją Luiza.Zdjęcia robię" komórką " i mój ogród jest taki jakim go widzą moje oczy przez sentyment do tego miejsca.Powoli rośliny zagęszczają się ,pączkują a my dosadzamy i niebawem znowu zachwycą nas ogrody innymi barwami z palety w swej nieustającej zmienności.Co nowego Weroniko u Ciebie w ogrodzie?Wybiorę się z wizytą może dostrzegę jakieś zmany?Pozdrawiam serdecznie.
Ogródek Hanusi po zimie 21:47, 13 cze 2012

Do góry
Dziewczyny,Piwonie to zasługa mojego małżonka.On je tak ustawił, równiutko w rządku,to były jego ulubione kwiaty.Nie zaprzeczę,że moje też.Jak zakwitły piwonie,to zaczynało się lato.I chyba coś w tym jest.Chociaż jak na razie nasze rejony omija ciepełko.
Udanego letniego sezonu!

Floriada 2012 21:46, 13 cze 2012

Do góry

Pawilon belgijski z ogrodem na dachu.
ogrodoweimpresjejolki 21:33, 13 cze 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Jola jaka to róża pnąca ? też mam białą posadzoną wiosną, już ma pączek - moja to White New Dawn...
a jak nazywa sie Twoja ? moze to ta sama ?

Marzenko, mimo mocnego postanowienia, że nie kupuję już NN, to ta właśnie ta jest bez imienia. Jedyna jaka była w ofercie mojego sklepu. Sprzedawczyni powiedziała mi, ze z kaądej dostawy białe kwiaty znikają najszybciej - ponoć najmodniejsze w tym roku.O mojej wiem tylko tyle, że to róża pnąca parkowa rośnie do 3,0 m , kwitnie (powinna) od czerwca do września. Zobaczymy jak rozwinie się .

Oprócz róż cieszą jeszcze powojniki Ten już pozbył się płatków, ale i tak jest śliczny

Powojnik bylinowy od Bogdzi nie kwitnie, ale ma się dobrze

Czy ktoś jeszcze pamięta, że w lutym wysiałam nasionka powojnika mandżurskiego?
Uchowały się 4 sztuki, są już w gruncie, ale rosną bardzo pooooooowoli. Ja mam czas - poczekam

Floriada 2012 21:32, 13 cze 2012

Do góry
W niektórych ekspozycjach typowa komercja.
Początki w Kruklandii 21:29, 13 cze 2012

Do góry
No i teraz mam pytania:
1. Czy to na pewno ta sama trawa ? Ta co przyjechała dzisiaj jest wysoka, a ma małe kępki. Te trzy wcześniejsze są gęste, ale króciutkie.
2. Czy dobrze posadzone? Nie za gęsto, nie za rzadko?
3. Czy można te długie trawki trochę przyciąć???
Tu na razie jest ściernisko... 21:28, 13 cze 2012

Do góry
Milenka, Magda witam krajanki!!!

Basiu lejesz miód na moje serce! tak sobie kombinowałam, że budowlańcom 50 m szerokości potrzebne nie będzie przy budowie domu szerokiego na 16m i dlatego będę mogła zagospodarować kawałek od teściów ... dzięki Tobie wiem że będzie to możliwe! i strasznie się cieszę, bo to oznacza, że nie będę musiała czekać np. 5 czy 8 lat żeby zmierzyć się z rabatką
dzięki, dzięki, dzięki!

a co do "szkieletu" to na razie mam plan taki:

na przedogródek nie mam skonkretyzowanego pomysłu jeszcze
część wypoczynkowa, to będzie w 99% trawa odgrodzona od przedogródka oraz od sadu żywopłotem (np.z pęcherznicy, albo z czegoś innego nie-zielonego), przejścia przez żywopłot pod pergolami obsadzonymi czymś pnącym. w tej części będzie grill-ogniskowy oraz ławka ze stolikiem lub/i huśtawka.
od strony wschodniej puszczę po siatce winobluszcz, a przed- zasadzę tuje, bo strasznie podoba mi się zestawienie jesiennych kolorów czerwony-zielony jeszcze nie wiem czy tam będzie też miejsce na rabatkę, póki co zupełnie jej w tym miejscu nie widzę, choć byłoby rozsądnie od tegoż kawałka zacząć naukę

z ogólnych zarysów: wjazd oraz chodnik chciałabym z kamienia polnego, przed domem po środku wjazdu rabatka (niekoniecznie okrągła z uwagi na drogę "z boku"), gdzies (być może centralnie przed schodami?) ciurkadełko, w którym mam zamiar pstrykać kąpiące się ptaszki lub pijące owady

i w tej chwili już nic więcej nie przychodzi mi do głowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies