Kochani bardzo proszę was o pomoc/ poradę jakikolwiek głos. Gosia –kasiog (za co jestem jej baaaardzo wdzięczna) narysowała projekt mojej działki ale jak sama mówi fajnie by było żeby ktoś to zweryfikował.
Opiszę teraz rabaty bo z fotki nie wszystko widać. Zaczynamy od lewej strony/ wschód
Miskant Gracillimus – 3 szt
pomiędzy nimi Magnolia Susan
z przodu hortensja Limelight + żywopłocik z bukszpanu
W narożniku śliwa wiśniowa Pissardi podsadzona Hakonechloa macra Aureola przed śliwą berberys Red Pilar – 3 szt a przed nim kulki z bukszpanu – 3 szt
Rabata południowa
Rododendron tolerujący słońce – 5 szt podsadzony hostami, w środku kulki z bukszpanu – 3 szt.
Dalej tuja Sunkist – 3 szt. podsadzona czerwoną żurawką w środku modrzew szczepiony
Hortensja Vanilla Fraise – 3 szt + miskant Morning Light
Wierzba Iwa, wejgela variegata Fagus np. Davyck purple podsadzony kosodrzewiną pinus mugo, dereń ivory hallo. Z przodu Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana – 5 szt i żywopłocik z bukszpanu + kulki
3 szt
Narożnik
Brzoza Doorenbos- 3 szt., hortensja Limeligt, berberys Red Pillar – 3 szt, miskant variegatus, z przodu od lewej chiona kanadyjska jedelloh – 3 szt + wrzośce.
Rabata zachodnia
Dereń ivory hallo – 3 szt, choina kanadyjska – 3 szt z przodu rododendron – 5 szt , hosta
Cypel z jednej strony irga + tawuły japońskie z drugiej lawenda
Przy wjeździe kulki szczepione na pniu np. sunkist podsadzone żurawkami
Jeśli o mnie chodzi to projekt mi się podoba chociaż nie jestem pewna miejsca z tujami Sunkist i obsadzenia cypla bo obawiam się że nie podołam z uprawą jak dla mnie sporej ilości RH w moim ogrodzie. Może jeszcze zamieniłabym choiny kanadyjskie na świerki serbskie i wrzośce (boję się że nie przetrwają) na coś innego.
Tuję Sunkist dałabym natomiast jako kontynuację rabaty po lewej stronie przed nimi krzewuszkę minor black (chyba właśnie taką mam) no i przed nią coś w nogi. Co wy na to?