Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:40, 28 maj 2012

Do góry
Rosa Rugosa (róża pomarszczona, jadalna) - mój szpalerek z tyłu działki kwitnie - zaczyna!

Żurawki bordowe radzą sobie tak:

A żółte dużo słabiej...

Nic dziwnego że jeszcze ich nie sprzedają - nie nadgoniły zimowego odpadnięcia wszystkich liści

Dosypałam świeżej kory - od razu lepiej

Bukszpany od Irenki:

Jak posadzę tam wszystko, wyrównam ziemię i nasypie na wierzch kory. Ale to jak skończę dopiero...

Rabat wygląda na razie tak - i nie wiem co dalej, sporo miejsca zostalo...

U góry proso i rozplenice (póki nie znajdę trzcinnika Karl Foerster - te musiałam już wsadzić).
Niżej pas mozgi i grupki rozchodnika okazałego (duże i maleńkie sadzonki z przodu, więcej nie mam).

I co teraz? Magnolio help!!
Dojdą jeszcze ze 3 żółte tawuły przesadzone z rabaty obok - jak dokupię trzcinnik, jego pas "wejdzie" w rabatę tawułową po lewej, a tawuły wyemigrują tutaj... i nie wiem co dalej
Ogród Ewy :) 13:36, 28 maj 2012

Do góry
Irenko, młode róże potrzebują czasu na to by mogły pokazać jakie są piękne Miniaturki niestety rzadko pachną

Kontynuuję pokaz RH

Ogrodnik mimo woli 13:30, 28 maj 2012

Do góry
To samo Aldonce napisałam na PW....... 3x zapomnieć wyłączyć światło...mi to się może zdażyć, ale Aldonka jest pozbierana do kupy.....
Miłego dnia wszystkim.....
Moje poletko 13:15, 28 maj 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)

Nie no,to lubię! Tyle różnych irysów w jednym miejscu,super! Ale widzę,że tu jakieś swatanie się odbywa Przy okazji wesela można by zjazd forumowiczów zrobić,jestem za A deszczu Tobie Celinko zazdroszczę,u nas nie ma na to widoków

Cześć Maju! Irysy mam w różnych miejscach.Mam ambitny plan je pogrupować kolorami,
ale nie wiem czy na planach się nie skończy
Już nie leje słońce wyszło.Po południu pojadę na działkę i zobaczę czy faktycznie ziemia mokra,cz tylko trochę popsikało po takiej suszy!
Dolina Tęczy 13:02, 28 maj 2012

Do góry
arcobaleno napisał(a)

Super fotka i jaki ładny trawnik! To ostatnie musiałam napisać W końcu to forum ogrodnicze
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:56, 28 maj 2012

Do góry

Agnieszka , gdzie kupiłas te trawy? Podeślij mi proszę jakiegoś linka
Moje poletko 12:53, 28 maj 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Nie no,to lubię! Tyle różnych irysów w jednym miejscu,super! Ale widzę,że tu jakieś swatanie się odbywa Przy okazji wesela można by zjazd forumowiczów zrobić,jestem za A deszczu Tobie Celinko zazdroszczę,u nas nie ma na to widoków
O....! 12:51, 28 maj 2012

Do góry
marzena napisał(a)
dzięki Aniu, Celino, Bogdziu ( też się cieszę na to spotkanie ), Myszorku, Elfiku, Aniu asc i Danusiu

ta nowa rabata to mój pomysł aby zrobić kółko a' la rabata francuska ... w moim dużym ogrodzie jest możliwe zastosowanie różnorodności, nie muszę trzymać się jednolitego stylu...

na razie tak to wygląda... kółko ma średnicę 5,5 m, posadziłam 440 bukszpaników ukorzenionych przez siebie( po cieciu bukszpanów w ubiegłym roku) w podwójnych szeregach w takim oto układzie ...
...całość otoczona ekobordem, trzeba było wyznaczać te ścieżki i kółeczko wewnętrzne...było sporo pracy... w centrum na postumencie, który już mam ( podoba mi sie ) umieszczę donicę/wazę ze zwisajacymi roslinami ... a ścieżki mam zamiar żwirem wysypać
a w tych czterech kwaterach chcę posadzić róże okrywowe... ale chyba teraz za późno i zrobie to jesienią... jak radzicie ?
ale sie opisałam o tym...

Tydzień temu , dwa dni przed Waszym przyjazdem dostałam z rosarium zamówione w lutym róże w doniczkach i to jeszcze po interwencji. Posadziłam i rosna. więc jakbyś telefonicznie się umówiła żeby Ci zaraz przysłali to możesz spokojnie sadzic.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:51, 28 maj 2012

Do góry
Moje różanki zaczynają rozkwitać, dziś rozwija się pierwszy pączek Cottage Rose. Kochani jak on pachnie!! Obłędnie, przeszłam rano z zakupami koło różanki i aż się wróciłam, bo zapach był tak intensywny - i zaczęłam szukać która to "winowajczyni"

Obiecałam kiedyś wcześniej schematy moich różanek - więc zrobiłam tak na szybciutko

Tak wyglądały w kwietniu, półokrągła otoczona jest obwódką bukszpanową, druga mniejsza przy pergoli ma obwódkę z lawendy

A to nasadzenia:

Ogród Dominiki 12:49, 28 maj 2012

Do góry
bell napisał(a)
witaj Domi
mogłabym prosić o zdjęcie rabaty z bukiem Purple Fountain?
chyba, że pomyliłam gatunki i jest to jakieś inne czerwonolistne drzewko płaczące

Proszę bardzo Masz rację co do odmiany.
Pszczelarnia 12:48, 28 maj 2012

Do góry
Dolina Tęczy 12:48, 28 maj 2012

Do góry
Ana - na tarasowym zdjęciu polegiwała akurat siostra Dlatego zrobiłam takie foto zza krzaka
Całą minioną pięknie słoneczną niedzielę spędziliśmy na tarasie - ja się poopalałam na leżaczku, poczytałam książkę, nawet warzywa na rosół na leżaku obierałam - szkoda było schodzić z dworu

Mam kilka zdjęć kącika kawowego w otoczeniu kwiatów - później Wam pokażę - bardzo przyjemnie się tam siedzi

Po drugiej stronie mamy stół jadalny z ławką do siedzenia i krzesłami tam niestety najmocniej wieje od pól, do tego jest szybko cień, nie chcę zasłaniać się tam pergolami bo widok na łąki i pola jest cudowny, chyba poproszę męza, żeby mi jakąś linkę rozciągnął od belki do belki i powieszę tam białe zasłony - zawsze to będzie trochę przytulniej

A jeszcze pochwalę się Wam moją sałatą i truskawkami

Dolina Tęczy 12:40, 28 maj 2012

Do góry
Na rabacie przed domem irysy bródkowe - żółty już przekwitł, teraz kwitnie delikatny fiolet a dwa inne szykują się do otwarcia pąków - będą niespodzianką bo nie pamiętam jakie zamawiałam

Na tarasie zakwitają też hortensje - tą mam od ubiegłego roku, jest bardzo wrażliwa na słońce, dlatego trzymam ją w cieniu - zimowała w babcinej piwnicy
Dolina Tęczy 12:37, 28 maj 2012

Do góry
Przy tarasie wciąż kwitną isyry - uwielbiam je
Dolina Tęczy 12:35, 28 maj 2012

Do góry
Oooo ile tu u mnie miłych odwiedzin - dziękuję Wam
W każdej wolnej chwili korzystamy z uroków ogrodu, dzieciaki to już samych siebie przechodzą w fikaniu po trawniku Mąż z uporem muruje murek i choć pierwszy raz to robi wychodzi mu jak spod linijki, każdy kamień z poziomicą układa i nie słucha się wcale, że ma być trochę krzywo - mówi, że on krzywo nie potrafi! A ja bym wolała, żeby był taki trochę bardziej naturalistyczny, wrośnięty w ogród, ale już się nie odzywam bo widzę ile pracy i wysiłku go to kosztuje....jak rośliny przyjdą to będzie miodzio

W temacie miodku - świeżutki z Tatowej pasieki Mam tam nawet swojego ula, ale na razie nie jest jeszcze zamieszkany

Urzekające brateczki w różnych kolorach - część samosiejek

Ogród Magdalenka 12:32, 28 maj 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Taką mam ozdobę na stoliku ... strasznie mi się podobają rojniki ... zielonego dachu na drewutni nie będzie to chociaż tak oko nacieszę

bardzo subtelna, w ogóle w twoim niedużym ogrodzie, tak wszystko wysmakowane
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:27, 28 maj 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
i taras

Aniu, co ty marudzisz, śliczne aranżacje i widok na ogród też
Żurawka - Heuchera 12:25, 28 maj 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Poproszę o pomoc w identyfikacji:
1.
2.

Całkiem możliwe, że to ta sama odmiana, choć wcale nie wygląda podobnie. Małe sadzonki mają po kilka b. jasnych listków, 2-letnia (podobno) roślina ze zdjęcia nr 2. nie ma takich.

Druga to georgia peach na pewno - moje też mają białe kwiaty. Jesli ta pierwsza będzie miała czerwone to jest to vienna

Ta pierwsza to na 100 % Vienna a druga to już wiadomo obie dobrze się nadają na słonko
Żurawka - Heuchera 12:23, 28 maj 2012

Do góry
madlen napisał(a)

jakie roślinki są na tym zdjęciu??

tak, to moja rabatka Hania i Martek miały rację, An_tre dobrze opisała - dzięki!
od dołu:
1) bukszpan
2) żurawka Blacberry Jam szt. 7 - super się rozrasta i bardzo się nadaje na każde stanowisko, w słońcu również
3) hosty - miały być Fire&Ice, ja miałam problem z ich dostaniem i kupowałam jakie się udało o białych brzegach (np. Patriot), ale najlepsza będzie właśnie Fire&ice, jeśli tylko uda Ci się je spotkać. Bo właśnie ta biel jest tutaj ważna, z hostami w pełni zielonymi nie będzie takiego efektu
Po bokach jeszcze były brunnery, ale to już dodatek niekonieczny
Pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 12:23, 28 maj 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Ketmia jednoroczna Dzwonek Sarastro - niebieski Ostróżka biała

Witaj Bogusiu dawno nie byłam, ale już jestem na bieżąco; nie wiedziałam, że jest ketmia jednoroczna, mam ale taką wieloletnią i ma zupełnie inny wygląd, a nazwa taka sama
pięknie ci wszystko kwitnie, a do tworzenia sadzonek masz rękę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies