Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 21:26, 06 wrz 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Biała dalia wcale nie dziwna, jest śliczna. Wrzosy ładnie u Ciebie rosną, a trawnik i rabata trawiasta to cudo w Twoim ogrodzie.

Wiosna tego roku kupiłam jakieś pakiety dalii. Nic się nie pokrywa z etykietą więc nawet nie wiem jak się nazywają i też marnie rosna. Dosyć sporo chyba skórek podjada wchodzi do paka i wyżera i każdy kwiat ledwo rozwinięty.
Ta Dalia zmieszana z czerwoną dosyć ladna razem posadzone.

Chciałam zrezygnować już z dalii tylko posadzić z zeszłego roku o ciemnych lisciach, ale trochę je zima podsuszylam myslalam, że nie wypuszcza ale coś tam wypuściły. Dalie bardzo lubią ślimaki i są pogryzione.

Rozplenice zaczyna klisic

Pająków i ślimaków mam w bród wszędzie chodzą. Po prawej mam takie zwierzątka na kocimiętkę co to może być.

To "kowal bezstrzydlowy" owad pożyteczny
Ptasi gaj 21:06, 06 wrz 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
Zawsze podziwiam u Ciebie wrzosy. Ja kupię kilka sztuk do donicy, probowałam zrobić sobie wrzosowisko 2 lata temu, wymarzło wszystko, nie mam ręki do tego.
Zakupy- wszystko to co lubię. Pozdrawiam Eluniu .

Małgosiu jeżeli chodzi o wrzosy to trzeba kupować wcześniej np koniec sierpnia początek września aby się jeszcze ukorzenil6 w ziemi rodzimej. Sądząc wyciągamy z doniczki zazwyczaj są bardzo dobrze ukorzenione i trzeba trochę ten korzeń rozszarpać aby szybciej kirsenie związały się z rodziną ziemia.

Moje wrzosy w zeszłym roku miały być wyrzucone ponieważ to miejsce przerabiałam. Wiosna nie przycinalam ich i bardzo wyrosły. Wykopując je miały bardzo solidne korzenie nie do uwierzenia górka mniejsza od korzenia.
Przycięłam wszystkie korzenie o połowę i wsadziłam do ziemi.
W tym roku wiosna przycięłam i opryskam, podlałam nawozem do wrzosów i ładnie rosną.
W tym miejscu wrzosowisko już mam ok 10 lat.
Miałam kiedyś przepiękne wrzosy i była ostra zima sądziłam we wrześniu pewnie nie zdarzyły się ukorzenić nie przykrywam i zmarzły.

Tam są też posadzone tulipany, żonkile i narcyzy. Nornice tam grasują bo cebulki mi zżarły. Powtykam czosnek może odejdą.
Więc piękne wrzosowisko to jest wyższa szkoła jazdy nie zawsze się udaje.

Marcinki już tuż tuż mam kilka odmian

Dąbrówka ładnie mi sie rozkrzewiła

Po lewej str trawa afrykańska po prawej Memory

Japoński ogród Reni i Matiego 20:43, 06 wrz 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Reniu

Sikawek od groma. Sami robiliście sami nawodnienie czy firma jakaś. Jak byś mogła w zbliżeniu pokazać sama sikawkę. Napisz jak się nazywa. Muszę pozmieniać bo mam już 7 lat i chcemy to wszystko przerobić na wiosnę.

Ogród nie do poznania takie zmiany - pięknie. Horty przepiękne to chyba wanilię. Trawniczek super.

Jeszcze wracam,a jak się nazywa ta żurawka tak pięknie kwitnie teraz

Bardzo ladnie

Pozdrawiam

Elu nawadnianie robiliśmy sami, ale na bazie projektu Witka, męża Danusi.
System firmy TORO- taki mi polecili. Głównie mamy zraszacze mini 8 i z nich jestem bardzo zadowolona. Na zdjęciu, które cytujesz są zraszacze 8H

Wejdź sobie na ich stronę i poczytaj, jest dokładny opis.

Ogród dziękuje Różowe hortki to wanilki.
Żurawka u mnie od początku zakładania ogrodu ta sama. Kupiłam 4 sztuki u Kapiasa bordowe nn i tak je rozmnożyłam. Rosną jak głupie....
Myślę, że moja żurawka to odmiana obsydian, bo jak porównuję inne bordowe to tylko ta mi pasuje do mojej.

Macham Eluś! Dzięki,że wstąpiłaś do mnie
Moja "przyziemna" :) pasja 14:25, 06 wrz 2020

Do góry

Elu, trochę mnie przeraziłaś perspektywą gołej rabaty pod brzozami. Sama ostatnio się zdziwiłam, że nad ziemią widać korzenie grubości ich pnia. Coś tam musi rosnąć i będę próbować. Po tej opinii i wczorajszych pracach na tej rabacie pomyślałam, że teraz mnie nie dziwi dlaczego w niektórych holenderskich realizacjach ogrodów spotyka się brzozy w żwirze, ma to swoje uzasadnienie .

Gracki jednak obstawiam, że mają za ciemno, bo w tym roku na brak wody nie mogą absolutnie narzekać. Przesadzę je wiosną w słoneczne miejsce i zobaczymy. Tylko co zamiast nich? na szczycie małej skarpy rośnie tam cis i gdy usunę gracki, skarpa się odsłoni :/.
Ptasi gaj 14:21, 06 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)

To jest miskant Melopartus . Ponizej po huraganie jaki przeszedł wczoraj, muszę go podwiązać

Ptasi gaj 13:40, 06 wrz 2020

Do góry
Piękna pogoda trzeba wykorzystać

O tą trawę mi chodziło
Ptasi gaj 13:32, 06 wrz 2020

Do góry
Trochę fotek dzisiejszych

Moja złocista tuja

Szmaragdy zolte

Ania z Zielonego Wzgórza 12:20, 06 wrz 2020

Do góry
Witam Aniu

Przyszłam od Mariusza odnośnie hortensji. Jaki powod, że nie chcą kwitnąć a jakie masz hortensje bukietowe czy ogrodowe.
Potrzebują dobrego podlewania to kwasoluby może ziemia nie taka.

Piszesz że nie przebywasz za bardzo na działce nieraz tak bywa, że trzeba coś odłożyć na hak. Nie trac nadzieji przynajmniej trzeba podtrzymać to co się ma. Przyjdzie czas, że znowu zaczniesz jeździć i wszystko będzie dopilnowane ku twojej radości.

Pozdrawiam
Ogród Cioci cz. 3 11:07, 06 wrz 2020

Do góry

Tak Elu biały pełny hibiskus. Jest jeszcze fioletowy za hortkami jak się przyjrzysz. W szpalerze hortki niższe a wyżej na pniu. Dwa rzędy więc piętrowo
Stary ogród zamkn. 08:44, 06 wrz 2020

Do góry
Witam Mariusz

Masz pięknie. Bogactwo roślin i tak zdrowych dorodnych. Pokazujesz wszystko bardzo ładnie z podpisami, że zwiedzający od razu szukają jaka to roślina jak się zachowuje przynajmniej ja tak robię.

Ile te 2 sosny mają lat chyba himalajskie. Z jodła to trzeba było uciąć do połowy i naciągnąć chyba, że już od spodu była przerzedzona.

Lilie piękne a gdzie zamawiałes?
Moje też przyszły bardzo późno jeszcze się z dostawcą sklocilam zamawiałam w lutym przyszły pod koniec maja. Za to przyszły podwójne cebulę i też bardzo ładnie kwitly. Jeszcze zamówię ale jak mnie zapamiętali.

Warzywniaczek spory i ta słoma robi wrażenie ile tej słomy wrzucasz jak wysoko i naprawdę chwasty nie rosną.

Bardzo mi się podoba. Jeszcze wieczorem wpadnę spisać nazwy róż.
Przypomniało mi się czy jesteś zadowolony z róży Abraham derby. Chce zamówić u Hyżego kulka sztuk bardzo mi się podobają.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 07:40, 06 wrz 2020

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Elu, trawy u Ciebie zachwycają niezmiennie!
Czy to Ciebie uchwyciło oko aparatu na tle hortensji?

Dzięki Aniu. O tej porze zaczyna u mnie być sama to przyznaje ładnie.
Wiosna tulipany wygryzione przez nornice i mróz prawie -10 to dla tulipana za wysoka temperatura. Wszystko w parkach to przymarzły.
Róże to chyba u wszystkich zawiodły bo deszcze pąki gniły.

Horty nie do zdarcia krzaki idealne do naszego klimatu. Trawy też. Jeszcze nie chwalę bo może nie usta nie lać i też będzie byle co.
Trawy kwitnące muszą mieć słoneczną pogodę.

Jeszcze czekam na dęby błotne które jesienią sa cudowne i teraz też ale jak się przebarwiają to dopiero efekt.

To moja niepełnosprawna córka.

Pozdrawiam Aniu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:21, 06 wrz 2020

Do góry
Często robie porównania. Bardzo lubię oglądać zmiany zachodzące. Jeszcze nie dawno wzdychałam kiedy to urośnie wszystko teraz robię przecinki bo już urosło albo przerosło.
Pierwsze drzewa u mnie to tuje i brzozy takie witki posadzilam aby było co kolwiek zielone 2 lata temu przycinalam tym witkom czuby, aby przestały rosnąć.

Często się zastanawiam czy to możliwe, że to my razem z eMem sprowadzilismy i posadziliśmy wszystko. Pewnie mąż takie same odczucia.

Dzieci rosną my się starzejemy

Pozdrawiam

Tak jest Elu ogrody rosną, dzieci dojrzewają z domu idą, my nie młodniejemy niestety, a przydały by się te siły co jeszcze 6 lat temu miałam
Ogród Cioci cz. 3 22:37, 05 wrz 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Sylwuś dzięki

Małgosiu czy to hibiskus ogrodowy taki duży po prawej?

Pytam czy te hortensje w tym szpalerze to są posadzone w dwóch rzędach czy odpowiednio ciete taki.piekny efekt.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:19, 05 wrz 2020

Do góry
Często robie porównania. Bardzo lubię oglądać zmiany zachodzące. Jeszcze nie dawno wzdychałam kiedy to urośnie wszystko teraz robię przecinki bo już urosło albo przerosło.
Pierwsze drzewa u mnie to tuje i brzozy takie witki posadzilam aby było co kolwiek zielone 2 lata temu przycinalam tym witkom czuby, aby przestały rosnąć.

Często się zastanawiam czy to możliwe, że to my razem z eMem sprowadzilismy i posadziliśmy wszystko. Pewnie mąż takie same odczucia.

Dzieci rosną my się starzejemy

Pozdrawiam
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 21:39, 05 wrz 2020

Do góry
Aniu to dobrze, że Daria gdzieś chodzi w tym czasie oddech złapiesz. Ja też zaraz idę po nią chodzę piechotą ok 15-20 minut tylko na zdrowie wyjdzie.
Mają taki len że nie chce współpracować z rehsbilitantem.
Też dostałam plik papierów do podpisania na o cóż taki wymóg.

Pozdrawiam

W naszym rejonie 12 lat temu powstal OREW dla dzieci i mlodziezy w stopniu glebokim. Przy osrodku dziala tez SDES oraz grupa 25 plus w stopniu glebokim. Darka jest w grupie 25plus. Oprocz rehabilitacji kozysta z basenu i jezdzi na konie. Wszystko w ramach programu.
Dębowe zakątki 21:16, 05 wrz 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Halinko dziękuję.
Szkoda,że bliżej mnie nie mieszkasz.To trochę poradziłabym się w sprawie obrazó. Bo nie wszystko idzie mi jak chcę. Wiesz ja się sama uczę.

A to moje ostanie dzieło Dla miłośników jeżówek

Piękny Aniu.
Dwa plany a w środku światłość odchlan. Już wspomniałam technika prawie jak u Van Goga nakładanie farby długim pociagnieciem pędzla.
Kolorystycznie - bardzo ładnie dobrane kolory przenikające się.
Bardzo mi się ten obraz podoba w jakich rozmiarach to pastela?

Ogród no cóż jak zwykle kwitnący pewnie i pachnący i zadbany.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:59, 05 wrz 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
U nas od rana też pięknie, zdążyłam skosić trawniki, trochę pogrzebać w bylinach, potem deszczyk, tęcza, a teraz oberwanie chmury.Trawy Elu zachwycają, zawsze lubię tu zaglądać. Trochę cebulowych kupiłam.

Witam Gosiu

Ciarki mam na plecach grzmi sama tu jestem z córką.
Może jakoś obejdzie za pierwszym razem parę kropel soku.

Tak u.mnie to teraz dopiero ogród zaczyna żyć jak trawy i hortensje kwitną. Róże w tym roku porażka drugie kwitnienie dużo paczkow, ale czy rozkwitną.

Przepiękna róża rosa,ale bardzo podatna na plamistość i maczniaka więc wysadzona do izolatki w tym roku nie powiem - dobrze się trzyma.

Dziwna Dalia

Ptasi gaj 20:44, 05 wrz 2020

Do góry
CD zapomniałam chmury wstawić to niebieskie to czarne jakiś tak światło się odbiło, że wyszło niebieskie..

Taka mała sosenka samosiejka od 3 lat ja wysadzany i nie wysadzona, ale uszczykuje nowe przyrosty

Ptasi gaj 20:29, 05 wrz 2020

Do góry
Tak ten fioletowo-wisniowy pióropusz to Melopartus.

Tutaj z Memory fota z 2019

Dzisiaj piękna pogoda. Ok godz 18 takie chmury wiatr ogromny chmury przewiało deszczu parę kropli, ale nie narzekam aby tylko w nocy jakiś huragan nie przyszedł

Trochę fotek

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 19:57, 05 wrz 2020

Do góry
Czegoś tutaj nie kumam. Tessa i Mirella co to za jajeczka tu nad rozlewiskiem i tam nad rozlewiskiem

Jeszcze odnośnie datury przytnij daturę na wys ok 20-30 cm od donicy i schowaj w ciemniejsze pomieszczenie i raz na dwa tygodnie podłej nie zalewaj. Ma mieć wilgotna ziemie. Nawet jak wypuści nowe badyle nie przejmuj się na początku postaw ja w jasnym pomieszczeniu.
Na dwór to zależy aby jej przymrozki nie złapały.

Mazowieckie to u mnie różnie wiosna bywa.

Jeszcze o tej trawią muszę dokładnie popatrzeć o którą chodzi ale chyba o ta co rośnie przy Memory to Melopartus ma fioletowi-bordowe kiście.

Odnośnie cebul jeszcze przybyło kupiłam na sztuki tulipany w Auchan 70 szt żółte i ciemny fiolet. Już miałam nie kupowac powinnam chodzić po marketach z zawiązanymi oczami. W tym roku nornice mi dużo zżarły. Bardzo lubię te ciemnofioletowe długo kwitną a posadzone w półcieniu jeszcze dłużej.

Odnośnie wpisów nie potrafię inaczej może mam za dużo do powiedzenia.
Nim coś napiszę solidnie zapoznaje się z wątkiem.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies